Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Senovinės Užupės tradicijos puoselėtojui – 75-eri

Kėdainių rajone esantis Užupės kaimas yra vienintelis Lietuvoje, puoselėjantis mažai kam žinomą velykinio prausimo tradiciją, kuri yra įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąrašą. Pagrindinis šios unikalios tradicijos puoselėtojas Algirdas Berankis gegužės 15-ąją Vilniaus rotušėje surengtame iškilmingame renginyje atsiėmė tai liudijantį sertifikatą. A. Berankis sako norintis tęsti šią smagią iš tėvų perimtą tradiciją, kol tik leis sveikata, o ateityje ją perduoti ateities kartoms. Neseniai užupietis atšventė garbingą 75-ąjį gimtadienį.

Būtų liūdna

Ilgametė Užupės kaimo bendruomenės vadovė Augenija Vaitkevičienė, sveikindama nusipelniusį Užupės kaimo gyventoją, akcentavo, kad be šio žmogaus kaimo gyvenimas tikrai būtų kitoks.

„Prie giminių, draugų ir artimųjų būrio prisišlieję šiandien turėjome garbės pasveikinti Algirdą Berankį 75-ojo gimtadienio proga.

Algirdas savo visa esybe, širdimi ir kūnu yra grynakraujis užupietis. Labai sunku būtų įsivaizduoti Užupę be Algirdo ir be jo muzikos…

Tad svarbiausias linkėjimas – būti ir išlikti sveikam. Ir ne vien todėl, kad sveikame kūne sveika siela, bet todėl, kad be jo kaime būtų liūdna“, – dėstė bendruomenės vadovė.

Ateities kartoms

Užupietis sako norintis tęsti šią smagią iš tėvų perimtą tradiciją kol tik leis sveikata, o ateityje ją perduoti ateities kartoms.

Antros Velykų dienos rytą bendruomenės entuziastai, tęsdami jau 100 metų skaičiuojančią tradiciją, keliauja po kaimo gyventojų namus.

Juos pažadinę atsineštu vandeniu prausia ir linki sveikatos bei gero derliaus. Tradicija šiemet įtraukta į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąrašą.

Rekomenduojami video