Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Seimas apsisprendė dėl vienišo asmens išmokos

Seimas ketvirtadienį galutinai apsisprendė dėl vienišo asmens išmokos.

Už pasiūlymą balsavo 124 Seimo nariai, susilaikiusių ir prieštaraujančių nebuvo.

Valstiečių frakcijos narė Rima Baškienė sakė, kad sprendimas yra geras, tačiau reikia užtikrinti sklandų įstatymo pakeitimo įgyvendinimą ir tęstinumą.

„Svarbu, kad užtikrintume sklandų šio įstatymo įgyvendinimą, ir tai yra esminiai dalykai. „Sodra“ pasirengusi, tačiau informavimas, pasirūpinimas žmonėmis, kad jie apie tai žinotų, neužkrovimas jų biurokratiniais dokumentų pildymais būtų mūsų visų, tuo pačiu ir savivaldybės, rūpesčiu. Svarbu (...) tęstinumas ir kad visi vieniši asmenys kitais metais šitas išmokas gaus. Svarbu nesupriešinti žmonių, komunikavimas šitoje srityje reikalingas“, – sakė R. Baškienė.

Konservatorius Audrius Petrošius sakė, kad ši išmoka labiausiai pažeidžiamas grupes priartins prie stabilesnių pajamų.

„Mes galime diskutuoti, ar ši vienišo asmens išmoka yra didelė ar maža. Vieniems ji bus didelė, kitiems – maža, bet negalime nuneigti to fakto, kad labiausiai pažeidžiamos grupės yra priartinamos prie kur kas stabilesnių pajamų“, – sakė A. Petrošius.

Finansų ministrės Gintarės Skaistės teigimu, šia išmoka bus suvienodinta situacija tarp našlių ir žmonių, kurie yra išsiskyrę arba niekada nesukūrę šeimos.

„Našliai savo vienišumu ir savo buitimi niekuo nesiskiria nuo kitų žmonių, kurie gyvena vieniši, – tai yra išsiskyrę ar niekada nesusituokę asmenys, nes turbūt būsto išlaikymo ir buities kaštai čia yra esminis rodiklis. Tuomet, kai gyveni vienas, be vaikų, be šeimos, būsto išlaikymo kaštai tau yra santykinai didesni, nepaisant to, ar esi našlys, ar esi niekada nesusituokęs, ar išsiskyręs žmogus“, – sakė G. Skaistė.

Nuo šių metų liepos 1 dienos išmoka bus mokama skurdžiausiai gyvenantiems vienišiems neįgaliems ir pensinio amžiaus sulaukusiems žmonėms – tiems, kurie dabar gauna šalpos pensijas ar mažų pensijų priemokas. Nuo kitų metų naująją išmoką gaus visi vieniši senjorai ir neįgalieji, nesvarbu, ar jie yra našliai, išsiskyrę ar niekada nesukūrę šeimos.

Išmokos dydis 2021 metais siektų našlių pensijų bazinį dydį (28,63 euro), o nuo 2022 metų – 32 eurus.

Lėšų poreikis šiam siūlymui įgyvendinti 2021 metais siektų 15 mln. eurų, 2022 metais – 106 mln. eurų, 2023 metais – taip pat 106 mln. eurų.

Rekomenduojami video