Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Politikų aistras kaitino alkoholis

Alkoholio vartojimas – itin opi tema. Ypač – politikams. Būtent ši tema sukėlė daugiausia aštrių diskusijų ir karštų pasisakymų paskutiniame rajono tarybos posėdyje, kuriame nesėkmingai bandyta panaikinti dar 2016 metais įsigaliojusį sprendimą, draudžiantį prekiauti alkoholiu Kėdainių rajono savivaldybės organizuojamuose renginiuose, į kuriuos įeina ir miesto šventės. Tiesa, viena išlyga padaryta – alkoholiu leista prekiauti krepšinio klubo „Nevėžis“ rungtynių metu. Tik ar tai realiai bus įmanoma – kol kas nežinia. Mat Kėdainių arena priklauso Sporto mokyklai, o mokyklose alkoholio vartojimą draudžia šalies įstatymai. 

Kreipėsi krepšinio klubas

Sprendimo projektas naikinti draudimą prekiauti alkoholiu savivaldybės organizuojamuose renginiuose ir „Nevėžio“ varžybose rajono tarybai buvo pateiktas po to, kai į savivaldybę kreipėsi krepšinio klubo vadovai su prašymu atšaukti minėtą draudimą.

Jie savo prašymą motyvavo tuo, kad „Nevėžio“ komandą ketina remti alaus gamintojai, kurie ir nori prekiauti šiuo gėrimu rungtynių metu.

Svarstant šį klausimą prieš posėdį vykusiuose komitetuose, buvo pasiūlyta atsižvelgti į „Nevėžio“ prašymą ir leidimą prekiauti alkoholiu varžybų metu parengti kaip atskirą klausimą.

Rajono tarybos posėdyje šis pasiūlymas buvo priimtas ir pateiktas kaip atskiras.

Miesto šventėse ir kituose renginiuose nebus prekiaujama alkoholiu. Draudimo atšaukimui nepritarė dauguma rajono tarybos narių. / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Miesto šventėse ir kituose renginiuose nebus prekiaujama alkoholiu. Draudimo atšaukimui nepritarė dauguma rajono tarybos narių. / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Komandą rems ir nuo suprekiautos sumos?Šis klausimas įžiebė dideles politikų aistras – vieni ragino tik „Nevėžiui“ daryti išimtį ir nedrausti prekiauti alkoholiu, kiti pasisakė už draudimo atšaukimą visų savivaldybės renginių metu, o treti už tai, kad draudimas nebūtų atšauktas ir išimtys niekam nebūtų daromos.

Aršiausiai už draudimą prekiauti alkoholiu ir prieš šio draudimo atšaukimą pasisakė rajono tarybos narė Karolina Štelmokaitė.

„Noriu priminti, kad 2017 m. birželio mėnesį Seimas priėmė įstatymą, kuriuo draudžiamas alkoholio vartojimas varžybų metu salėse, kuriose vyksta sporto varžybos. Analogišką situaciją mes turime Kėdainių arenoje todėl, kad tas baras, kuriame ketinama prekiauti alkoholiu, yra integruotas į tą pačią salę, ir tai nėra atskiros patalpos.

Mūsų sprendimas, jeigu jis būtų priimtas, prieštarautų šitam įstatymui.

Antras dalykas – noriu, kad jūs visi žinotumėt, jog mes prieš posėdį buvom susitikę su Kėdainių „Nevėžio“ komandos direktoriumi ir jis neatskleidė, kokia parama būtų duota alkoholio bendrovės.

Be to, aiškėja, kad komanda iš dalies remiama būtų ir nuo alkoholio prekybos. Taigi priimdami tokį sprendimą mes pritariame, kad komanda, kuri didžiąja dalimi remiama savivaldybės, taip pat būtų remiama ir iš prekybos alkoholiu,“ – dėstė K. Štelmokaitė.

Apeliavimas į moralę nesuveikė

Tačiau jos apeliavimas į politikų moralę nesuveikė.

Nepaisant to, kad Kėdainių arena, kurioje dažniausiai ir vyksta „Nevėžio“ rungtynės, priklauso Sporto mokyklai, o bet kurioje mokykloje alkoholio vartojimas yra draudžiamas, dauguma rajono tarybos narių balsavo, kad „Nevėžio“ rungtynių metu būtų leista prekiauti alkoholiu.

Bet kaip realiai veiks šis rajono tarybos sprendimas, tai jau bus savivaldybės administracijos galvos skausmas, mat pagal tarybos sprendimą ji galės išduoti prekybininkams licencijas prekiauti alkoholiu varžybų metu, o pagal šalies įstatymus, tokia prekyba, panašu, kad bus negalima... Kurioziška situacija. Bet ji – jau, kaip minėta, nebe politikų, o savivaldybės administracijos rūpestis.

Kituose renginiuose – jokio alkoholio

Patvirtinus išimtį „Nevėžiui“, politikai balsavo ir dėl draudimo atšaukimo prekiauti alkoholiu savivaldybės organizuojamų renginių metu.

K. Štelmokaitė kolegas ragino neatšaukti draudimo ir argumentavo tuo, kad miesto šventės esą rajono mokyklų mokiniams jau tapo ugdymo proceso dalimi. Pasak politikės, dalis rajono mokyklų mokiniams siūlo dalyvauti šiose šventėse ir dalyvavimą jose užskaito kaip pamokų laiką, skirtą edukacinei veiklai, esą dar ir todėl tokiose šventėse neturėtų būti prekiaujama alkoholiu.

Jauna politikė piktinosi, kad neseniai vykusioje Kėdainių miesto šventėje vis tik buvo prekiaujama alumi ir reikalavo įvardinti, kodėl buvo išduota licencija tokiai prekybai. Besikarščiuojančią politikos naujokę nuramino rajono meras Valentinas Tamulis: „Savivaldybės administracija jums parengs ir pateiks atsakymus į visus klausimus.“

Įvykus politikų balsavimui, paaiškėjo, kad savivaldybės organizuojamuose renginiuose bei šventėse ir toliau nebus jokio alkoholio. Dauguma rajono tarybos narių nepritarė sprendimui atšaukti draudimo prekiauti alkoholiu.

Siūlė dar kartą grįžti prie draudimo klausimo

Po balsavimo opozicijos atstovai siūlė vis tik po kurio laiko dar kartą grįžti prie alkoholio draudimo klausimo.

Jie ragino atlikti gyventojų apklausą ir išsiaiškinti, ar dauguma jų vis tik tikrai nenorėtų atgaivinti alkoholio vartojimo švenčių metu. Opozicija siūlė atsižvelgti į pačių gyventojų nuomonę ir tik tada spręsti, ar drausti, ar leisti prekybą alkoholiu šventėse ir renginiuose.

Dėl priimto tarybos sprendimo neatšaukti prekybos alkoholiu, apgailestavo ir rajono meras Valentinas Tamulis: „Miesto šventėj buvo prekiaujama alum ir nė vieno ikiteisminio tyrimo nebuvo pradėta tą savaitgalį, o nusikaltimų buvo mažiau negu eilinį savaitgalį.

Dar galėčiau pasakyt, kad praeitą šeštadienį buvau Raseinių miesto šventėje, ten taip pat buvo prekyba alumi ir visi į viską žiūrėjo normaliai.“

Rajono tarybos nariams šurmuliuojant, į tarybos nario Juozo Gaidamavičiaus mestą juokelį meras atsakė taip pat su ironija: „Juozai, neužeikit pas mane ir nieko neprašykit – vaišės pagal sprendimus.“

 

Kristina KASPARAVIČĖ

Rekomenduojami video