Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
S. Skvernelis: skoloje visą laiką gyventi nebus įmanoma, nes ji galiausiai pradės mus smaugti

Seimo opozicinės Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Saulius Skvernelis sako pasigendantis valdančiųjų siūlymų dėl mokesčių sistemos pertvarkos. Pritarus 2,26 mlrd. eurų vertės Vyriausybės siūlomam infliacijos padarinių švelninimo paketui, biudžeto deficitas augtų bent iki 4,5 proc. Tokio neigiamo pajamų ir išlaidų balanso, pasak ekspremjero, ilgą laiką toleruoti nebus galima.

„Nėra kalbama apie tvarų pajamų užtikrinimą į biudžetą. Tai yra didžiulis iššūkis, su kuo mes susidursime. Skoloje visą laiką gyventi nebus įmanoma. Galiausiai ta skola pradės ir smaugti mus“, – penktadienį „Žinių radijui“ kalbėjo S. Skvernelis.

Parlamentaro neįtikina finansų ministrės Gintarės Skaistės požiūris, kad Rusijai vykdant karą Ukrainoje, imtis mokesčių sistemos pertvarkos nėra tinkamas metas. Pasak politiko, tikslinant biudžeto projektą mokesčių klausimai neišvengiamai turės būti keliami.

„Reikia žiūrėti mokestinę sistemą, kuri jau buvo žadama atnešti sisteminį paketą užpraeitą rudenį. Niekur nedingsi, reikės peržiūrėti. Mokesčių sistema yra tikrai pakankamai diskutuotina, švelniai tariant, apie įvairias lengvatas, apmokestinimo netolygumus, galbūt ir naujų mokesčių atsiradimą“, – teigė jis.

Ekspremjero vertinimu, siekiant padidinti šalies biudžeto įplaukas, pajamų šaltinių galima ieškoti ne vienoje srityje.

„Kapitalo apmokestinimo dalykai turi grįžti. Galbūt ir tam tikri prabangos dalykai. Galbūt ir didesnis progresyvumas, nes bent dalį progresinių mokesčių sistemos jau sugebėjo mūsų Vyriausybė įvesti. Tikrai taip nebus, kad vien tik skola galėsime gyventi. Turime žiūrėti, ieškoti tų mokesčių“, – savo pasiūlymus vardijo S. Skvernelis.

ELTA primena, kad Vyriausybės siūlomoms infliacijos padarinių švelninimo priemonėms finansuoti iš valstybės biudžeto būtų skiriama skiriama 1,03 mlrd. eurų, dar 782,2 mln. eurų bus skirta iš Europos Sąjungos (ES) finansavimo šaltinių, o 400 mln. eurų – iš suformuotų finansinių priemonių. Dar 53,9 mln. eurų – iš „Sodros“ biudžeto.

Finansų ministrė G. Skaistė aiškina, kad priemonės, numatytos parengtame plane, bus įgyvendintos skolintomis lėšomis, todėl su patikslintu valstybės pajamų ir išlaidų planu taip pat bus teikiami atnaujinti biudžeto deficito rodikliai. Pasak Finansų ministerijos, skola gali didėti dar 1,2 proc. ir sudaryti maždaug 4,5 proc.

Rekomenduojami video