Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Raseiniškių bėdos: kodėl skendo renovuotas daugiabutis?

Lietingas pavasaris išplukdė senas drenažo, šilumos trasų tiesėjų paliktas problemas ir naujas daugiabučio renovuotojų klaidas. Vieno Raseinių daugiabučio gyventojai jau dešimt metų beldžiasi į vietos valdžios duris ir šaukiasi pagalbos dėl po didesnio lietaus užtvindomų rūsių. Tikėtasi, kad jų vargų neliks po renovacijos, tačiau nauji darbai tik atskleidė senas bėdas.

Laukia dešimt metų

„Mūsų daugiabutis baigiamas renovuoti, tačiau jo gyventojus kamuojanti problema dar neišspręsta, renovacija ją tik pagilino. Nuo praėjusių metų rudens skęsta daugiabučio namo pirmosios laiptinės rūsys. Ne pirmą kartą kreipiamės pagalbos į savivaldybę ir su šia problema susijusias įmones, tačiau kol kas girdime tik pažadus“, – VL raseiniškių, gyvenančių Dubysos g. 19 numeriu pažymėtame daugiabutyje, bėdas išklojo Romalda Vaišvilaitė.

Kadangi šį pavasarį dangus dosniai dovanoja lietaus, raseiniškių problemos dar labiau „išplaukė į paviršių“. „Raseinių vandenų“ avarinė tarnyba siurbia vandenį iš persipildančio lietaus nuotekų surinkimo šulinio prie pirmosios laiptinės kampo, gyventojai kibirais semia vandenį iš rūsio, kad galėtų prisiirti prie dviračio ar kastuvo sodo darbams. Dabar po lietaus dažniau einame į rūsius žiūrėti, ar nesirenka vanduo“, – namo gyventoja bando rasti atsakymus, kodėl taip kenčia jų namas.

Ji minėjo, kad tyvuliuojantis vanduo daugiabučio rūsyje – ne naujiena. Tai liudija ir vietos valdžiai rašyti gyventojų raštai. Dar 2011 m. gyventojai siuntė SOS signalą Raseinių rajono savivaldybės merui, kad antros laiptinės rūsiuose kaupiasi vanduo. Tuo metu buvo pastebėtas didelis pamato ir sienos įtrūkis, kuris tuometinio „Raseinių butų ūkio“ buvo užtaisytas. Tąkart savivaldybės administracija įpareigojo „Raseinių vandenis“ pašalinti problemą, tačiau, sprendžiant iš dabartinių skundų, esminė rūsių tvindymo priežastis nebuvo nustatyta. Pasak R.Vaišvilaitės, jos niekas garsiai neįvardijo.

Gyventojai kantrai laukė dar 6 metus, kol 2017 m. dar kartą raštu kreipėsi į vietos valdžią ir priminė, kad daugiabučio rūsiuose besikaupiantis vanduo plauna pamatus, todėl gali ištikti didelės bėdos. Dėmesio vertas savivaldybės administracijos atsakymas gyventojams. Jame apgailestaujama, kad atsakingas darbuotojas serga ir bus įpareigotas problemą spręsti iškart, kai pasveiks. Galbūt tas darbuotojas negrįžo į darbą, o gal jį pamiršo įpareigoti, nes problema atsivilko iki šių dienų.

Lietingas pavasaris ir renovacija į paviršių išplukdė senas raseiniškių bėdas.

Renovacija pagilino problemą

Daugiabučio gyventojai tikėjosi, kad jų skaudulius išspręs renovacija, tačiau, pasak R.Vaišvilaitės, ji tik atskleidė senas problemas. „Tikėjomės, kad bus sutvarkytos susikaupusios bėdos: sutrūkinėję vamzdžiai, blogai veikianti kanalizacijos sistema, rūsiuose besikaupiantis vanduo, apgriuvę šaligatviai ir kt. Pernai gegužę prasidėjus darbams pirmiausia buvo atkasti ir apšiltinti namo pamatai, įrengtas naujas drenažas, pastatyti lietaus surinkimo šuliniai. Deja, vasarą po liūties rūsiai vėl buvo pilni vandens su juodomis nuosėdomis ir kanalizacijos kvapu“, – pasakojo moteris.

Namo gyventojai vėl šaukėsi pagalbos, kreipėsi į savivaldybę, „Raseinių vandenis“, taip pat į „Raseinių šilumos tinklus“. Mat dar prieš dešimtmetį paaiškėjo, kad dalis šiluminės trasos drenažo tinklų suvesta į šulinį, kuris neturi išleistuvo, todėl vanduo kaupiasi šulinyje ir yra galimybė gruntiniam vandeniui patekti į namo rūsius. Žmonės prašė raštu paaiškinti, kokios yra rūsių apsėmimo priežastys ir kodėl jos nešalinamos.

„Tik šiemet kovo mėnesį paviešinus problemą vietos spaudoje, rajono savivaldybės administracija surengė tris pasitarimus su visų suinteresuotų pusių atstovais. Balandžio 7 d. buvo atkasta sena neišardyta ir nesutvarkyta šilumos trasa, nes, regis, prieš 9 metus, šalia buvo nutiesta nauja trasa. Šalia namo atsivėrė baseinukas, iš kurio tryško vanduo. Iš šiluminės trasos lovio buvo bandyta išsiurbti vandenį, tačiau nesėkmingai, ir jis vėl buvo užkastas. Į kausimą, kodėl nieko nedaroma, buvo atsakyta, kad nėra pinigų“, – nusivylimo neslėpė R.Vaišvilaitė.

Kodėl nestabdė darbų?

Moteris teigė, kad į daugiabučio renovaciją investuoti sutikę ir bankų paskolas išsimokėti turėsiantys gyventojai yra beviltiškos būsenos ir nežino, kur kreiptis, kad namo rūsys ir pamatai nemirktų vandenyje. „Gal reikia belstis pas premjerę ir prašyti pinigų nedideliam namų kvartalėliui 40, 50 ar 100 metrų drenažui nutiesti, jeigu vietos valdžia negali to išspręsti ir tam rasti pinigų? Savivaldybės atstovė sakė, kad kiemo remonto galbūt sulauksime po maždaug 5 metų. Ar tai reiškia, kad iki to laiko renovuoto namo pamatai ir toliau mirks vandenyje? Kam reikėjo agituoti už renovaciją, jeigu nesutvarkytas drenažas? Dabar izoliuotiems ir apšiltintiems pamatams yra didesnis pavojus suirti, nes jie negali išdžiūti! Ar rangovas ir techninis prižiūrėtojas neprivalėjo stabdyti renovacijos darbų, kai paaiškėjo nesutvarkyto drenažo problemos?“ – daug klausimų kėlė gyventojai.

Vėliau daugiabučio namo gyventojų atstovė pranešė, kad Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius Edmundas Jonyla pažadėjo jų kieme iki rudens įrengti atskirą lietaus vandens surinkimo trasą. „Prašiau, kad tai patvirtintų raštu, bet patvirtino tik žodžiu. Kitas klausimas: kas sumokės už trasos įrengimą ir už daromą žalą mūsų turtui?“ – klausė R.Vaišvilaitė.

Moteris tikisi, kad rajono valdžia ir gyventojus aptarnaujančios įmonės bendru sutarimu šį kartą padės išspręsti jų namo problemą ar bent nurodys būdus ir kelius, kaip tai padaryti.

Seną trasą demontavo

„Raseinių šilumos tinklų“ direktorius Modestas Globys VL sakė, kad gyventojų priekaištai dėl paliktos senos šilumos trasos teisingi, bet tik iš dalies. „Kai renovuojant daugiabutį iškilo ta rūsių tvindymo problema, mes patys radome seną trasą, buvusią gal prieš 30 metų, ją demontavome ir viską sutvarkėme. Nežinau, ko dar jie skundžiasi. Jeigu vėl kaupiasi vanduo, vadinasi, ne čia buvo priežastis. Jos reikia ieškoti kitur. Gal renovuotojai neteisingai paklojo naują drenažą, gal problemos kyla dėl to, kad ten žemesnė vieta?“ – svarstė bendrovės vadovas.

Jis teigė išklausęs gyventojų priekaištus, kodėl buvo palikta senoji trasa, tačiau jie, sakė, turėtų būti skirti tuomečiams vadovams. „Bet paprastai taip ir būna: jeigu nauja trasa nuvedama kitur, senoji taip ir lieka žemėje, nes nėra numatyta lėšų jai demontuoti. Šiuo atveju, kai iškilo tos bėdos, mes savo lėšomis viską sutvarkėme. Tačiau, panašu, kad tai nepagelbėjo“, – sakė M.Globys.

Nesmagu, kad skundžiasi

UAB „Raseinių komunalinės paslaugos“ Būsto priežiūros padalinio vadovė Jūratė Garliauskienė VL tvirtino, kad į šios problemos sprendimą investuojama daug laiko ir žmogiškųjų išteklių, nors tai ankstesnių vadovų atsakomybė. „Tai dešimtmečio problemos. Esu nauja padalinio vadovė, įmonė buvo prijungta reorganizuojant, mes gavome tokį palikimą. Nauji darbuotojai sprendžia susikaupusias problemas, kurių yra ne viename daugiabutyje. Dabar tame daugiabutyje, kur žema ir šlapia vieta, tvarkomasi, mes turime ištaisyti kažkieno paliktas klaidas. Savivaldybėje įvyko ne vienas pasitarimas, problemos sprendimo būdai jau rasti ir pasiūlyti. Tai ne Būsto priežiūros padalinio atsakomybė, bet mes kaip namo administratoriai turime ieškoti, kas likviduotų padarinius“, – aiškino J.Garliauskienė.

Pasak jos, problema turėtų būti išspręsta „Raseinių vandenims“ nutiesus naują drenažo trasą. „Tai būtų vienas iš būdų pagelbėti. Be to, butų ūkis rūsyje užbetonavo skyles, tai padarėme iš savo eksploatacinių lėšų. Kita vertus, mūsų techninis prižiūrėtojas dažnai užsuka pasižiūrėti į tą namą, tai vanduo tiek nesikaupia, rūsiai tvindavo daugiausia per liūtis. Mes stebime, skiriame daug dėmesio, ir tikrai nesmagu, kad mus skundžia“, – tvirtino pašnekovė.

Pasiteiravus, kas apmokės naujos trasos tiesimą, „Raseinių komunalinių paslaugų“ Būsto priežiūros padalinio vadovė sakė, kad gyventojams greičiausiai nereikės mokėti, bet to galutinai nepatvirtino. „Iš pradžių reikia darbą padaryti, paskui finansavimą kažkaip susireguliuosime. Gal savivaldybė suras lėšų, nes ta trasa bus naudinga ne vienam namui“, – kalbėjo J.Garliauskienė.

Išsiaiškino renovacijos klaidas

Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius E.Jonyla atskleidė dar vieną priežastį, apie kurią „Raseinių komunalinių paslaugų“ Būsto priežiūros padalinio vadovė neužsiminė. „Paaiškėjo, kad renovacijos metu iki galo nebuvo atliktas vandens nuleidimas. Tai turėjo sukontroliuoti mūsų komunalinės paslaugos. Bet klaida buvo ištaisyta, renovuotojai iš naujo perklojo vamzdžius, todėl daugiau pretenzijų neturiu. Šiemet daug lietaus, ir gerai, nes tai padėjo atskleisti klaidą, kitaip ji būtų išlindusi vėliau. „Raseinių vandenys“ mums padėjo „atkasti“ tą problemą“, – VL naujas aplinkybes atskleidė vietos valdžios atstovas.

Jis paminėjo ir kitą problemą, kuri galėjo turėti įtakos rūsių tvindymui, – tai paliktos senos šilumos trasos. „Jos jau demontuotos. Dar viena galima priežastis ta, kad namas stovi šaltiniuotoje vietoje. Vienas drenažo šulinys yra po namu, nuo jo vandenį reikia nuvesti į kitą sistemą. Tokiu atveju trasą reikėtų tiesti per privačią teritoriją, tačiau jos savininkas neleidžia to daryti. „Raseinių vandenys“ sutiko, kad kitoje vietoje nuties naują drenažo trasą. Gyventojams pažadėjau, kad tai bus išspręsta iki rudens, bet „Raseinių vandenys“ pažadėjo padaryti anksčiau, nors jiems nepriklauso rūpintis lietaus vandenų nuleidimu. Jeigu ir tai nepadės, toliau ieškosime priežasčių“, – tvirtino E.Jonyla.

Jis sakė nematantis reikalo savo pažado gyventojams patvirtinti raštu. „Galime prirašyti daug raštų, popierius viską iškentės, bet, manau, kad svarbiau ne raštą parašyti, o realią problemą išspręsti. Man žodis svarbesnis nei raštas, esu vietinis, žodžio laikausi“, – tikino Raseinių rajono savivaldybės administracijos direktorius.

Pašnekovas pridūrė, kad nauji darbai kainuos apie 1 000 eurų. Kas sumokės? „Gal pasidalinsime išlaidas. Jeigu visai už dyką padaro, kitą sykį žmonės to neįvertina. Derėsimės, bet dabar pirmiausia reikia padaryti darbą“, – kalbėjo E.Jonyla.

Bendrovės „Raseinių vandenys“ direktorius Vaclovas Simonavičius patikino, kad laikysis pažado ir paklos naują drenažo trasą. „Reikia truputį palaukti, nes yra darbų, kuriuos turime užbaigti. Gal birželio pirmoje pusėje padarysime. Ten į drenažą patenka daugiabučio nutekamieji lietaus vandenys, tas drenažas greičiausiai yra užsikimšęs. Gyventojams patiems reikėjo laiku tvarkytis. Tai kainuos apie 1 000 eurų, kuriuos sumokės butų ūkis. Gal nuskaičiuos ir nuo gyventojų. Juk ir privačių namų valdoje niekas nieko už dyką nedaro“, – pastebėjo „Raseinių vandenų“ vadovas.

Rekomenduojami video