Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Seimui pateiktas kitų metų biudžeto projektas

Antradienį Finansų ministrė Gintarė Skaistė Seimo plenariniame posėdyje pateikė 2023 m. valstybės biudžeto projektą.

Kitų metų biudžeto projekte valstybės biudžeto pajamos sudaro 15,62 mlrd. eurų, iš kurių 3,14 mlrd. eurų yra Europos Sąjungos (ES) ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos, o asignavimai sudaro 18,6 mlrd. eurų, iš jų 3,57 mlrd. eurų – ES ir kitos tarptautinės finansinės paramos lėšos.

Patvirtinus tokius valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinius rodiklius, valstybės biudžeto deficitas siektų – 4,9 procento bendrojo vidaus produkto (BVP), o valdžios sektoriaus skola – 43 proc. BVP.

Kaip akcentavo finansų ministrė, Europos centriniam bankui (ECB) ir toliau didinant bazines palūkanų normas, šalies skolinimosi kaina gali augti, todėl ji paragino, kad po svarstymų Seime neigiamas pajamų ir išlaidų balansas nepasiektų 5 proc. lygio.

„Jeigu yra kažkokios idėjos, ką būtų galima patobulinti, visgi reiktų surasti ir biudžeto eilutę, kur kažką būtų galima nubraukti, kad visgi bendras biudžeto deficito lygis būtų išlaikytas“, – iš Seimo tribūnos kalbėjo G. Skaistė.

Biudžete energijos kainų sušvelninimo priemonėms žmonėms ir verslui numatyta skirta 1,93 mlrd. eurų. Valstybė gyventojams kompensuos elektros ir dujų kainos augimo dalį, tam nusimatydama 812 mln. eurų bei dar beveik 56 mln. eurų skirs šį šildymo sezoną numatytai pridėtinės vertės mokesčio (PVM) kompensacijai centralizuotai tiekiamai šilumai, padengiant tiekėjams skirtumą iš valstybės biudžeto.

Sveikatos apsaugai atiteks 3,44 mlrd. eurų, švietimui – 3,3 mlrd. eurų, gynybai – 1,86 mlrd. eurų, viešajai tvarkai ir visuomenės apsaugai 852 mln. eurų, poilsio, kultūros ir religijos sritims – 734 mln. eurų, būstui ir komunaliniam ūkiui 457 mln. eurų, aplinkos apsaugai 468 mln. eurų, o bendrosioms valstybės paslaugoms – 2,22 mlrd. eurų.

Taip pat auga ir savivaldybių pajamos – jos sieks 5 mlrd. eurų (lyginant su 2022 m. auga 594,5 mln. eurų).

Kaip antradienį patvirtino Seimo seniūnų sueiga, kitų metų valstybės biudžeto tvirtinimas planuojamas lapkričio 22 d. Pirmasis biudžeto projekto svarstymas Seime planuojamas lapkričio 10 d., antrasis svarstymas – lapkričio 17 d.

Iki spalio 31 d. išvadas dėl parengto valstybės biudžeto projekto turės pateikti Lietuvos bankas, Valstybės kontrolė. Iki lapkričio 4 d. bus laukiama pasiūlymų iš suinteresuotų asmenų, piliečių. Seimo Biudžeto ir finansų komitetas gautus pasiūlymus ir išvadas planuoja apsvarstyti lapkričio 7 d.

Rekomenduojami video