Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Savivaldybė atsisakė planų pirkti sklypą iš verslininkų

Vasarą užvirusios gyventojų aistros dėl Liaudies gatvėje esančiame komerciniame sklype norimos įrengti automobilių plovyklos buvo numalšintos griežtuoju būdu: rajono taryba, spaudžiama verslininkų planams besipriešinančių gyventojų, paliko verslininkus „ant ledo“ ir priėmė sprendimą, pagal kurį mieste tiesiog nebegalima įrengti atviro tipo automobilių plovyklų. Kauniečiai verslininkai sklype jokios plovyklos nebegalės statyti, tad nori jį parduoti. Siūlė sklypą pirkti savivaldybei. Iš pradžių ši buvo užsimojusi jį nupirkti ir įrengti jame gyventojams dar vieną parką, tačiau paaiškėjus, kad dėl komunikacijos tinklų jokio parko ten sodinti negalima, planų pirkti sklypą atsisakė. Panašu, kad dabar suvedžiotiems verslininkams teks laukti, kol šį „nelaimingą“ žemės plotą tarp daugiabučių namų iš jų perpirks kas nors kitas.

Verslininkai Kėdainius palieka

Verslininkai neslepia nusivylimo savivaldybės sprendimu ir iš mūsų miesto traukiasi atsisakydami visų čia suplanuotų investicijų.

Tiesa, tokia situacija čia toli gražu ne pirma – anksčiau minėtas sklypas ne vienerius metus priklausė prekybos tinklą „Iki“ valdančiai įmonei. Pastaroji taip pat susidūrė su analogiška situacija, tad sklypą ilgus metus pardavinėjo.

Dabar situacijos įkaitais tapo jau minėti verslininkai. Iš savivaldybės ilgą laiką maitinami tik viena žinia, kad jų verslo kūrimas jokiems įstatymams neprieštarauja, verslininkai beveik metus laiko sugaišo ruošdami įvairius dokumentus ir projektus, investavo į juos pinigus, tačiau galiausiai jiems jokios realios veiklos čia ir nebuvo leista pradėti.

Paprašė beveik 119 tūkst. eurų

Savivaldybei iš pradžių užsimojus nupirkti šį sklypą, jo savininkė UAB „Plaunu“ savivaldybės vadovams ir tarybos nariams atsiuntė raštą, kuriame nurodė, kad už sklypą norėtų gauti 98 tūkst. eurų plius PVM – kitaip tariant, iš viso beveik 119 tūkst. eurų.

Sklypą bendrovė bando parduoti ir per nekilnojamojo turto skelbimų platformą, tačiau savivaldybės ji paprašė mažesnės pinigų sumos, nei nurodyta skelbime. Skelbime rašoma, kad už sklypą norima 125 tūkst. eurų plius PVM kainą (iš viso 151,2 tūkst. eurų).

2021 metais verslininkai šį sklypą nusipirko už 70 tūkst. eurų.

Tuo tarpu VĮ Registrų centras nurodo, kad vidutinė šio sklypo vertė siekia vos 31,6 tūkst. eurų.

Bėda, kad daryti nieko negalima

Didžiausia problema yra ta, kad sklype bet kokia veikla yra smarkiai apribota. Pavyzdžiui, jame net negalima pasodinti parko, kaip kad norėtų aplinkui gyvenantys gyventojai, mat sklypas buvo suformuotas taip, kad ant jo turėjo atsirasti daugiabučiai namai.

„Tame sklype yra antras miestas po žeme. Tiek nuotekos, vandentiekis, dujos, paviršiniai nuotekų, ryšių tinklai. Nes prieš tai buvo numatyta gyvenamojo namo statyba.

Pasižiūrėjau ir akivaizdu, kad apie jokį parką kalbėti negalima. Medžių sodinti negalima, įstatymai neleidžia. Reikėtų pagalvoti, ar kažką galėsime mes daryti išvis tame sklype“, – kalbėjo rajono tarybos narys Romualdas Gailiūnas.

Meras pareiškė, kad sklypo nepirks

Nors verslininkai kurį laiką buvo maitinami pažadais, kad savivaldybė iš jų nupirks minėtą sklypą, dabar meras Valentinas Tamulis pareiškė, kad sklypas nebus perkamas.

„Savivaldybės planuose nėra numatyta pirkti šio sklypo, nes nėra tam būtinybės“, – sakė V. Tamulis.

Tiesa, Vyriausybės atstovas gavo skundą dėl rajono tarybos priimto sprendimo, kuris užkirto kelią įrengti mieste atviro tipo automobilių plovyklas, tačiau skundą išnagrinėjus Vyriausybės atstovui, situacija nepasikeitė.

„Sprendimas yra susijęs su Vyriausybės atstovo paaiškinimu, kad savivaldybės sprendimas (nustatyti ne mažesnį, kaip 50 metrų atstumą nuo atviro tipo automobilių plovyklų iki kito sklypo ribos – red. past.) priimtas teisėtai. Skundo detalių negaliu komentuoti“, – sakė meras.

Jis pridūrė, kad verslininkai šiuo metu turi dvi išeitis: sklypą parduoti arba jame imtis kitos veiklos, kuri neprieštarauja tarybos sprendimams ir nesukels gyventojų pasipriešinimo.

Rekomenduojami video