Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Siūloma daugiau lėšų skirti žiedinių savivaldybių keliams

Lietuvos lenkų rinkimų akcijai- Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujantys Seimo nariai Rita Tamašunienė ir Česlav Olševski įregistravo Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama pagerinti aplink didžiuosius miestus esančių savivaldybių kelių infrastruktūrą.

Parlamentarai siūlo iki 30 procentų Kelių priežiūros ir plėtros programos (KPPP) rezervo lėšų skirti žiedinėms – aplink didžiausius miestus esančioms Alytaus, Kauno, Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus rajonų savivaldybėms.

Projekto autorių teigimu, eismo intensyvumas priemiestiniuose rajonuose sparčiai didėja, atsiranda naujų gatvių, o dabartinė kelių būklė neužtikrina šių rajonų ekonominės, socialinės plėtros, netenkina gyventojų poreikių.

„Priemiestinėms savivaldybėms buvo nepagrįstai sumažintas finansavimas kelių infrastruktūros plėtrai. Nuolat ir vis dažniau susiduriame su gyventojų, bendruomenių nepasitenkinimu. “Žiedinėse„ savivaldybėse gyventojų skaičius nuolat auga, žmonės apsigyvena sodininkų bendrijose, kaimuose, kur keliai ir gatvės yra dažnai prastos būklės. Būtent šiose savivaldybėse urbanizuojamos naujos teritorijos, į miestelius išauga buvusios mažos gyvenvietės, gyventojai kasdien važiuoja į darbą, veža vaikus į toliau nuo namų esančias ugdymo ir švietimo įstaigas“, – Eltai sakė Seimo narė R. Tamašunienė.

Ji tikisi, kad siūlomi įstatymo pakeitimai leis pagerinti žiedinių savivaldybių kelių būklę, jų priežiūrą, bus užtikrintas saugesnis eismas ir palankesnė investicinė aplinka rajonuose.

R. Tamašunienės duomenimis, pernai savivaldybėms iš KPP programos finansavimo Susisiekimo ministerijos rezervui buvo skirta daugiau nei 16 mln. eurų. 

“Šiomis rezervo lėšomis galėjo pasinaudoti tik kelios savivaldybės, kurių vietinės reikšmės keliai buvo pripažinti valstybei svarbiais objektais. Reikia pabrėžti, kad objektai lyg svarbūs visai valstybei, o rezervas suformuotas mažinant lėšas visoms savivaldybėms. Todėl įstatymo projektu siūlome pakeisti šių rezervo lėšų paskirstymo tvarką ir dalį šio rezervo lėšų skirti žiedinėms savivaldybėms, kur didžiausias eismo intensyvumas“, – sako R. Tamašunienė.

Inicijuoti įstatymo pataisas parlamentarus paskatino Vilniaus rajono savivaldybės tarybos kreipimasis dėl nepakankamo finansavimo keliams.

Rekomenduojami video