Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Siūlomas naujas įpareigojimas vaistinėms

Siūloma įpareigoti vaistines iš gyventojų nemokamai priimti ne tik vaistinius preparatus, bet ir vitaminus, maisto papildus bei naudotus švirkštus.

Tai numatančias Farmacijos įstatymo pataisas įregistravo Seimo narė „valstietė“ Virginija Vingrienė.

Jos nuomone, naujas teisinis reguliavimas apsaugos gyventojus nuo rizikos susižeisti, apsikrėsti ar kitaip susirgti dėl senų vaistų ir švirkštų, tai turės teigiamos įtakos aplinkosaugai ir Žiedinės ekonomikos įgyvendinimui.

„Visų piliulių, kapsulių ir tablečių sudėtyje yra cheminių junginių, kurie daro daugiau žalos, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. Didelę grėsmę seni vaistai kelia vaikams (jei juos surastų), taip pat konteineriuose besikuičiantiems benamiams. Negana to, į nuotekų sistemą patekę vaistai tirpsta ir gali patekti į aplinką, užteršti dirvožemį ir gruntinį vandenį“, - sako V. Vingrienė.

Valstybinės ligonių kasos duomenimis, 2015 metais surinkta 5,8 tonos pasenusių vaistų, 2016 metais – 12,9 tonos.

„Nors tai akivaizdi didėjimo tendencija, tačiau šie skaičiai rodo tik dalį vaistų, kuriuos gyventojai atiduoda į vaistines. Kokia dalis jų išmetama į šiukšliadėžes, neaišku. Panaudotų švirkštų surinkimas taip pat nėra aiškiai reglamentuotas. Nors jie laikomi pavojingomis medicininėmis atliekomis, kadangi tai nėra vaistiniai preparatai, vaistinės Lietuvoje jų nepriima. Gydymo įstaigos panaudotus švirkštus privalo surinkti ir atiduoti medicininių atliekų surinkėjams sunaikinti, tačiau gyventojų veikla šiuo klausimu nėra reglamentuota“,- sako V. Vingrienė.

Jos teigimu, susiduriama su situacija, kai panaudotų švirkštų išmesti į plastiko ar bendrųjų atliekų konteinerį negalima, bet jų nenori priimti nei vaistinės, nei sveikatos priežiūros centrai. Į buitines atliekas išmetamos ir adatos, ir švirkštai, todėl benamiai, linkę konteineriuose ieškoti atliekų, gali įsidurti, o nešvarios adatos dūris gali sukelti infekciją. Išlieka galimybė apsikrėsti ŽIV, hepatito virusais.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomendacijose teigiama, kad užkertant kelią infekuotam užkratui plisti, labai svarbu sudaryti sąlygas medicinines atliekas tinkamai perdirbti arba sunaikinti.

Siūloma, kad Farmacijos įstatymo pataisos įsigaliotų  2020 m. liepos 1 d.

Pagal galiojantį Farmacijos įstatymą, šiuo metu nemokamai iš gyventojų priimami tik vaistiniai preparatai.

Rekomenduojami video