Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Seimo pirmininką kėsinasi pagrobti marsiečiai ?

„Respublikos“ akiratyje - matyt, nuo savo didybės apsalęs Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis. Vos ne kasdien vadovybės apsaugos vežiojamas iš Vilniaus nakvoti namo. Laimei, dar ne į Telšius, bet tik į Kauno rajono gyvenvietę Ringaudus. Ir vos ne kasdien kas rytą parvežamas iš Ringaudų atgal, kad pasidarbuotų Seime.

Ech, kaip puiku skrieti per Lietuvą tarsi plačiąja stepe su vėjeliu ir švyturėliu. Ne troika, ne ristais žirgais, bet su apsauginių palyda. Viename BMW - apsauginių ekipažas. Kitame BMW - pats V.Pranckietis ir Vadovybės apsaugos departamento (VAD) pareigūnas prie vairo. Kiek tiksliai žmonių Seimo pirmininką saugo bei veža, - valstybės paslaptis.

Tačiau schema, anot šio departamento buvusių pareigūnų, universali. Atitinkanti tarptautinius standartus. O tai reiškia, jog pirmuosius valstybės asmenis paprastai lydi du ekipažai, kuriuose sėdi vienas pareigūnas prie vairo, o kitas - šalia. Tarp dviejų ekipažų - pirmųjų valstybės asmenų automobilis. Prie vairo - pareigūnas. Šalia vairuotojo sėdi kitas pareigūnas. Valstybės saugomas asmuo sėdi automobilio gale, būtinai dešinėje pusėje. Aišku,

V.Pranckietį į namus gali vežti ir ne trys, bet tik du ekipažai. Priklausomai nuo situacijos ir pavojaus laipsnio. Todėl VAD vėžinimo detalių neryškina.

Atskleisi saugojimo schemą - dar ims ir pagrobs kas nors mūsų garbųjį Seimo pirmininką prie Vievio. Apimti nedraugiško kėslo. Pvz., gal krūmuose tyko visa Seimo „valstiečių“ frakcija. Griežianti dantimis. Ar kas nors iš opozicijos lyderių. Jau pykstančių ant V.Pranckiečio už ponią Iriną Rozovą. Kviesis konfidencialiai autostrados pakrūmėje tartis. Kad Kremlius neišgirstų. O gal tykoja Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė, Ramūno Karbauskio mūza Agnė Širinskienė? Tad ir skrieja sau vos ne kasdien V.Pranckietis, vos nepakylėtas nuo plento. Vos ne lenktynių trasa Ringaudai-Dakaras. Gal „šturmanu“ į Dakarą ruošiasi? Kad gyvenimą nuo politikos paįvairintų.

Per prasta kompanija?

O gal žmogus bijo savo apartamentuose Seimo viešbutyje pasilikti? Arba dėl klaustrofobijos, arba per daug prasta gyventi šalia ne tiek pateptųjų? Tad jei davė Dievulis ir likimas progą pasilakstyti visą Seimo kadenciją su palydovais bei švyturėliais, tai ko dirbtinai kuklintis? Vaikučiai mėgsta girliandomis švytinčias Kalėdų eglutes. Augesni vaikučiai gali mėgti švytinčius švyturėlius. Šiais laikais be „glamūro“ gyventi - tai būti pilku peliuku. Vieni, kad taptų „glamūriniais“, manekenes į drauges įsitaiso, o kiti linksminasi su švyturėliais.Todėl nemanau, kad V.Pranckietis važinėja tik todėl į Ringaudus, kad per dieną labai pasiilgsta namų. Nes taip namuose trokštantis būti asmuo paniškai vengtų politikos ir ne taip noriai vyktų į užsienio komandiruotes. Norėtų vykti tik į Garliavą. Manau, jog Seimo pirmininkas taip dažnai važinėja į namus, kad kaskart 100 km ilgio trasa paliudytų jo asmeninį triumfą. Girdite? Kaip autostrada kaukia. Čia ne bet kas važiuoja. Pats Pranckietis. Vaikis, kadaise gimęs Rutelių kaime. Va, iki kokių plento aukštumų tas vaikis pakilo.

„Vacy, koks kortežas ką tik prašvilpė pro šalį? Gal Lady Gaga Lietuvoje lankosi? Gal bankas valstybės aukso atsargas veža?“ - klausia Onytė, ką tik sugrįžusi iš emigracijos. „Nusiramink, Onyte, - atsako Lietuvoje ilgiau išbuvęs Vacys, - tai vis mūsų Pranckietis kas vakarą ir rytą pikiruojasi. Vis nerimsta. Per daugiau nei trejus metus neužsiganėdina. Tai pirmyn, tai atgal kaip švytuoklius.Net laikrodžio ar gaidžio nereikia. Išgirdai, kad keli BMW ryte užburzgia - ir jau kelkis. Negi bijo, kad žmonės Seimo pirmininką pamirš? Ir kaip jam nenusibosta taip važinėti? Zuja tarp Vilniaus ir Ringaudų kaip paštininkas.“

Brangus ne tik Valentino dieną

Vienas BMW automobilis per kelionę į Ringaudus ir atgal apytikriai sudegina apie 25 litrus kuro. Du BMW sudegina degalų dvigubai. Trys - trigubai. Atrodo, ne tiek ir daug.

Tačiau padauginus šį skaičių iš darbo dienų skaičiaus, pridėjus mašinų amortizaciją bei vadovybės apsaugos pareigūnų nakvynę bei darbo užmokestį, suprasime, kad mūsiškis Seimo pirmininkas ganėtinai brangus. Tik ne Šv.Valentino dienos, bet valstybės biudžeto prasme.

Kaip gerai, kad į Ringaudus nekursuoja lėktuvai

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė A.Širinskienė, pernai rudenį pristatydama Seimui patobulintą Vadovybės apsaugos įstatymo projektą, netgi siūlė išbraukti Seimo pirmininko pareigybę iš šalies vadovybės saugotinų pareigybių sąrašo. Saugoti tik šalies prezidentą, ministrą pirmininką, juos pavaduojančius ir oficialius Lietuvos valstybės svečius. O kitus politikus, įskaitant ir Seimo narius, jų šeimas bei patį Seimo pirmininką, saugoti tik tada, kai jiems iškyla reali grėsmė. Tiesa, vėliau A.Širinskienė persigalvojo, tačiau vis vien sako nemananti, kad V.Pranckiečiui kas nors fiziškai gresia:

„Dabar ne 1990-1993 metai, kai buvo visai kita kriminalinė situacija, - aiškino A.Širinskienė, - prisiminkime, kad ir nužudytų Kiesų bylą ar kitus atvejus. O dabar valstybė gyvena visiškai kitaip, todėl lėšos Seimo pirmininko apsaugai skiriamos neekonomiškai.

Ir eiliniai Seimo nariai gali lakstyti šimtus kilometrų pas savo šeimas. Jei jie tai daro už savo pinigus, tai tik jų reikalas. Tačiau kam tada Seimo pirmininkui būstas Vilniuje reikalingas. Jį irgi reikia išlaikyti. Gyvenu Seimo viešbutyje V.Pranckiečio kaimynystėje, štai ir dabar pro šalį einu, bet praktiškai tas būstas nenaudojamas. Manau, kad V.Pranckiečio susireikšminime žmogiškos silpnybės yra labai daug. Nori būti svarbus, nors Seimo daugumoje neturi politinio palaikymo, o ir Seimo opozicija jau bando nuo jo atsižegnoti.

Buvo tokia sena istorija dar 2018 metais, kai kažkas paleido gandą, neva aš tapsiu Seimo pirmininke. Nors tai buvo visiškas kliedesys, jokių tikrų kalbų apie tai nebuvo. Tačiau Seimo pirmininkas V.Pranckietis pasikvietė mane „ant kilimo“, kaip mokyklos direktorius, ir daug nesivaržydamas, girdint kitiems žmonėms, išbarė. Jau tada man kilo klausimas, kiek žmogus turi būti įsistvėręs savo posto, kad, vos išgirdęs gandus, taip elgtųsi. Mes, Seimo nariai, nesame Seimo pirmininko pavaldiniai. Su mumis negalima elgtis, kaip mokyklos direktoriui su pavaldiniais.

Nė vienas ankstesnis Seimo pirmininkas nesinaudojo tokiomis privilegijomis kaip V.Pranckietis. Gyveno Seimo viešbutyje. Jau nekalbant apie eismo sustabdymą rytais, kai V.Pranckietis Vilniuje vežamas į Seimą. Kai kuriems Seimo nariams, vadovaujantiems Seimo frakcijoms, galbūt net didesnė rizika. O Seimo pirmininkas jokių sprendimų priėmime nedalyvauja. Išskyrus sprendimus dėl savo komandiruočių į užsienį.“

Žmogus yra laisvas galvoti, kaip nori. Galbūt Seimo pirmininkas yra šventai įsitikinęs, kad jį pagrobs marsiečiai, todėl itin saugosi? Gerai, kad Ringaudai vis vien arčiau nei Telšiai ar Skuodas. Aiman, tektų skraidinti Seimo pirmininką lėktuvu. O tada jau lauk skandalo kaip Lenkijoje. Kai tuometinis Lenkijos Seimo pirmininkas Marekas Kučinskis (Marek Kuchcinski) valstybiniu lėktuvu skraidžiojo iš Varšuvos į savo namus Žešuvo mieste. Į vieną pusę 320 km. O kartais ir savo šeimą skraidindavo. Ne tik į Žešuvą, bet ir paslidinėti į kalnus. Kilus visuomenės pasipiktinimui, M.Kučinskiui teko viešai per TV atsiprašyti ir atsistatydinti. O kodėl? Nes lenkai, matyt, mandagesni už lietuvius. Mūsiškiai nė už ką neatsiprašinėtų.

Rekomenduojami video