Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Policijos pareigūnai su gaujų siautėjimu nesitaiksto

„Rinkos aikštė“ prieš kurį laiką rašė apie Vilainių kaime siaučiančią nepilnamečių vaikų gaują, kuri labai neramino vietos gyventojus. Prieš keletą dienų Kėdainių rajono policijos viršininkas Alvydas Vaina inicijavo susitikimą su vietos bendruomene bei atsakingais specialistais. Komisaras gyventojams pateikė labai daug naudingos informacijos, kurios jie iki šiol nežinojo. Nusikalsti linkusius vaikus policija gerai žino, jau yra pradėti ir ikiteisminiai tyrimai, bet policija ir pačių gyventojų prašo nelikti abejingiems, nes žmonių saugumas priklauso nuo visos bendruomenės.

Sukvietė specialistus  

Kėdainių rajono policijos vadovas A. Vaina ketvirtadienio vakarą į Vilainių seniūniją sukvietė policijos pareigūnus, seniūnijos, vaiko teisių apsaugos, socialinių darbuotojų, savivaldybės tarpinstitucinio bendradarbiavimo specialistus į susitikimą su vietos gyventojais. Vilainių salė lūžo nuo gyventojų – jų susirinko daugybė. Žmonės atėjo išsakyti savo bėdų pačiam policijos viršininkui bei specialistams. Susitikimas truko iki vėlyvo vakaro. Susitikimo metu netrūko aštrių diskusijų, bet galiausiai žmonės suprato, jog reikia ne tik skųstis vieni kitiems, bet ir apie negeroves būtinai informuoti policiją.

Vilainių salė lūžo nuo gyventojų – jų susirinko daugybė. Žmonės atėjo išsakyti savo bėdų pačiam policijos viršininkui bei specialistams. / D. Kuprijanovo nuotr.

Vilainių salė lūžo nuo gyventojų – jų susirinko daugybė. Žmonės atėjo išsakyti savo bėdų pačiam policijos viršininkui bei specialistams. / D. Kuprijanovo nuotr.

Situacija žinoma„Vilainiuose situacija policijos pareigūnams yra puikiai žinoma, ji yra kontroliuojama. Galiu pasakyti, kad šiame kaime nusikaltimus vykdė nepilnamečių vaikų grupelė. Mes visus juos esame identifikavę, šiai dienai yra pradėta iki dešimt ikiteisminių tyrimų šių vaikų atžvilgiu. Vaikai nėra nebaudžiami, tikrai imamasi veiksmų. Taip, baudžiamosios atsakomybės mes jiems negalime pritaikyti, bet yra ir kitos institucijos – vaikų teisės, socialiniai darbuotojai, kurie taiko kitas poveikio priemones. Policija savo ruožtu kalbasi tiek su vaikais, tiek su vaikų tėvais. Policija atlieka visas funkcijas, kurias ji turi atlikti pagal įstatymą. Jeigu gyventojai dėl vieno ar kito įvykio kreipėsi, į jį tikrai buvo reaguota. Visai kas kita, jei gyventojai kenčia, bet tyli ir nesikreipia į policiją. Tada mes apie įvykį nežinom“, – susirinkusiems paaiškino A. Vaina.

Gausybė klausimų

Susirinkusieji specialistams turėjo gausybę klausimų. Žmonės pyko, kad šalies įstatymai yra tokie, kad neva gina tik vaikų teises, o senoliai, suaugę žmonės prieš vaikus neturi jokios galimybės kovoti. Žmonės kalbėjo, kad jaučiamas vaikų nebaudžiamumas ir vaikai tą supratę toliau krečia šunybes.

„Įstatymai  yra tokie, kokie yra. Mes negalime veikti kitaip. Veikiame įstatymų rėmuose. Jei jums išdaužė langą, jūs turite kreiptis į policiją. Jei jūs iškeikė, užpuolė, iškoneveikė, jūs turite kreiptis į policiją. Jei jus gąsdina, su jumis grasina susidoroti, jūs turite nedelsiant kreiptis į policiją. Jei plėšia jūsų, jūsų kaimyno namus ar automobilį, jūs turite kreiptis į policiją. Garantuoju, kad į kiekvieną atvejį mūsų pareigūnai reaguos ir nedelsiant atvyks į įvykio vietą. Taip, kad gyventojai liktų be pagalbos, niekada nebuvo ir nebus“, – patikino Kėdainių rajono policijos viršininkas.

Seniūnija – gyventojų pusėje

Vilainiai, policijos duomenimis, nėra tas kaimas, kuriame būtų įvykdoma daug nusikalstamų veikų. Kaimas yra palyginti ramus, o ramybę čia drumsčia tik viena 4–6 vaikų grupelė. Saugumui užtikrinti Vilainių seniūnija įrengė vaizdo stebėjimo kameras, kurios, pasak vietos seniūno Antano Bružo, puikiai pasitarnauja žmonių saugumui.

„Seniūnija apie kiekvieną negerovę informuoja policiją. Seniūnija bendradarbiauja su policija. Mes vaizdo įrašus pateikėme policijos pareigūnams, kurie padės išsiaiškinti tam tikrų asmenų veiksmus. Kameros mūsų yra labai geros, filmuoja puikiai ir naktį, todėl siausti kažkokiems vandalams ir likti nepastebėtiems yra tikrai labai sunku. Ir dabar kamerų pagalba mes puikiai žinome, kas padarė vieną ar kitą negerą darbą, viskas yra išaiškinama, nusikaltę nelieka nenubausti, jie ar jų tėvai už savo darbus turės atsakyti“, – patikino A. Bružas.

Negalima tylėti

Kėdainių rajono savivaldybės Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė Justina Koriznaitė pažymėjo, kad Vilainių gyventojai turi nesitaikstyti, o visi kartu kovoti su negerovėmis.

„Savivaldybė visą informaciją turi. Mes renkame informaciją apie ypatingus atvejus, kuomet niekas su vaikais nesusitvarko, kai yra daromi pastovūs administraciniai pažeidimai. Vaikui gali būti skiriama minimali vidutinės priežiūros priemonė arba vidutinės priežiūros priemonė. Minimali priemonė reiškia tai, kad visi rajono specialistai susirenka į vaiko gerovės komisijos posėdį. Ten analizuojama situacija, dalyvauja pats vaikas, jo šeima. Ir mes visi sprendžiame ką daryti, kaip problemą spręsti. Gali būti skirtos įvairios priemonės – lankytis pas psichologą, vaikų dienos centruose ir panašiai. Jei vaikas nevykdo šių reikalavimų, galima jam skirti vidutinę priežiūros priemonę – išgabenti vaiką į socializacijos centrą. Taip galima padaryti su vaiku, kuriam dar nėra 16 metų“, – paaiškino J. Koriznaitė.

Džiaugėsi bendruomenės aktyvumu

Tiek policijos pareigūnai, tiek specialistai, tiek vietos gyventojai džiaugėsi įvykusiu susitikimu. Gyventojams buvo išaiškintos jų teisės ir pareigos, jie sužinojo daug naudingos informacijos.  Gyventojai patikino policijos pareigūnus, kad neliks abejingi negerovėms. Finalinė Kėdainių rajono policijos vadovo A. Vainos kalba sulaukė ypatingo žmonių įvertinimo ir palaikymo. Žmonės dėkingi pareigūnams, kad šie surengė visuotinį susirinkimą ir atsakė į jiems rūpimus klausimus.

Savo ruožtu A. Vaina gyventojams pasiūlė susitikti ir su generaliniu policijos komisaru Renatu Požėla, kuris Kėdainiuose lankysis jau visai netrukus.

„Tik visi kartu galime pasiekti, kad Kėdainiai būtų saugus ir ramus miestas, kuriame būtų gera gyventi kiekvienam“, – reziumavo A. Vaina.

 

Dimitrijus KUPRIJANOVAS

Rekomenduojami video