Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pritarta siūlymui leisti parduoti pasibaigusio tinkamumo vartoti maistą

Seimas po pateikimo pritarė Laisvės frakcijos siūlomoms Maisto įstatymo pataisoms, kuriomis numatoma, kad maistas, kuris pasibaigus minimaliam tinkamumo vartoti terminui yra saugus ir tinkamas vartoti, gali būti parduotas.

Už įstatymo pataisas balsavo 70, prieš 6, susilaikė 26 Seimo nariai. Pataisos į parlamento posėdžius grįš rudens sesijos metu.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė tvirtino, kad įstatymo projektas reikalingas tiek Lietuvos ekonomikai, tiek aplinkosaugai. „Maisto sektorius yra vienas iš esminių, tačiau tuo pat metu ir gana taršus. Lietuvis kiekvienas išmetame, išvaistome 141 kilogramą maisto per metus, kai tuo tarpu ES vidurkis – 131 kilogramas, irgi gana daug. Tai išsivysčiusių šalių problema”, – teigė A. Armonaitė.

Iniciatoriai tvirtina, kad priėmus įstatymo pakeitimus, bus leidžiama vartotojams įsigyti ir vartoti saugių produktų ilgiau, taip mažinant prekyboje susidarančių maisto atliekų kiekį. Taip pat, bus didinamas vartotojų sąmoningumas, jie bus skatinami vartoti saugų ir kokybišką maistą, paženklintą „Geriausias iki…“, nepaisant to, kad jo tinkamumo vartoti terminas yra pasibaigęs, taip keičiant neigiamas socialines normas šio maisto atžvilgiu ir skatinant domėjimąsi maisto ženklinimo žymų „Geriausias iki…“ ir „Tinka vartoti iki…“ skirtumais.

Numatoma, kad Maisto įstatymo projektu siūlomo pakeitimo galima ekonominė nauda siektų 147,6 mln. eurų per metus. Priėmus įstatymą, jis įsigaliotų 2023 m. lapkričio 1 d.

Rekomenduojami video