Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prieita iki absurdo – Seimo narė ragina gadinti balsavimo biuletenius

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Kėdainių skyriaus pirmininkė Jurgita Sejonienė, pati nesėkmingai kandidatavusi tiesioginiuose mero rinkimuose, ėmėsi gėdingos taktikos – ji ragina žmones veltui paleisti rinkimų organizavimui skirtus mokesčių mokėtojų pinigus – savo feisbuko paskyroje Seimo narė aiškina žmonėms, kaip nuėjus balsuoti sugadinti rinkimų biuletenius. „<…>. TS-LKD Kėdainių skyriaus nariai raginami įvykdyti pilietinę pareigą ir dalyvauti rinkimuose, apsisprendžiant pagal sąžinę. Atkreipiame dėmesį, kad galima nepalaikyti nė vieno kandidato sugadinant biuletenį (t. y. išbraukiant abu kandidatus, arba perbraukiant visą biuletenį)“, – taip rašo J. Sejonienė.

Anksčiau vertino itin griežtai

Viešų raginimų prieš rinkimus gadinti biuletenius kartas nuo karto pasitaiko – nors tai ir nelaikoma rinkimų boikotu, tačiau ne visada tokie raginimai praeina be pasekmių.

Štai 2004 metais Liberalų demokratų partijos (LDP) vadovai ragino savo šalininkus per pirmalaikius prezidento rinkimus sugadinti balsavimo biuletenius, o tuometinis Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas įspėjo, jog tokie raginimai gali pakvipti ir baudžiamąja atsakomybe. 

Didelių pažeidimų nematė

Pastaruoju metu panašus raginimas buvo viešai pasklidęs dar 2020 metais, kai visuomenininkas, žurnalistas Andrius Tapinas išleido leidinį „Viso gero, Valdemarai!“, kuriame taip pat žmonės buvo raginimai tiek aktyviau balsuoti rinkimuose, tiek gadinti biuletenius. Vis dėlto tuomet rinkimų kampanijos įstatymo pažeidimo VRK nenustatė.

Dabar pasisakė gana griežtai

Dabartinėje situacijoje VRK komentaras gana griežtas – kalbama apie draudimą veikti rinkėjo valią. Vis dėlto, ar J Sejonienė padarė pažeidimą aiškindama rinkėjams, kaip sugadinti balsavimo biuletenius, VRK spręstų tik gavusi gyventojų skundų dėl minėto konservatorės įrašo viešojoje erdvėje.

„Rinkimų kodekse yra nuostata, kad kontroliuoti ir (arba) neteisėtai veikti rinkėjo valią balsuoti arba nebalsuoti yra draudžiama. Taip pat šis rinkimus reglamentuojantis įstatymas nurodo, kad „rinkėjai balsuoja asmeniškai ir slaptai“.

Todėl Vyriausioji rinkimų komisija pataria rinkėjams prieš einant balsuoti peržiūrėti kandidatų diskusijų laidas, pasidomėti jų politinėmis programomis ar jau atliktais darbais ir apsispręsti patiems, už ką atiduoti savo balsą.

Jei VRK dėl šio atvejo gautų piliečių nusiskundimų, analizuotų šią situaciją. Kiekvienas atvejis yra vertinamas individualiai“, – sakė VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė.

Buvęs kolega tokio raginimo nesupranta

J. Sejonienės pareiškimas apie tai, kad esą galima nepalaikyti nė vieno kandidato ir net instruktavimas, kokiu būdu sugadinti balsavimo biuletenį, neliko nepastebėtas ir žinomo Kėdainių politiko, buvusio vicemero bei ilgamečio konservatoriaus, dabar atstovaujančio Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungai, Rimgaudo Rimošaičio.

Viename feisbuko komentare R. Rimošaitis rašo: „<…>. Niekaip nesuprantam raginančių gadinti biuletenius, tai noras įtikti abiem, tikriausiai dėl postų.“ Šį savo komentarą jis pasirašo: „LPKTS Kėdainių filialas“. 

Rekomenduojami video