Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Seime – vienas žingsnis iki Gynybos fondo įsteigimo

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė Vyriausybės parengtam projektui, kuriuo siūloma įsteigti Valstybės gynybos fondą, nustatyti jo paskirtį, lėšų šaltinius, lėšų naudojimą, taip pat fondo valdymą ir jo pabaigą.

Už Valstybės gynybos fondo įstatymo projektą po svarstymo balsavo 92, susilaikė 24, prieš 1 parlamentaras. Tam, kad projektas būtų priimtas, Seimas turės balsuoti dar vieną kartą.

Finansų ministrė Gintarė Skaistė yra akcentavusi, kad projektas reikalingas tam, jog būtų užtikrintas ne mažesnis, kaip 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) skyrimas krašto apsaugai. Svarstant įstatymą ji pažymėjo, kad kilus diskusijoms dėl planuojamų papildomų 60 mln. eurų iš savivaldybių biudžeto gynybai, prieš priėmimo stadiją bus registruotas pasiūlymas šiuo klausimu, kuris sulauktų didesnio palaikymo.

„Jaučiu, kad yra debatas dėl papildomų 60 mln. eurų, kadangi ši balsavimo stadija neleidžia balsuoti dėl pasiūlymo, pasižadame, kad registruosime pasiūlymą į priėmimo stadiją, kuris turėtų daugiau palaikymo parlamente“, – antradienį kalbėjo ji.

 Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pažymėjo, kad jo atstovaujama politinė jėga palaikė projektą būtent dėl finansų ministrės pažado.

 Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas, ekspremjeras Algirdas Butkevičius reiškė palaikymą pagrindiniam įstatymui, tačiau nepritarė akcizų tarifų degalams didinimui bei didesniam savivaldybių indėliui į fondą. „Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ svarstė visą paketą ir pritars Gynybos fondo įstatymo projektui, bet nesutinka su tuo, kas buvo nutarta Biudžeto ir finansų komitete, kad dar 60 mln. eurų ateinančiais metais paimti iš savivaldybių biudžeto“, – Seimo plenarinių posėdžių salėje kalbėjo A. Butkevičius.

 „Taip pat mūsų frakcija pritars alkoholio ir tabako akcizų tarifų didinimui. Jau bankų solidarumo įstatymui buvo pritarta, bet galėjo būti ambicingesnis projektas. (...) Nepritarsime akcizų tarifui didinimui degalams, nes tai iššaukia mažesnį konkurencingumą lyginant su kaimyninėmis šalimis“, – pažymėjo jis. Ne mokesčiai gynybai yra pagrindinis tikslas, o tai, kaip sustiprinti mūsų šalies saugumą.


„Jaučiu, kad yra debatas dėl papildomų 60 mln. eurų, kadangi ši balsavimo stadija neleidžia balsuoti dėl pasiūlymo, pasižadame, kad registruosime pasiūlymą į priėmimo stadiją, kuris turėtų daugiau palaikymo parlamente“, – antradienį kalbėjo ji. Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pažymėjo, kad jo atstovaujama politinė jėga palaikė projektą būtent dėl finansų ministrės pažado. Seimo Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas, ekspremjeras Algirdas Butkevičius reiškė palaikymą pagrindiniam įstatymui, tačiau nepritarė akcizų tarifų degalams didinimui bei didesniam savivaldybių indėliui į fondą. „Demokratų frakcija „Vardan Lietuvos“ svarstė visą paketą ir pritars Gynybos fondo įstatymo projektui, bet nesutinka su tuo, kas buvo nutarta Biudžeto ir finansų komitete, kad dar 60 mln. eurų ateinančiais metais paimti iš savivaldybių biudžeto“, – Seimo plenarinių posėdžių salėje kalbėjo A. Butkevičius. „Taip pat mūsų frakcija pritars alkoholio ir tabako akcizų tarifų didinimui. Jau bankų solidarumo įstatymui buvo pritarta, bet galėjo būti ambicingesnis projektas. (...) Nepritarsime akcizų tarifui didinimui degalams, nes tai iššaukia mažesnį konkurencingumą lyginant su kaimyninėmis šalimis“, – pažymėjo jis. Ne mokesčiai gynybai yra pagrindinis tikslas, o tai, kaip sustiprinti mūsų šalies saugumą.

Skaitykite daugiau: https://www.delfi.lt/verslas/verslas/seime-vienas-zingsnis-iki-gynybos-fondo-isteigimo-120030710


Rekomenduojami video