Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Skirstant lėšas keliams seimūnai įtakos neturėjo

Biržų rajono meras Vytas Jareckas, susitikęs su miesto seniūnaičiais, teigė, kad papildomų lėšų keliams asfaltuoti šiais metais išrūpino dabartiniai Seimo nariai Viktoras Rinkevičius ir Audrys Šimas.

Būtent deklaruodami galimybę daryti įtaką, siekiant naudos Biržų rajonui, „valstiečiai“ ir liberalai agitavo biržiečius per rinkimus  balsuoti už jų koaliciją. Teigta, kad vieningai dirbantis meras ir Seimo nariai, atstovaujantys tai pačiai partijai, galės rajonui pritraukti daugiau investicijų.

Vis tik lėšos keliams buvo skirsomos ne pagal principą seimūnams paliepus – „biržiečiams panorėjus“.

Skirtas finansavimas svarbiausiems objektams

Susisiekimo ministro įsakymu Lietuvos savivaldybėms paskirstyta 10 milijonų eurų Kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, numatytų vietinės reikšmės keliams su žvyro danga asfaltuoti. Lėšų skirta visoms 55 prašymus pateikusioms savivaldybėms.

Iš viso šalyje bus kapitališkai suremontuoti 183 kelių objektai – vietinės reikšmės keliai ir gatvės. Be to, asfaltuojami ir valstybinės reikšmės rajoniniai žvyrkeliai – jiems šiemet teko 99,3 mln. eurų šios programos lėšų.

Lėšos skirstytos pagal kriterijus

Susisiekimo ministerijos pranešime teigiama, kad lėšos savivaldybėms buvo paskirstytos pagal nustatytus kriterijus: 70 procentų sumos savivaldybėms teko pagal kelių su žvyro danga savivaldybėje ilgį, 30 procentų – pagal savivaldybės nuolatinių gyventojų skaičių. Be to, savivaldybės privalo ne mažiau kaip 50 procentais prisidėti prie numatytų kelių projektų finansavimo.

Kokius kelius ir gatves asfaltuoti, sprendė pačios savivaldybės. Dalis jų rinkosi kapitališkai remontuoti po vieną ar du svarbiausius vietinės reikšmės kelius, kitos numatė daugiau smulkesnių projektų.

Biržiečiai gavo bene daugiausiai

Panevėžio apskrityje biržiečiai iš tiesų gavo bene daugiausiai lėšų keliams asfaltuoti, juos lenkė tik Panevėžio rajonas.

Biržų miesto Geležinkelio ir J. Nastopkos gatvėms kapitališkai remontuoti buvo skirta 145 000 eurų. Agluonos ir Žalgirio gatvėms kapitališkai remontuoti skirta 95,7 tūkstančiai eurų. Taigi, bendrai sudėjus Biržų rajonui skirta 240,7 tūkstančiai eurų.

Kaimyninio Kupiškio rajono keliams asfaltuoti skirta 156 tūkstančiai eurų. Rokiškio rajonas gavo 195 tūkstančius eurų.

Daugiau lėšų skirta tik Panevėžio rajonui – 315,1 tūkstančiai eurų. Panevėžio miestas gavo 146,5 tūkstančius eurų.

Suvedė, su kuo reikia

Biržų rajono meras Vytas Jareckas šį trečiadienį kalbėdamas su seniūnaičiais viešai pareiškė, kad Seimo nariai Viktoras Rinkevičius ir Audrys Šimas „vieną gerą darbą jau padarė“.

„A. Šimas suvedė. Gavom 240 000 eurų papildomai. Galėsime asfaltuoti gatves. Čia didelis indėlis, nes mums būtų neužtekę pinigų“, - kalbėjo V. Jareckas.

Kartu meras pripažino, kad Biržų miestas yra bene vienintelis Panevėžio apskrityje, kur yra tiek daug – iki 40 kilometrų – neasfaltuotų gatvių.

Įtakos niekas nepadarė

„Biržų rajono meras Vytas Jareckas teigia, kad biržiečiai gavo didesnį kiekį lėšų, nes įtaką tokiam sprendimui padarė Seimo nariai Viktoras Rinkevičius ir Audrys Šimas.

Ar gali atskiri Seimo nariai daryti įtaką ministro sprendimams skirstant lėšas?

Kokia metodologija remiantis buvo skirstomos lėšos ir kodėl Biržų rajonas gavo jų daugiau nei kaimyniai rajonai.

Tokie klausimai buvo užduoti Susisiekimo ministerijos Komunikacijos skyriui. Gautas atsakymas, kurį pasirašė Komunikacijos skyriaus vedėja Edita Banienė.

„Tikrai turime savivaldybių, kurioms buvo skirta daugiau lėšų, pavyzdžiui, Šilutės rajonui (289,7 tūkstančiai), Panevėžio rajonui (315,1 tūkstančiai) ir kitos.

Lėšos visoms savivaldybėms buvo paskirstytos pagal Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo lėšų vietinės reikšmės keliams su žvyro danga asfaltuoti paskirstymo 2019 metais tvarkos aprašą ir jame numatytus kriterijus: 70 procentų sumos savivaldybėms teko pagal kelių su žvyro danga ilgį, 30 procentų – pagal savivaldybės nuolatinių gyventojų skaičių.

Jokios įtakos Susisiekimo ministerijai niekas negalėjo padaryti, nes visos lėšos buvo paskirstytos pagal formules, kurios patvirtintos Apraše ir viešai prieinamos susipažinti“, - teigiama atsakyme „Šiaurės rytams“.

Jurgita Morkūnienė

Rekomenduojami video