Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prezidentas apie darbus rudens Seimo sesijoje: prioritetinis klausimas – aukštos energijos kainos

Prezidentas Gitanas Nausėda po susitikimo su Seimo valdyba tarp prioritetinių rudens Seimo sesijos klausimų išskyrė Lietuvos Respublikos fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinį įstatymą bei įstatymų paketą susijusį su teismų reformą. Tarp prioritetinių darbų šalies vadovas taip pat akcentavo ir sprendimus susijusius su aukštų energijos kainų poveikio švelninimu.

„Geras, konstruktyvus, dalykiškas pokalbis su Seimo valdyba apie tai, kas mūsų laukia rudenį. Ir mes jau esame pristatę savo įstatymo projektus, kurie mums atrodo nepaprastai svarbūs. Tai yra pirmiausiai vakar ir Regionų forume nemažai svarstytas Lietuvos Respublikos fiskalinės sutarties įgyvendinimo konstitucinis įstatymas, numatantis didesnes galimybes savivaldybėms skolintis ir investuoti tam tikriems europiniams tikslams įgyvendinti“, – žurnalistams po susitikimo su Seimo valdyba penktadienį teigė prezidentas.

Prezidentas atkreipia dėmesį, kad šis įstatymo projektas buvo pateiktas praėjusių metų pabaigoje, Prezidentūrai teko ilgai laukti Vyriausybės išvados.

„Ši išvada pasirodė likus dienai iki Regionų forumo, ji yra pozityvi ir tikiuosi, kad tai suteiks papildomą gerą stimulą judėti į priekį ir pagaliau padaryti tą darbą, kurio labai laukia savivaldybės ir jų žmonės“, – sakė jis.

G. Nausėda akcentavo, kad ypač svarbu šį rudenį vieningai sutarti didelį dėmesį skirti aukštų energijos kainų poveikio klausimui.

„Man atrodo, labai svarbu, kad šį rudenį mes vieningai sutartume dėl vieningo prioriteto – dėl itin aukštų energetinių kainų poveikio mūsų namų ūkiams ir verslui. Ir aiškiai apibrėžtume tai kaip pagrindinį mūsų prioritetą, kurį turime nusistatyti ir kurio vardan mes galime sulaikyti kitų viešų išlaidų didinimą kitiems tikslams“, – sakė šalies vadovas.

„Mes jau aptarėme tuos žingsnius su premjere, jie yra padaryti, pasiūlymai pateikti. Šiandieną turime apsispręsti, kokį biudžeto deficitą mes sau galime leisti nesukeldami pavojaus valstybės finansiniam stabilumui, bet, kita vertus, suteikdami galimybę išgyventi ypatingai sudėtingus artimiausius mėnesius mūsų žmonėms ir mūsų verslui“, – pridūrė jis.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad jau dabar matome, kad dėl ypatingai aukštų kainų kai kurie verslai priversti arba atleisti darbuotojus, arba apskritai stabdyti veiklą. G. Nausėdos teigimu, tai yra tikrai didelį nerimą keliantis reiškinys.

G. Nausėda taip pat pažymi teismų reformos įstatymų paketo svarbą.

„Tai yra ir prezidento tiesioginė kompetencija, teismų sistemos patikimas funkcionavimas, teisingumo jausmas, kuris būtų visuomenėje jaučiamas, mums tai yra svarbu. Štai kodėl manome, kad ir šio įstatymo paketo priėmimas turėtų būti jau šios Seimo rudens sesijos klausimas“, – sakė jis.

Šalies vadovas tarp prioritetinių klausimų išskiria ir susitarimus tarp partijų, apibrėžiančius nacionalinio saugumo ir užsienio politikos įgyvendinimo kryptį.

„Taip, ši iniciatyva pradėta jau anksčiau. Šiandieną mes matome, kad partijoms dar kol kas sunku surasti tą bendrą vardiklį, nors atrodo kad jos jau visai netoli to, tačiau sutarimas, ypatingai dabartinėmis geopolitinėmis aplinkybėmis dėl nacionalinio saugumo principų ir dėl užsienio politikos krypčių yra labai svarbus tiek tarp valdžios institucijų žvelgiant, tiek tarp politinių partijų. Ir aš tikiuosi, kad jis bus pasiektas“, – vylėsi G. Nausėda.

Rekomenduojami video