Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prisiprašę darbų nebegali pakelti nepatogumų

Širvėnos seniūnijos Obelaukių kaimo gyventojai prieš metus beldėsi į Biržų rajono valdžios duris, prašydami gelbėti skęstantį kaimą. Žmonės kentė daugybę nepatogumų dėl nebeveikiančios melioracijos sistemos. Kai darbams netikėtai buvo gauta lėšų ir jie pradėjo judėti, kai kurie obelaukiečiai ėmė vėl kelti klausimus. Ir vėl dėl nepatogumų. Tik šįkart jie nepatenkinti atliekamų darbų kokybe.

Kai kurie obelaukiečiai piktinosi, kad technika gadina kaimo gatves.

Piktinosi draskomu asfaltu

Į redakciją paskambino Obelaukių kaime gyvenanti buvusi bendruomenės pirmininkė Danutė Semenovienė. Moteris piktinosi, kaip, jos manymu, baisiai rausiamos Obelaukių kaimo gatvės.

„Suvarė galingiausią, tik laukuose dirbti galinčią techniką. Iškniso gatvėse asfaltą, varo didžiausius griovius. Ar po to bus viskas sutvarkyta?“- klausė moteris.

Obelaukietės manymu, pasamdžius melioracijos sistemoms remontuoti firmą ši galėjo pasiimti mažagabaritę techniką, kuri kastų ne tokius plačius griovius, kaip yra dabar.

„Ar gali kasinėti privačioje žemėje be sutikimo?“- klausė moteris ir vardijo kiemus bei keliukus, kurie, jos manymu, netinkamai kasami.

Moteris skambino Biržų savivaldybės Žemės ūkio skyriaus specialistui melioracijai Rimantui Šikšniui, klausė, ar tikrai patikima ta įmonė, kuri laimėjo konkursą atlikti darbus. Tačiau šis jai esą atsakęs, kad konkursą laimėjo ta įmonė, kuri pigiausiai pasiūlė darbus, jis nieko negali padaryti.

„Suprantu, kad projektas buvo nebrangus, Bet ar Europos Sąjungos laikais šitaip kelius galima draskyti?“- piktinosi moteris.

Apsisuko itin operatyviai

Biržų rajono savivaldybės Žemės ūkio skyriaus inžinierius – melioratorius Rimantas Šikšnys įsitikinęs, kad čia ne problemos, o tik žmogaus ambicijos, o gal ir pavydas.

Praėjusią vasarą į Biržų rajono savivaldybę kreipėsi kelios dešimtys Obelaukių kaimo gyventojų. Jie prašė atlikti melioracijos sistemų drenažo remontą, nes kaimas skęsta.

Rajono valdžia susirinko, pabendravo su kaimo gyventojais ir nutarė, kad remontą reikia atlikti.

Pasak R. Šikšnio, bėda ta, kad valstybės lėšomis galima remontuoti tik didelio diametro melioracijos rinktuvus. O kaime dauguma jų – mažo diametro. Todėl buvo aišku, kad darbus reikės atlikti rajono biudžeto lėšomis.

Savivaldybė skyrė 4000 eurų projektui parengti. Šiemet šis remontas įtrauktas į darbų planus. Mąstyta, kad per trejus metus po truputį skiriant finansavimą Obelaukių kaimo drenažo sistema bus sutvarkyta.

Prieš kelias savaites R. Šikšnį pasiekė pasiūlymas, kad yra galimybė pasinaudoti ES Solidarumo fondo lėšomis. Jos buvo paskirstytos visoms rajonų savivaldybėms, tačiau kai kurios lėšų neįsisavino. Tad pinigai pasiūlyti kitoms savivaldybėms.

Biržų savivaldybė per 25 dienas ne tik pateikė projektą, bet ir įvykdė konkursą darbams atlikti. Žinant biurokratinių mechanizmų apsukas tai buvo sunkiai įmanomas dalykas.

Konkursą laimėjo pigiausiai darbus atlikti pasisiūliusi UAB „Pasvalio melioracija“. Jie turi būti atlikti per rekordiškai trumpą laiką - iki kovo 25 dienos.

Visa projekto vertė – 87 000 eurų. Už juos dar bus sutvarkytas vienas melioracijos griovys Smilgių kaime.

„Toks šansas sutvarkyti melioracijos sistemą yra paskutinis. Savivaldybei nereikia nė cento pridėti. Visi žinom, kad gali būti peržiūrėtas valstybės biudžetas, gali nelikti lėšų darbams. O renovuojant visada bus nepatogumų. Bet įmonė įsipareigojusi sutvarkyti tai, ką išrausė“, - kalbėjo R. Šikšnys.

Su vadinamaisiais „bobkatais“, pasak specialisto, dirbti įmonė negali, nes reikia iškasti gilias duobes.

„Moters, kuri skundžiasi, prašymu darbuotojai pakeitė trajektoriją, nekasė per daržą, apėjo ūkinį pastatą. Skęsta visa gyvenvietė, dėl vienos moteriškės darbų nenutrauksime. Kiti patys išrovė tujas, serbentus, atlaisvino vietą kasimui“, - kalbėjo R. Šikšnys.

Visi leidimai yra

UAB „Pasvalio melioracija“ darbų vadovas Gražvydas Zubas taip pat įsitikinęs, kad čia ne problemos, o tik kažkurių žmonių ambicijos.

Pasak darbų vadovo, visi leidimai ir suderinimai yra. Darbai bus atliekami iki kovo 25 dienos. Po to gyvenvietės aplinka bus sutvarkyta.

Gyventojų prašymu buvo apeiti ir nekasinėti jų daržai, ties tvoromis padėtas celofanas, kad jos neišsiteptų.

Pasak G. Zubo, galinga technika darbams atlikti būtina, nes reikia kasti giliai, iki 3 metrų, tiek giliai „bobkatai“ neišraustų.

Prašo supratingumo

Obelaukių kaimo bendruomenės pirmininkė Birutė Mikalčikienė įsitikinusi, kad žmonės kelia problemas ten, kur jas kelti mažiausiai reikia. Mat šiuo metu yra daug didesnių bėdų.

„Žmonės turi būti supratingi. Mes patys siekėme, kad būtų atliekami šie darbai, ir mums pasisekė, kad gautas finansavimas. Jokie darbai nepadaromi be nepatogumų. Svarbiausia, kad darbai bus baigti, ir po to nebeskęs daugiau nei pusė kaimo“, - įsitikinusi B. Mikalčikienė.

„Gal tam žmogui, kuris skundžiasi, sodybos teritorijoje ir sausa, bet toliau yra drėgna. Reikėtų tik džiaugtis, kad darbai vyksta. Manau, čia kažkokie asmeniškumai“, - įsitikinęs Širvėnos seniūnijos seniūnas Saulius Eigirdas.

Mykolas Kutka

Rekomenduojami video