Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Rinkėjus papirkinėjo vėliava ir tautiška giesme

Kėdainiuose – precedento neturintis įvykis – šiame rajone veikianti apygardos rinkimų komisija, kurios nariai yra politinių partijų atstovai, nusprendė, kad rinkėjai čia yra papirkinėjami, jei bendruomenei dovanojama Lietuvos vėliava arba įrėminta tautiška giesmė. Pasirodo, ar rinkėjas paperkamas, ar ne, priklauso ir nuo vėliavos dydžio. O štai kai kitame rajone rinkėjai pamaitinami 8 kilogramais bandelių ir pagirdomi arbata, tai jau neprilyginama jų papirkimui. Matyt, suvalgei, išgėrei ir įkalčių neliko, o tautišką giesmę bendruomenės giedos ir vėliava jose  plevėsuos kaip rinkėjų papirkimo faktas.

Kėdainiuose – precedento neturintis įvykis – šiame rajone veikianti apygardos rinkimų komisija, kurios nariai yra politinių partijų atstovai, nusprendė, kad rinkėjai čia yra papirkinėjami, jei bendruomenei dovanojama Lietuvos vėliava arba įrėminta tautiška giesmė./Aldo Surkevičiaus nuotr.

Kėdainiuose – precedento neturintis įvykis – šiame rajone veikianti apygardos rinkimų komisija, kurios nariai yra politinių partijų atstovai, nusprendė, kad rinkėjai čia yra papirkinėjami, jei bendruomenei dovanojama Lietuvos vėliava arba įrėminta tautiška giesmė./Aldo Surkevičiaus nuotr.

Apkaltino Seimo narįRinkėjų papirkinėjimu apkaltintas į Seimą dar vienai kadencijai kandidatuojantis Seimo narys Darius Kaminskas.

Kaltu jis pripažintas dėl to, kad Mindaugo karūnavimo dienos išvakarėse dalyvaudamas Beržų bendruomenės šventėje padovanojo šiai bendruomenei popieriuje užrašytą ir kukliame rėmelyje įrėmintą tautišką giesmę.

Ne mažiau D. Kaminskas prasikalto ir po kelių dienų nuvažiavęs į Sangailų kaimo bendruomenės 1-ąjį gimtadienį. Šiai bendruomenei jis įteikė Lietuvos trispalvę.

Beržuose himną rėmelyje D. Kaminskas ištraukė iš popierinio maišelio, pažymėto LR Seimo logotipu, o vėliavą Sangailuose – iš dėžutės, pažymėtos tokiu pat logotipu, kaip įprastai ir darydavo visus ketverius metus įvairiuose renginiuose.

Atiko tyrimą

Tokius D. Kaminsko poelgius Kėdainių apygardos rinkimų komisija, sudariusi tyrimo grupę, tyrė net dvi savaites ir padarė išvadą, kad D. Kaminskas pažeidė rinkimų įstatymą ir, dovanodamas vienai bendruomenei įrėmintą himną, o kitai – vėliavą, papirkinėjo rinkėjus.

Tokią tyrimo išvadą pasirašė du tyrimo komisijos, skirtos skundams tirti Kėdainių rinkimų apygardoje, nariai, o tokiai išvadai nepritariantis dar vienas komisijos narys parašė atskirąją nuomonę, kad nenustačius politinės agitacijos požymių, tokių veiksmų negalima traktuoti kaip galimo papirkimo.

Vadovavosi VRK ir Seimo Etikos komisijos išaiškinimu

Kėdainių apygardos rinkimų komisijos posėdyje dalyvavęs Seimo narys D. Kaminskas tikino jokio pažeidimo nepadaręs – jis vadovavosi dar birželio 19 dieną pateiktomis bendromis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) ir Seimo etikos komisijos rekomendacijomis, kuriose nurodyta, kad Seimo nariai, vykdydami Seimo nario pareigas, turi teisę įsigyti suvenyrų su Lietuvos valstybės ar Seimo simbolika ir teikti juos renginių metu ar kitomis progomis, tačiau tai negali būti naudojama politinei kampanijai.

„Tokius suvenyrus renginiuose dovanoja visi Seimo nariai.

Tai nėra rinkimų įstatymo pažeidimas. Vėliava, tautinė giesmė, Nepriklausomybės akto kopija – reprezentacinės dovanos. Visi Seimo nariai tuos dalykus teikia reprezentuodami Seimą.

Minėtose bendruomenėse buvo ne dalykiniai susitikimai ar kokie susitikimai su rinkėjais. Beržuose buvo išvakarės liepos 6-osios, o Sangailuose – 1-asis bendruomenės gimtadienis. Jokių agitacinių kalbų nebuvo, apie politiką išvis kalbų nebuvo, jokių dovanų kiekvienam atskirai nebuvo duota.

Beržų bendruomenės šventėje (kairėje) Seimo narys Darius Kaminskas įteikė popieriuje atspausdintą ir kukliame rėmelyje įrėmintą tautišką giesmę, kurią atnešė popieriniame maišelyje su LR Seimo logotipu. Sangailų bendruomenės gimtadienyje jis atnešė trispalvę. Tai buvo prilyginta rinkėju papirkimui./Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Beržų bendruomenės šventėje (kairėje) Seimo narys Darius Kaminskas įteikė popieriuje atspausdintą ir kukliame rėmelyje įrėmintą tautišką giesmę, kurią atnešė popieriniame maišelyje su LR Seimo logotipu. Sangailų bendruomenės gimtadienyje jis atnešė trispalvę. Tai buvo prilyginta rinkėju papirkimui./Dimitrijaus Kuprijanovo nuotr.

Jei manote, kad tai rinkėjų papirkimas, aš tiek galiu pasakyti – tokiu atveju visi mes, Seimo nariai, esame suklaidinti – jeigu VRK kartu su Seimo Etikos komisija priima bendrą sprendimą, kad galima tokias simbolines reprezentacines dovanas teikti ir tai nėra nusižengimas įstatymui, tai taip ir darome.O jei jūs manote, kad tokių dovanų teikimas yra rinkėjų papirkinėjimas, vadinasi, visi mes, Seimo nariai, esame suklaidinti VRK ir Seimo Etikos komisijos.

O jei jūs priimsite sprendimą, kad tai pažeidimas, galėsiu pasidžiaugti vieninteliu dalyku – jeigu sugebu su tautine vėliava „papirkti“ tautiečius, tai reiškia, mūsų tautiečiai dar yra patriotai. Ir jeigu tautine giesme irgi galima „papirkti“ tautiečius, irgi labai džiaugiuosi, kad jie yra patriotai“, – sakė D. Kaminskas.

Papirkimas ar ne, priklauso nuo vėliavos dydžio?

Komisijos narė Regina Rylienė sakė: „Jei pats kandidatas renginyje nereklamuoja, negiria savęs kaip kandidato, tai jeigu atneša tautinę suvenyrinę dovanėlę, nemanau, kad tai problema. Taigi neatnešė pinigų, nenešė kažkokių materialinių vertybių – savo atvykimu jis pagerbė žmones – tai ne reklama.“

Tyrimo grupei vadovavęs konservatorių partijos atstovas Kęstas Šlama kolegės perklausė: „Ar nemanote, kad standartinio dydžio LR vėliava suvenyras?“

„Žinoma, kad suvenyras. O Jūs skaitote, kad tai dovana?“ – perklausė į komisiją Lietuvos socialdemokratų darbo partijos deleguota R. Rylienė ir akcentavo, kad tokios vėliavos pardavinėjamos daugelyje suvenyrinių parduotuvių.

„Aš taip nemanau. Aš manau, kad vėliava yra vėliava. Būna suvenyrinio dydžio vėliavos, bet jos būna ant stalo pastatomos, o čia buvo standartinio dydžio vėliava. Įprasta. Taip, kaip ją apibrėžia Lietuvos įstatymai“, – sakė K. Šlama ir pabrėžė, kad tokia vėliava taip pat turi savo vertę.

Vėliau D. Kaminskas viešai savo „Facebook“ paskyroje stebėjosi tokiu K. Šlamos vertinimu: „Anot Kėdainių rinkiminės komisijos nario nuo TS-LKD (Konservatorių) partijos, papirkimo mastas matuojamas ne faktu, o ??!!! vėliavos dydžiu – mažesnio išmatavimo vėliava, kuri tilptų ant stalo – būtų buvus mažesnė nuodėmė ir laikytų ją tik kaip mažos vertės suvenyru. Didesnis vėliavos išmatavimas – daugiau pavojaus demokratijai.“

Citata

Likus pusmečiui iki rinkimų, turėtų padėti mandatą?

Konservatoriams apygardos rinkimų komisijoje atstovaujantis K. Šlama aiškino, kad dovanų teikimas su patriotine simbolika Seimo nariams sudaro išskirtines sąlygas, kurių neturi kiti kandidatai, todėl, pasak jo, tokiu atveju kiekvienas kandidatas galėtų teikti bet ką, ant dovanos uždėjęs valstybės simboliką.

„Gerbiamas komisijos nary, pagal Jūsų logiką, praktiškai visi Seimo nariai, kurie kandidatuoja į Seimą, pusę metų prieš rinkimus turi padėti savo mandatus, nes neturėtų vykdyti jokios savo veiklos“, – atrėmė D. Kaminskas ir pridūrė, kad visi Seimo nariai, teikdami reprezentacines dovanas, vadovaujasi jau minėtu VRK ir Seimo etikos komisijos priimtu sprendimu ir rekomendacijomis, tad Kėdainių rinkimų komisijai priėmus sprendimą, kad tokiu veiksmu įstatymas buvo pažeistas, respublikinė VRK, sulaukusi tokio precedento, turėtų pripažinti, kad tokiu atveju rinkimų įstatymą pažeidė ir rinkėjus tautine simbolika papirkinėjo ir dauguma kitų Seimo narių.

Vertins sprendimo pagrįstumą

Matyt, VRK tokį sprendimą ir gali tekti priiminėti, nes Kėdainių rinkimų apygardos komisija, priėmė sprendimą, kad D. Kaminskas rinkėjus papirkinėjo dviem bendruomenėms įteikdamas himną ir vėliavą.

Ar Kėdainių rinkimų apygardos priimtas sprendimas yra pagrįstas ir teisingas, dar turės patvirtinti respublikinė VRK.

Tuo tarpu nepalankaus sprendimo sulaukęs D. Kaminskas sako: „Esu kaltas, nes myliu Lietuvą, Kėdainius, tautinę giesmę ir vėliavą. Nuteisė mane už Lietuvos vėliavą ir himną. Esu kaltas. Nes „įžūliai“ bandžiau papirkti sangailiškių ir beržiečių nuomonę tautine giesme ir vėliava.

31-aisiais Baltijos kelio metais didelę grėsmę kelia net Lietuvos simboliai, o štai Vyriausioji rinkiminė komisija, svarstydama kito kandidato rinkėjams išdalintus 8 kilogramus bandelių su razinomis ir arbata, priskyrė tai ne papirkimui, o rinkėjų „pamaitinimui“. Vadinasi, „pirkti“ nuomonę bandelėmis legalu ir daug patikimiau nei vėliava ir himnu?

Didžiuojuosi, kad mūsų kraštiečiai ne bandelėmis „perkami“. O aš juos, kaip tikrus patriotus, pasirodo, pasirinkau „nupirkti“ Lietuvos valstybės simboliais“, – ironizavo D. Kaminskas.

 

Kristina KASPARAVIČĖ

Rekomenduojami video