Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ramūs karščiai ir naujos infekcijos

Koks buvo šis karščių sezonas? Kaip pasvaliečiai išgyveno kontrastingą ir iššūkių kupiną vasarą? Papasakojo Pasvalio pirminės asmens sveikatos priežiūros centro (toliau – PASPC) vyriausioji slaugos administratorė Irena Trinskienė.

Ši vasara, atskleidžia medikė, Pasvalyje buvo palyginti rami. Žmonės, panašu, jau išmoko tinkamai pasitikti karščius ir saugotis – kaitros banga jau ne pirmoji, pamažu įprantame prie klimato kraštutinumų. Tačiau gyventojai, besikreipiantys į PASPC karščių metu, dažnai sunegalavę būtent dėl dehidratacijos. I. Trinskienė kviečia nepamiršti auksinės taisyklės – vartoti daugiau skysčių, dėvėti lengvą, šviesią aprangą bei, kiek įmanoma, per pačią kaitrą nedirbti, pailsėti. 

Karščius sunkiau tveria sergantys lėtinėmis ligomis

 Nors išskirtinių atvejų nebūta, šią vasarą visgi užfiksuota 40% daugiau (palyginti su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu) širdies ritmo sutrikimų, būklės paūmėjimų 65 metų ir vyresniems žmonėms, sergantiems lėtinėms ir širdies kraujagyslių ligomis, hipertenzija.

Per pastaruosius mėnesius – vienas skenduolis. Ši nelaimė greičiausiai tiesiogiai nesusijusi su maudynių sezonu – aukos, senyvo amžiaus moters, regėjimas bei judėjimas buvo apsunkintas. Nors ir būta didelių potvynių, daugiau skenduolių, laimei, nebuvo. 

Traumų, palyginti, taip pat buvo nedaug. Tačiau vienas atvejis, deja, baigėsi mirtimi – pamini medikė. 

Kovidinių pacientų daugiau, bet sergama lengviau 

Vyr. slaugos administratorė pasidalijo ir kokia šiuo metu sergamumo koronavirusu situacija rajone. Pastaruoju metu rodikliai – padidėję, bet sunkių atvejų nedaug. Mirčių pasitaiko daugiausia dėl komplikacijų. Per savaitę fiksuojami 2–3 COVID-19 ligos atvejai. 

„Kovidas – susilpnėjęs. Palyginti, trumpalaikis ir greitai praeina. Visgi kviečiame atkreipti dėmesį nevakcinuotus gyventojus – pasiskiepijusieji serga pastebimai lengviau, – sakė I. Trinskienė. – Neaišku, kaip išgyvensime artėjančią kovido bangą rudenį. Norima ir mokymą organizuoti kontaktiniu būdu – nuotolinis turi neigiamų pasekmių rezultatams. Be to, atsiranda naujų atmainų. Tad infekcionistai pataria ruoštis iš anksto.“ Tam tikslui Pasvalyje įsigyta greitųjų antigeno testų, ruošiamos patalpos priimti karščiuojančius pacientus. 

– Pirmoji COVID-19 banga žmonėms buvo lyg bomba. Buvome atpratę nuo pandemijų. Be to, mūsų rajonas – nedidelis, nuošalus, ligų protrūkiai čia retesni, o ir piką pasiekia vėliau nei likusioje šalies dalyje. Turime laiko pasiruošti, – svarstė medikė. 

Suaktyvėjo įvairūs kiti virusai 

Pastarąsias savaites į polikliniką kreipėsi daugiau karščiuojančių gyventojų. Atlikus koronaviruso testą, daugelis išgirdo neigiamą rezultatą. „Tai rodo, jog atsiranda, įsigali naujos infekcijos“, – atkreipė dėmesį I. Trinskienė. 

Infekcionistai prognozuoja naują bėdą – sergamumo gripu padidėjimą. 

Pasvalio PASPC atstovė informuoja, kad norintieji dar gali suspėti iki rudens pasiskiepyti nuo gripo – turima vakcinos, galiojančios iki rugsėjo 1 dienos (nemokamai skiepijami vyresni nei 65 m. gyventojai bei sergantieji įvairiomis lėtinėmis ligomis). Medikė ragina ruoštis gripo sezonui ir pabrėžia, kad imunitetui susiformuoti reikia laiko – pasiskiepyti reikėtų gripo sezonui dar neprasidėjus.

Rekomenduojami video