Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Siuntimų nereikia – pagalbos ateina tie, kam jos reikia

„Jei šiandien negali pamaitinti šimto alkstančių, pamaitink bent vieną (Motina Teresė)“, – skelbia Tauragės Caritas ir atšalus orams skurdžiai gyvenančius tauragiškius kviečia karštos sriubos. Sriubą šaltuoju metų laiku ši organizacija dalija jau trečius metus.

Kaip sakė Tauragės Carito reikalų vedėja Vitalija Šlepavičienė, geriausia informacijos sklaida paramos gavėjams – iš lūpų į lūpas. Sriubą skurdžiai gyvenantiems Tauragės Caritas siūlo nuo spalio 1-osios. Ji bus tiekiama iki balandžio pabaigos. Nemokamos sriubos tie, kam reikia, gali ateiti į Tauragės Carito patalpas Gintaro g. 18 (antras aukštas) darbo dienomis nuo 14 iki 15 valandos.

– Jei pažįstate žmonių, kuriems reikia pagalbos, paraginkite juos ateiti pas mus. Žinome, kaip žmonėms kartais sunku „perlipti“ per save, – sakė V.Šlepavičienė.

Anot jos, sriuba iš Carito gautų paramos produktų verdama vos per kelis kiemus esančioje valgykloje Vasario 16-osios gatvėje. Gražinos Stulgienės įmonė šią paslaugą teikia nemokamai. Kas galėtų vargstantiesiems išvirti sriubos, Caritas įvairiose maitinimo įstaigose ieškojo drauge su klebonu. Sriubą Tauragės Carito lankytojams yra virusios dauguma Tauragės kavinių ir valgyklų.

Pavalgyti sriubos į Tauragės Carito valgyklėlę kasdien ateina per 20 žmonių. Anot pašnekovės, kol kas pakanka 12 litrų termoso sriubos. Žiemą žmonių užsuka daugiau, gal apie 30. Jokio siuntimo ar nukreipimo iš valdiškų institucijų tam nereikia. V.Šlepavičienė sako: juk ateina tie, kam to iš tikrųjų reikia. Vargingai gyvenantiems žmonėms Tauragės Caritas taip pat rengia šventinę Kūčių vakarienę, Velykų pietus. Pernai lapkričio 19-ąją pirmą kartą susėsta prie bendro stalo popiežiaus paskelbtos vargšo dienos proga.

– Susirinkusiems sriubą išpilsto mūsų savanorės. Savanorės dirba ne tik valgykloje, bet ir mūsų skalbykloje. Penkios savanorės padeda sutvarkyti, surūšiuoti labdarai gyventojų atneštus drabužius. Tos moterys išties dirba didelį darbą. Visokių drabužių atneša, reikia sutvarkyti prieš atiduodant. Kaip matėte, pas mus drabužiai tvarkingai sulankstyti arba sukabinti ant pakabų, – sakė Tauragės Carito reikalų vedėja.

Drabužius labdarai Tauragės Caritas priima ketvirtadieniais ir penktadieniais nuo 9 iki 12 valandos. Pašnekovė sakė, kad jau seniai norėjo kreiptis į žmones, kurie atneša drabužių labdarai, tačiau vis neradusi tinkamų žodžių, nes nenori įžeisti. Mat kad kai kurie atneša vilkėti jau nebetinkamus, netvarkingus drabužius, kartais net sagas iškirpę. Būna net nė kartą neužsivilktus, bet, kaip jie patys sako, prieš keliasdešimtį metų gautus už talonus. Kalbantis gimė viską pasakantis Tauragės Carito reikalų vedėjos prašymas:

– Atneškite ne tai, kas jums nereikalinga, tačiau gaila išmesti į atliekų konteinerį, tačiau tai, ko jums dar kiek gaila, o jūs norite atsinaujinti garderobą, – prašo V.Šlepavičienė.

Pašnekovė sakė, kad labiau reikia vaikiškų drabužių.

V.Šlepavičienė aprodė patalpą, kurioje tvarkingai sukabinti, sudėti dovanoti paruošti drabužiai, nusivedė į konferencijų salę, aprodė patalpą, kur bus įrengtas kambarys nukentėjusiems nuo smurto artimojoje aplinkoje. Iš savivaldybės Skurdo ir socialinės atskirties mažinimo programos lėšų bus nupirkti baldai.

– Norime, kad ištikus nelaimei moteris su vaikais ar vyras galėtų į mus kreiptis pagalbos ir laikinai gauti pastogę. Pagalba turi būti teikiama čia ir dabar. Jei reikės dvasinės pagalbos, turime puikius dvasininkus, – sakė pašnekovė.

Pasak V.Šlepavičienės, tiems žmonėms, kurie kreipiasi į juos dėl labdaros, kurie užsuka sriubos, dažnai reikia ir bendravimo. Ateityje planuojamos ir maldos bei sielovados valandos.

 

Daiva ŽEBELIENĖ

Rekomenduojami video