Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Prekyba narkotikais ir merginomis baigėsi ilgais nelaisvės metais (3)

 Panevėžio apygardos teisme (PAT) už dešimtmečio nusikalstamą veiklą buvo nuteisti broliai Darius (42 m.) ir Remigijus (40 m.) Vaivados su savo sėbrais Egidijumi Navicku (39 m.), Egidijumi Bukausku (43 m.), Andrejumi Jermolenka (41 m.), Dariumi Valteriu (34 m.), Mantu Barkausku (31 m.), Viačeslavu Jasudavičiumi (37 m.). Pastarieji du – pasislėpę, jiems išrašytas Europos arešto orderis. Dar keletas brolių Vaivadų parankinių nuteisti ir bausmę atlieka Vokietijos kalėjimuose.

Pripažino kaltu

Teisme buvo įrodyta, kad E. Bukauskas, iki kol nukentėjusioji Beata (tuo metu nepilnametė, vardas pakeistas) 2009 metais pabėgo, organizavo jos prostituciją: nustatė darbo vietas viešnamiuose Hagos mieste, kur nukentėjusioji privalėjo teikti seksualines paslaugas už atlygį, veždamas automobiliu užtikrino jos nuvykimą į darbo vietą ir grįžimą, nustatė šešių dienų darbo savaitę ir darbo valandų skaičių, rūpinosi buitimi, kontroliavo jos darbo kokybę, priimamų klientų skaičių, po darbo surinkdavo jos pinigines pajamas, turėtas iš prostitucijos. „Tokiu būdu E. Bukauskas, panaudodamas apgaulę, verbavo, gabeno vaiką į Nyderlandų Karalystę prostitucijai ir, veikdamas kartu su kitu asmeniu, organizavo nepilnametės prostituciją Nyderlandų Karalystėje ir pelnėsi iš jos prostitucijos, turėdamas nenustatyto dydžio pajamas“, – konstatavo PAT.

Iš dalies buvo patenkintas ir nukentėjusios Beatos civilinis ieškinys: iš E. Bukausko priteisti 2000 eurų, dar 2000 eurų solidariai privalės atlyginti D. Vaivada, R. Vaivada ir E. Navickas.

Teistas už panašią veiklą

Beje, vertėtų grįžti į 2015-uosius, kai Vilniaus apygardos teismas paskelbė E. Bukauskui pirmąjį nuosprendį. Tuomet suteneris buvo teisiamas kartu su Gražvydu Dūda (42 m.) iš Kupiškio ir Mindaugu Čepuliu (42 m.), kuris tuo metu gyveno Olandijoje, Hagoje. Tai jis sutikdavo merginas bei paskirstydavo jas po „darbo vietas“. Tuomet byloje nukentėjusiomis buvo pripažintos 5 merginos.

Vyrai buvo apkaltinti nepilnametės įtraukimu į prostituciją, prostitucijos organizavimu, prekyba žmonėmis bei išžaginimu, jiems paskirta bausmė – po trejus metus ir 3 mėnesius nelaisvės. Kadangi M. Čepulis 2011 metų kovo mėnesį buvo sulaikytas Nyderlanduose, teismas iš jo priteisė per 4000 litų (beveik 1200 eurų) ekstradicijos išlaidų.

Visi nuteistieji taip pat turėjo solidariai sumokėti 4700 litų (1362 eurų) už dokumentų vertimą iš olandų kalbos. Jie taip pat privalėjo atlyginti ir dviem nuo seksualinio išnaudojimo nukentėjusioms merginoms. Vienai teismas priteisė 1000 litų (290 eurų) turtinės ir 15 000 litų (beveik 4500 eurų) neturtinės, kitai – 5000 litų (beveik 1500 eurų) neturtinės žalos atlyginimo.

Kartu su suteneriais buvo nuteista ir Sonata J. (25 m.), tačiau tik lygtinai. Bylos duomenimis, mergina pati vertėsi prostitucija. Ji įkalbėjo savo pažįstamą iš Lietuvos irgi dirbti prostitute. Olandijoje lietuvės turėjo stovėti viešnamių vitrinose ir suviliojus klientą, teikti sekso paslaugas. Prokurorai buvo suskaičiavę, kad suteneriai per 3 mėnesius iš prostitucijos užsidirbo 66 765 eurų.

Sąvadautojų tinklas buvo atskleistas, kai pabėgo ir į vietos policiją kreipėsi viena mergina (19 m.), kuri nesugebėjo aptarnauti reikiamo klientų skaičiaus bei uždirbti kasdien bent po 150 eurų (!). Merginą buvo nutarta parduoti kitiems sąvadautojams, tačiau ji spėjo pabėgti. Nukentėjusioji pasakojo, kad lietuviai į Nyderlandus ją išvežė apgaule, po to prievarta svaigino alkoholiu ir narkotikais, grasino susidoroti, jei nedirbsianti prostitute. Be to, tvirtino mergina, suteneriai ją du kartus išžagino.

Važiavo į svečius

O dabar vėl grįžkime prie Panevėžyje išnagrinėtos bylos, prie merginų, iš kurių prostitucijos pelnėsi jas išvežę brolių Vaivadų parankiniai. Nukentėjusioji Beata vos netapo teisiamąja, nes kilo įtarimų, kad ir ji gabeno merginas į Olandiją.

Pasirodė, kad nesutikusi dirbti prostitute Akvilė buvo R. Vaivados prikalbinta važiuoti pasisvečiuoti pas Beatą (merginos buvo pažįstamos) į Amsterdamą. Pastaroji jau kuris laikas buvo „įstatyta į Raudonųjų žibintų gatvės langus“. „Kai atsisakiau dirbti prostitute, tie vyrai (R. Vaivada, E. Navickas ir Tadas) tris mėnesius važinėjo, ir įkyriai siūlė vykti į Nyderlandus, – pasakojo mergina. – R. Vaivada skambindavo du kartus per savaitę, vis klausdavo, ar nepakeičiau nuomonės. Jis net davė man 100 litų (beveik 29 eurai), sakydamas, kad tuos pinigus man atsiuntė Beata. Vieną dieną iš tikrųjų man paskambino Beata ir pasiūlė atvykti savaitei atostogų. Neįtardama nieko bloga, nuvažiavau. Amsterdame mane pasitiko du vaikinai ir nuvedė į namus, kur gyveno Beata su kitomis merginomis. Ji tuoj nuvedė mane į Raudonųjų žibintų gatvę, pasakojo, ką dirba. Kai grįžome, bute radome E. Navicką su M. Barkausku. Pastarasis man patiko ir aš su juo pasimylėjau. O kitą rytą jis man liepė eiti dirbti prostitute. Nežinojau, ką daryti, nemokėjau anglų kalbos, neturėjau pinigų, o ir pasą buvo paėmę, todėl po trijų dienų „stojau į langą“. Nenorėjau dirbti, tačiau M. Barkauskas pagrasino, kad išmes mane į gatvę. O man tuo metu buvo suėję tik 18 metų ir, deja, aš jį (M. Barkauską) buvau įsimylėjusi“.

Vienos niekur neleisdavo

Iš pradžių Akvilė dirbo Hagoje, per dieną turėdavo 4 ar 5 klientus. Visus uždirbtus pinigus atiduodavo M. Barkauskui. „Jis tvirtino, kad pinigus dalinsimės per pusę, tačiau taip nebuvo, – prisiminė mergina. – Jis mus – kelias merginas – vežiodavo į darbą, pasiimdavo po jo, gamino maistą ir imdavo iš mūsų pinigus. Mantas buvo nurodęs, kad, jei reikės, ši „darbą“, privalau dirbti ir be prezervatyvo. Tai jis kiekvieną dieną nurodydavo, kur dirbsiu. Sakydavo: „šiandien dirbsi Utrechte, šeštą valandą vešiu tave į Hagą“. Per dieną uždirbdavau apie 800 eurų, 4000 ar 5000 eurų per savaitę.

Kai būdavo laisva diena – o tai būdavo labai retai, tekdavo dirbti net mėnesinių metu, užrakindavo kambaryje, kad niekur viena neišeičiau.

Per trejus mano darbo metus M. Barkauskas dažnai keitė namus – gyvenome vienoje Amsterdamo gatvėje, po to persikėlėme į kitą šio miesto rajoną, vėliau išvažiavome į Hagą – ten 3 ar 4 kartus keitėme nuomojamus būstus. Po daugiau nei metų vėl grįžome į Amsterdamą, o po 5 mėnesių apsigyvenome Utrechte, iš kur ir pabėgau“.

Nuolat kankino

Mergina prisipažino, kad M. Barkauskas versdavo dirbti kuo daugiau. Paskutiniais metais, kai ėmė mažiau uždirbti – 50-100 eurų per dieną, suteneris Akvilę ėmė mušti, vertė vartoti alkoholį, kokainą. „Bėgti bijojau, nes grasino, kad užmuš ne tik mane, bet ir susidoros su šeima, – siaubo dienas prisiminė Akvilė. – Tie suteneriai prigalvodavo visokių sadistiškų kankinimų: degindavo plaukų tiesinimo žnyplėmis, trenkdavo į veidą kumščiu – man sulaužė nosį, galvą daužydavo į sieną, paleisdavo mikrobangų krosnelę ar kitą sunkų daiktą, virvėmis surišdavo kojas bei rankas ir per nugarą vanodavo diržo sagtimi – jau nekalbu apie žvėriškus žaginimus ir pan. M. Barkauskas nuolat mane kontroliavo, ateidavo net į „langą“ ir iš karto paimdavo pinigus, neleisdavo su nieko bendrauti, kartą per mėnesį leisdavo paskambinti mamai, bet pats stovėdavo ir klausydavo, ką kalbu. Buvo išleidę atostogų į Lietuvą, tačiau D. Vaivados draugai vis atvažiuodavo pasižiūrėti, ar viskas gerai, ar aš nekalbėjau su policija. Po trijų savaičių jie užsakė mikroautobusiuką ir aš, nematydama išeities, grįžau atgal į Olandiją“.

Slapti užrašai

Tačiau mergina, nors iš pradžių ir buvo įsimylėjusi M. Barkauską, praregėjo ir rado savyje jėgų – sykį, nutaikiusi progą, pasiėmė savo daiktus ir pabėgo. Vėliau Akvilė prisipažino, kad pamačiusi, jog neturi išeities ir vistiek bus priversta dirbti prostitute, nutarusi neatiduoti visų uždirbtų pinigų. „E. Navickas su E. Bukausku atiminėdavo pinigus iš visų ten dirbusių merginų. Per dieną turėdavome suteneriams atiduoti ne mažiau nei 500 eurų, – sakė Akvilė. – Tai tiek aš ir atiduodavau. Viską, ką daugiau uždirbdavau, siųsdavau mamai į Lietuvą, o ji dėdavo į banke esančią mano sąskaitą. Pinigus slėpdavau įvairiose vietose, kad niekas nerastų. Laimė, man padėjo vienas, maistą pristatydavęs vyras – jis išsiųsdavo pinigus, nes pati šito padaryti niekaip nebūčiau galėjusi“.

Beje, Akvilė teisme tvirtino, kad dirbdama prostitute per 3 metus ir 3 mėnesius ji uždirbo 600 000 eurų, kurie atiteko broliams Vaivadoms, o Beata sakė, kad per metus ir 2 mėnesius uždirbo 250 000 eurų, kurie taip pat buvo pasisavinti. Beje, merginos turėjo slaptus užrašus, kuriuose žymėjosi ne tik, kiek kuri per dieną uždirbo, bet ir kitus įvykius.

Teismas iš dalis patenkino Akvilės civilinį ieškinį – solidariai iš D. Vaivados, R. Vaivados, E. Navicko priteisė 8000 eurų neturtinei žalai atlyginti.

Priminsime, kad PAT pagaliau nusprendė iš D. Vaivados konfiskuoti iš nusikalstamos veiklos –  narkotikų prekybos bei prostitucijos – gautas lėšas, todėl nuteistasis, ko gero, neteks Druskininkų rajone esančio sklypo su namu, kurio vertė – 144 810 eurų.

 

Aurelija ŽUTAUTIENĖ

Rekomenduojami video