Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Savivaldybės gydytojas: „Matome Alytuje augančius sergančiųjų skaičius, besipildančią ligoninę“

Alytaus mieste koronavirusu vakar sirgo 287, o šiandien, lapkričio 11 d. – jau 351 asmuo. Jeigu prie miesto gyventojų pridėtume 88, COVID-19 sergančius Alytaus rajone, o dar per 150 atvejų kitose mūsų apskrities savivaldybėse, situacija, matyt, nėra tokia, kad koronavirusą neigtume...

Kaip su COVID-19 kovojama Dzūkijos sostinėje, kokių veiksmų imamasi, apie tai – Alytausgidas.lt interviu su Alytaus miesto savivaldybės gydytoju Povilu Jagelavičiumi, patikinusiu, kad mobilusis koronaviruso tikrinimo postas, veikiantis Pramonės g., veiks efektyviau, mat prailgintas darbo laikas.

- Gydytojau, kaip ilgai reika laukti dėl COVID-19 tiriantis Alytaus mieste?

- Reikėdavo laukti iki dviejų parų, kad užsiregistravusieji patektų į Alytaus mobilųjį patikros punktą.

Pirmadienį buvo priimtas sprendimas, kad gyventojus aptarnausime ne kas penkias minutes, o kas keturias, tad prieinamumas turėtų padidėti nuo 133 iki 180 asmenų per parą.

Punktas dirbs ilgiau – 12 valandų, nuo 8 iki 20 val.

- Kokia šiuo metu Alytuje yra COVID-19 sergamumo kreivė?

- Alytaus mieste pirmadienį sergančiųjų buvo 480. Kiekvieną dieną užsikrėtusiųjų – apie 20-30 gyventojų. Ši infekcija plinta židiniais.

- Kaip vykdomas mobiliųjų komandų darbas?

- Pagrindinę veikla užtikrina Alytaus poliklinikos darbuotojai, prisideda ir Alytaus kolegijos slaugos studentai, Alytaus rajono pirminės sveikatos priežiūros centras, Alytaus medicininės reabilitacijos ir sporto centras.

- Ar planuojama Alytaus mieste atnaujinti karščiavimo klinikos darbą?

- Jau turėjome karščiavimo kliniką, pirmai koronaviruso bangai atslūgus buvo priimtas sprendimas pasirašyti bendradarbiavimo sutartį su Lazdijų rajono savivaldybe, ši sutartis buvo pasirašyta birželio mėnesį ir galiojo iki šiandienos.

Dabar svarstoma galimybė karščiavimo klinikos veiklą Alytaus mieste atnaujinti. Kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją prašydami leisti naudotis  Alytaus apskrities tuberkuliozės ligoninės patalpomis ir ten esančia rentgeno diagnostikos aparatūra, tačiau, ar mes ten galime steigti karščiavimo kliniką, patvirtinimo dar negavome.

Alytuje matome augančius sergančiųjų skaičius, besipildančią ligoninę.

Veikianti karščiavimo klinika nukrautų dalį srautų nuo mūsų stacionaro.

- Ar situaciją gali palengvinti karantinas?

- Karantinas jau prasidėjo, tikimės, kad po dešimties dienų situacija pasikeis, stabilizuosis ir pagerės, jog atsigaus ir visas sveikatos priežiūros sektorius.

Tikimės, karantinas bus į naudą, kad mūsų miesto gyventojai laikysis jo.

- Kokia jūsų nuomonė apie COVID-19 ligoninės Alytuje įkūrimo?

- Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninėje turime COVID-19 pacientams skirtų 40 lovų. Yra toks pasiūlymas vieną apskrities ligoninę paversti koronaviruso gydymo centru, deja, tektų stabdyti kitų paslaugų teikimą, o pacientus, sergančius kitomis ligomis, kreipti į kitas šalies ligonines.

- Ką tai duotų?

- Tokiu atveju, jeigu COVID-19 centru taptų Alytaus ligoninė, viskas mūsų mieste būtų sukoncentruota viename taške, būtų užtikrinama pilna infekcijų kontrolė.

- Ar tokio centro įkūrimui  pakaktų personalo?

- Su personalu būtų didelis iššūkis, tačiau tikimės, kad ligos plitimą pavyks sustabdyti ir užtikrinti reikiamą darbuotojų skaičių.

- Ačiū už pokalbį.

Rekomenduojami video