Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Šokiai aplink šiukšlių katilą dar nesibaigia

Atliekų tvarkymas, su tuo susijusios problemos ir mokesčiai, kuriuos prisieina atseikėti gyventojams, kelia nemenką galvos skausmą Vilniaus savivaldybei. Todėl tikėtasi bėdas išspręsti paskelbus įmonės „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“ (VASA) direktoriaus pareigų konkursą. Iš naujojo VASA vadovo miesto vadovybė tikisi efektyvių sprendimų įgyvendinant Vilniaus miesto atliekų tvarkymo strategiją. Konkurse į VASA vadovo pareigas dalyvavo 10 kandidatų, jį organizavo savivaldybės pasamdyta personalo atrankos bendrovė. Įdomu tai, kad konkursą laimėjo dabartinis Vilniaus tarybos narys Artūras Zuokas, kuris, beje, turi ambicijų patekti į Seimą kartu su naujai sukurta partija. Pokalbis apie šiukšles ir planus – „Valstiečių laikraštyje“.

A. Zuokas

Laimėjote VASA vadovo konkursą – kodėl apskritai kilo mintis dalyvauti, juk ruošiatės dalyvauti rinkimuose į Seimą, pagaliau esate Vilniaus miesto tarybos narys, todėl teks išeiti iš Tarybos? Kaip klostysis reikalai, jei būsite išrinktas į Seimą? Ar sėdėjimas ant dviejų kėdžių nepakenks šioms veikloms?

Vilniaus miesto savivaldybėje labai bloga situacija su buitinių atliekų surinkimu. Per pastaruosius metus šiukšlių išvežimas vilniečiams pabrango 70 proc., išvežimo kokybė po skandalų pagerėjo, bet dar tikrai toli iki europietiškos tvarkos. Gyventojai negali gauti paslaugos tada, kada reikia, o visas iškylančias problemas turi spręsti ne tiesiogiai su paslaugų teikėjais, o per savivaldybės tarpininką „Vilniaus atliekų tvarkymo sistemos administratorių“ (VASA). Paprastai, jei valdžia tampa tarpininku, kuris dar ir brangiai kainuoja, gero nelauk. Kaip Tarybos narys, kartu su savo Laisvės ir Teisingumo frakcija buvau prieš tokio tarpininko steigimą. VASA direktoriui siūlomas atlyginimas yra didesnis nei premjero – 5 800 eurų, plius dar galimos premijos. Bendrai šis tarpininkas vilniečiams kainuoja beveik 3 milijonus eurų per metus, kai visas funkcijas gali atlikti pati Vilniaus miesto savivaldybės administracija ir regioninis atliekų tvarkytojas UAB „VAATC“. Būtent taip buitinių atliekų administravimas vyksta visose kitose savivaldybėse. Kaip Vilniaus tarybos narys, dalyvaudamas konkurse, per pokalbį su vertinimo komisija pasiūliau savo savivaldybės įmonės VASA ateities viziją. O ji paprasta – likviduoti SĮ „VASA“, dalį jos funkcijų (rinkliavos sąskaitų išrašymą ir surinkimą) perduoti atgal savivaldybės administracijai, o kitas funkcijas – regioniniam atliekų administratoriui UAB „VAATC“. Vilniečiai sutaupytų daugiau nei 2 mln. eurų, o tai padėtų sumažinti buitinių atliekų rinkliavos dydį apie 12–15 proc. Taip pat pagerėtų paslaugų kokybė, nes neliktų tarpininko.

Vertinimo komisija, kurios sudėtyje buvo ir pagrindinis Vilniaus žmogus – administracijos direktorius, patvirtino mane nugalėtoju, nes mano, kaip įmonės likvidatoriaus, pasiūlymas jiems buvo priimtinas.

Tačiau konkursas buvo skirtas ne įmonės likvidatoriui, o įmonės direktoriui, kuris turėjo pateikti ateities veiklos viziją, tokie ir konkurso nuostatai. Tai kodėl jus patvirtino nugalėtoju?

Būtent pagal konkurso sąlygas aš tegalėjau būti patvirtintas laimėtoju, nes jie rinkosi direktorių, o ne įmonės „likvidatorių“. Tačiau tai man aiškus įrodymas, kad tiek Vilniaus administracijos vadovas, tiek meras supranta, kad SĮ „VASA“ yra nereikalingas tarpininkas.

Pareiškėte, kad vadovu netapsite, nes likviduojate įstaigą. Ką tai reiškia?

Tai reiškia, kad kaip Vilniaus tarybos narys kartu su frakcija dar šią savaitę užregistruosiu Tarybos sprendimą – likviduoti SĮ „VASA“ ir jos funkcijas perduoti Vilniaus miesto administracijai bei regioniniam atliekų administratoriui UAB „VAATC“. Čia ir pažiūrėsime, kaip Vilniaus tarybos dauguma, faktinis SĮ „VASA“ steigėjas, pritars mano pasiūlymui – likviduoti įmonę. Čia ir pamatysime, kiek meras Remigijus Šimašius nori tvarkos buitinių atliekų sektoriuje, ar jis pasiruošęs pagaliau taupyti vilniečių pinigus. Jei Vilniaus taryba, kitaip tariant VASA steigėja, pritars tokiam sprendimui, tai būsiu padaręs labai gerą ir prasmingą darbą. Puikiai žinote, kad privačiame versle uždirbti 5 800 eurų per mėnesį labai sunku, todėl man keista, kaip Vilniaus politikai švaistosi tokiais ne savo, o mokesčių mokėtojų pinigais.

Pradėjęs gilintis į dabar gautą informaciją jau matau, kad VASA tapo vienos politinės partijos, kaip liaudyje sakoma, „lesyklėle“ su ypač dideliais atlyginimais. Pažiūrėsime, kaip jie balsuos Tarybos posėdyje.

Iš tiesų Vilniui buitinių atliekų kaina yra labai skaudi tema, juk mokesčiai tikrai dideli – kaip spręsite šias problemas? Kiek realu sumažinti mokesčius gyventojams?

Likvidavus nereikalingą tarpininką VASA, buitinių atliekų rinkliavą galima sumažinti apie 15 proc., nes Vilniuje rinkliavos surenkama apie 16 mln. eurų, o 3 mln. kainuoja VASA išlaikymas, t. y. apie 20 proc. nuo visą pajamų.

Tai atsisakote net 5 800 eurų atlyginimo?

Mokėti tokio lygio atlyginimą už tokias pareigas yra visiška nesąmonė, todėl nuo pat pradžių, tik paskelbus apie šį konkursą, pasisakiau viešai, kad SĮ „VASA“ yra tik vilniečių pinigų švaistymas. Ženkliai didesnės įmonės „Vilniaus vandenys“ direktoriaus atlyginimas yra mažesnis, nors pas jį dirba apie 900 darbuotojų ir yra labai sudėtingas ūkis. Premjeras, Seimo nariai uždirba mažiau. Jei pavyks likviduoti SĮ „VASA“ – ir sutaupysiu brangiai apmokamo direktoriaus algą vilniečiams, ir sumažinsime rinkliavos dydį. Greitai žinosime.

 

 

Rekomenduojami video