Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Sezono metu sumedžioti tik 3 vilkai, nežymiai didėja šernų populiacija

Balandžio–gegužės mėnesiais medžiotojai ir aplinkos specialistai aptaria praėjusio sezono vilkų medžiokles, mat baigiasi šių plėšrūnų medžioklės sezonas. Žinovai pastebi teigiamų ženklų: šį sezoną Kėdainių rajone buvo sumedžioti tik 3 vilkai, jų populiacija nebekelia tokio didelio pavojaus. Yra ir dar gerų žinių iš miško – kad ir nežymiai, bet pastebimas ir šernų populiacijos didėjimas.

Medžioklės sezonas baigėsi

2023–2024 metų medžioklės sezono metu buvo nustatytas 341 vilko sumedžiojimo limitas, tačiau jis nebuvo išnaudotas. Šio sezono metu Lietuvoje sumedžiota 280 vilkų, dar 9 vilkai buvo partrenkti automobilių ar sumedžioti pagal išduotus specialius leidimus ne medžioklės sezono metu mažinant vilkų daromą žalą avims ir kitiems ūkiniams gyvūnams.

Kaip informavo Aplinkos ministerija, Kėdainių rajone per praėjusį vilkų medžioklės sezoną buvo sumedžioti 3 vilkai.

Daugiausia jų sumedžiota Anykščių rajono savivaldybėje – 19, Rokiškio –15, Varėnos –11, Utenos – 10, Mažeikių ir Varėnos – po 9.

Nerimo dėl vilkų populiacijos mažėja

Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Lionius Stanevičius pažymėjo, kad vilkų populiacija nebekelia tiek daug nerimo, kiek jo buvo anksčiau.

„Ankstesniais metais nuolat sulaukdavome žinių iš kaimo gyventojų. Žmonės pranešdavo apie visai arti kaimų ar net kaimų teritorijoje vaikštinėjančius vilkus.

Buvo nemažai atvejų, kai vilkai užpuldavo ir sudraskydavo naminius gyvūnus. Medžiotojai rasdavo išties daug papjautų laukinių gyvūnų miške. Netgi yra tekę specialaus leidimo prašyti, kad iš gamtos būtų galima išimti probleminį vilką. Situacija buvo kelianti nerimą“, – dėstė L. Stanevičius.

Grėsmė sumažėjusi

Vieno labiausiai Kėdainių krašte patyrusių medžiotojų teigimu, šiandien informacijos apie vilkus sulaukiama mažiau.

„Informacijos išties sulaukiame mažiau. Vienur kitur pastebimas koks pavienis vilkas. Žinoma, yra ir šeimų, bet jos atsargesnės.

Mes praėjusį sezoną neorganizavome specialių vilkų medžioklių. Tam poreikio nebuvo.

O vilkas, jis mūsų miškuose turi būti. Jis miško sanitaras, jis išima iš gamtos tuos žvėrelius, kuriuos reikia išimti. O medžiotojai reguliuoja visų žvėrių populiaciją “, – paaiškino Kėdainių rajono medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas.

Pagal patvirtintą Vilko apsaugos planą Lietuvoje galėtų gyventi 32–62 vilkų šeimos.

Nežymiai daugėja šernų

Yra ir dar gerų žinių iš miško – kad ir nežymiai, bet pastebimas ir šernų populiacijos didėjimas.

„Rinkos aikštės“ kalbintas medžioklės Lietuvoje žinovas ir įvairių tekstų apie vilkus ir kitus miško gyvūnus autorius Žydrūnas Juozapavičius sakė, jog Lietuvoje situacija dėl šernų keičiasi į gera.

„Nors nežymiai, bet pastebimas šernų populiacijos augimas“, – konstatavo žinovas.

Kėdainių rajono medžiotojai taip pat informavo, jog vis dažniau miškuose pastebi šernus su šerniukų vadomis.

Rekomenduojami video