Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Seimui siūloma spręsti, ar leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę

Antradienį Seimui bus pateiktas siūlymas  įteisinti naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 65 tūrio procentai, gamybą bei vartojimą.

21 valdančiajai daugumai ir opozicijai priklausančių parlamentarų inicijuotas tai numatančias Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas ketina pateikti Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas.

Projekto iniciatoriai siūlo leisti ūkininkams, kurių ūkis yra įregistruotas Ūkininkų ūkių registre, teikiantiems kaimo turizmo reikalavimus atitinkančias paslaugas ir kurie Žemės ūkio ministerijos nustatyta tvarka yra sertifikuoti kaip tradiciniai amatininkai, gaminti ne daugiau kaip 1000 litrų per kalendorinius metus tokios naminės degtinės ir kitų tradicinių gėrimų.

Gėrimai būtų gaminami, laikomi, vartojami ir parduodami tik gėrimus pagaminusiam ūkininkui priklausančioje kaimo turizmo sodyboje.

Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas parengę Seimo nariai sako, kad tik tokiose kaimo turizmo sodybose galės veikti namų gamybos alkoholinių gėrimų įranga ir poilsiautojai turės galimybę stebėti šių gėrimų gamybos procesą. Šių alkoholinių gėrimų gamybos ir apskaitos, prekybos ir vartojimo taisykles, saugos ir kokybės rodiklius, technologijos reikalavimus, kontrolės tvarką nustatytų Vyriausybė.

Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama gaminti namų gamybos alkoholinius gėrimus, išskyrus fizinių asmenų asmeniniam naudojimui (t. y. ne parduoti, o tik savo ar šeimos poreikiams tenkinti) gaminamus natūralios fermentacijos alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija ne didesnė kaip 18 procentų (alaus – ne didesnė kaip 9,5 procento).                                                           

Siūloma, kad naujas teisinis reguliavimas įsigaliotų kitų metų liepos 1 d.

Seimo teisininkų nuomone, parlamentarų grupės siūlymas leisti ūkininkams gaminti naminę degtinę ir kitus tradicinius gėrimus yra nesuderinamas su Alkoholio kontrolės įstatyme deklaruojamu tikslu – mažinti alkoholio daromą žalą sveikatai. Be to, siūlomas teisinis reguliavimas, jų nuomone, nesuderinamas ir su įstatymo straipsniais, pagal kuriuos visa su alkoholio produktų gamyba ir prekyba susijusi veikla (išskyrus tam tikras išimtis) privalo būti licencijuojama.

Rekomenduojami video