Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prezidento A.Smetonos dvare – Bitininkų šventė!

Šiandien visos Lietuvos bitininkai ir svečiai iš užsienio renkasi į tradicinę šventę, kuri įvyks prezidento A.Smetonos dvare Ukmergės rajone. Tai jau 44-oji Lietuvos bitininkų profesinė šventė. Lietuvos bitininkų sąjunga jas rengia kasmet vasarą vis kitame rajone. Tik pandemijos pavojus privertė porą metų sustoti ir atsisakyti masinių susibūrimų.

Pirmoji bitininkų šventė įvyko 1963 m. Dotnuvoje. Tai buvo gražus siekis sukviesti šalies bitininkus ir suburti organizaciją-bendruomenę. Šiandien bitininkai ir visa ūkio šaka darbuojasi sudėtingomis atviros rinkos, globalios ekonomikos sąlygomis. Naujus iššūkius pasitinka gausi, sustiprėjusi, geriau profesiškai pasirengusi bendruomenė. Lietuvoje bitininkystės verslu užsiima per 12 tūkst. bitininkų.

Šventė Ukmergės rajone suteiks išskirtinių įdomybių. Visų pirma – tai tarpukario prezidento A.Smetonos dvaras, jauki aplinka, turtinga prieškario istorija... Šventės organizatoriai kviečia pabūti smetoniškuose laikuose, ateiti pasipuošus bent vienu tų laikų aprangos akcentu. Mugėje dalyvaus 63 liaudies meno ir amatų atstovai, bus 13 palapinių su bitininkystės inventoriumi. Savo prekes ir paslaugas pristatys „Bičių korys“, „Willara“, „Viskas bitėms“ ir kt.

„Ateikite į šventę su šeima. Šventėje bus galima žymiai daugiau sužinoti apie medų ir bičių produktus, nei užėjus į eilinę parduotuvę. Šis renginys – tai bitininkų susitikimas su visuomene. O švietėjiškos paskaitos, renginiai, jaunimo įtraukimas, bičiulių pagerbimas ir jų pasiekimų įvertinimas – tai tradicijų puoselėjimas sėkmingai plėtojant bitininkystę šalyje“, – sako Lietuvos bitininkų sąjungos prezidentas Sigitas Uselis.

Šventės programa turtinga renginių: vyks bitininkystės inventoriaus paroda ir pardavimas, jaunųjų bitininkų varžybos, atviras pleneras vaikams ir jaunimui, ekologinio bityno savininko Laimono Galvono paskaita „Ekologinis bitininkavimas: galimybės ir perspektyvos“. Kęstučio Ūso ir Ernestos Draždžiulytės-Ūsienės bitininkystės ūkis „Saldūs Ūsai“ kviečia į edukacinę programą, kurios metu galėsite susipažinti su paslaptingu bičių pasauliu, nuostabaus skonio bei kvapo bičių produktais.

Bus svečių iš kaimyninės Latvijos, kurie yra surengę 10 bitininkų švenčių. Taip pat laukiama svečių iš tolimesnio užsienio: Tarptautinės bitininkystės mokslo asociacijos „Coloss“ narys, Danijos bitininkų asociacijos lektorius skaitys paskaitą „Bitininkystės situacija Europoje bei Danijoje šiuo laikmečiu“. Kad nebūtų liūdna, dainuos Liudas Mikalauskas, Deividas Bastys, grupė „Studija“, linksmins Ukmergės rajono meno kolektyvai.

Rekomenduojami video