Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Psichoaktyviosios medžiagomis paaugliai sprendžia emocines problemas

Psichoaktyvių medžiagų (PAM) vartojimas jaunų žmonių, tarp jų ir vaikų, amžiuje yra dažnas reiškinys, bet, kaip atkreipia dėmesį VšĮ Kėdainių PSPC Psichikos sveikatos skyriaus vaikų ir paauglių psichiatrė Irena Siniauskaitė, neretai lieka neatpažintas. Gydytoja atskleidžia dažniausias priežastis, kodėl paaugliai pradeda vartoti psichoaktyviąsias medžiagas.

Dažniausiai išbando su bendraamžiais

,,Visuomenės nuostata apie psichoaktyviąsias medžiagas nėra labai radikali, kiek griežtesnė kalbant apie vaikų amžių; didėjant metams, laisvėja ir požiūris, – sako vaikų ir paauglių psichiatrė I. Siniauskaitė. – Juk tenka išgirsti teiginių iš tėvų: ,,jeigu jau vaikas rūko, tegu rūko prie manęs“ ar pan. Iš tiesų vaikai ir paaugliai PAM išbando dažniausiai su bendraamžiais ar kitais ne artimiausios aplinkos asmenimis.
Pats PAM vartojimas gali būti skirtingas pagal savo dažnį, įpročius, poreikį: eksperimentavimas, rekreacinis vartojimas, žalingas vartojimas, priklausomybė; pagal poveikį sveikatai – intoksikacija (ūmus apsinuodijimas), žalingas vartojimas, priklausomybė.
Tai – skirtingi etapai, skirtingos situacijos, skirtingos priežastys, skirtingi poreikiai – ir kiekviena situacija individuali.“

Savigydos priemonė

Pasak I. Siniauskaitės, neretai PAM vartojimas tampa tam tikra savigydos priemone nuo liūdesio, nuo nerimo, nuo įtampos, nuo varginančių minčių, nesutarimų su tėvais ir bendraamžiais ar mokytojais, nepriėmimo kolektyve, nepasisekusių romantinių santykių ir kitų gyvenimiškų situacijų.
„Bet daugybė tų situacijų gali būti įveikiamos kitomis priemonėmis: pokalbiu, psichoterapija, elgsenos pokyčiais, pasirūpinimu savo poreikiais, fiziniu aktyvumu ir reguliaria mityba, kartais pasitelkiami medikamentai. Tokia užsitęsusi ,,savigyda“ gali pereiti į priklausomybę, todėl labai svarbu ją atpažinti ir laiku kreiptis pagalbos“, – pabrėžia gydytoja.

Rekomenduojami video