Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pirmosios plikšalos Lietuvoje vairuotojus priverčia keisti įpročius

Praėjusią savaitę Lietuvą pasiekė pirmoji rudenį minusinė temperatūra. Kai termometro stulpelis krenta žemiau nulio, tai reiškia aiškų įspėjimą vairuotojams – metas būti dar atidesniems ir gerai apskaičiuoti kelionės laiką, kuris gali šiek tiek pailgėti. Žinoma, kad vairuotojai ilgainiui vėl prisitaiko prie pasikeitusių oro bei vairavimo sąlygų, tačiau pirmosios plikšalos keliuose yra itin pavojingos.

Rudenį kelyje skaudžių nuostolių išties netrūksta. Ypač, kai dienos ilgą laiko tarpą būna tamsios, darganotos, o, be lietaus, atsiranda ir šalnų.

Šiemet ruduo mūsų šalyje kaip niekada šiltas, tačiau tai nekeičia fakto, kad žiema ateis. Ypač tai aiškiai juntama, kai rytais matome minusinę temperatūrą ir apšalusius automobilių langus. Orų permainos visuomet turi įtakos, ir būtent pirmosios plikšalos atneša nemažai sumaišties keliuose.

Anot ekspertų, šiek tiek pakeisti vairavimo įpročius ir pasirūpinti tinkama automobilio technine būkle šiuo metu yra būtina, nes eismo įvykiai rudenį atneša nuostolių, siekiančių nuo kelių šimtų iki keliasdešimt tūkstančių eurų.

Ekspertai dalijasi keliais patarimais, ką vairuotojai privalo prisiminti pirmųjų plikšalų metu.

Pirmiausia svarbu nepamiršti, kad automobilis turi būti tinkamai paruoštas žiemos sezonui.

Žinoma, būtina atkreipti dėmesį į padangas. Jau po lapkričio 10 keliuose negalima važinėti su vasarinėmis padangomis, tačiau neužtenka jų tik pasikeisti. Svarbu dažniau patikrinti padangų oro slėgį, nes aplinkos temperatūra tam daro įtaką. Atšalus, slėgis padangose gali sumažėti, todėl būtinai atsižvelkite į gamintojo reikalavimus ir slėgį pasitikrinkite dažniau, nei, galbūt, tai darote vasarą. 

Be tvarkingų padangų, svarbus ir geras matomumas, todėl šiuo metų laiku verta prisiminti, kada buvo keisti valytuvai ir, jei tai buvo daryta senokai, juos atsinaujinti.

Svarbus ir stiklų valymo skystis – šiuo metu, kai sulaukėme minusinės oro temperatūros, vertėtų įsigyti neužšąlantį stiklų ploviklį, kuris jau skirtas žiemos sezonui.

Taip pat įsitikinkite, kad visuomet automobilyje turėtumėte šluotelę, grandiklį, kad galėtumėte leduką ir sniegą lengvai pašalinti. Tai ypač aktualu rytais, kai minusinė temperatūra žadama visomis ateinančiomis naktimis.

Draudikai yra atlikę apklausą, kurios metu žmonės teigė, jog ne visada nuvalo automobilio stiklus prieš pajudėdami iš vietos. Tai yra išties didelė klaida, nes tikėtis, kad stiklas atšils ir atitirps jau važiuojant, yra labai pavojinga. Esant prastam matomumui ir iki galo nenuvalytais stiklais galima patekti į eismo įvykį net neišvažiavus iš savo namų kiemo.

Verčiau jau skirkite papildomas porą minučių – pašildykite stiklą iš vidaus, kad ledo sluoksnis atitirptų, neskubėkite valyti su valytuvais, nes juos galite tik sugadinti, braukiant per leduką, esantį ant stiklo. 

Galiausiai akumuliatorius taip pat yra ta dalis, kuria būtina pasirūpinti jau dabar. Jau dabar įsitikinkite, ar jūsų automobilio akumuliatorius dar tinkamas ir gerai tarnaus visą žiemą. 

Dažnai prireikia pakeisti ratą, ištempti užklimpusį automobilį sniege ar purve ir, žinoma, užvesti variklį išsikrovus akumuliatoriui – tai dažniausi pagalbos prašymai žiemos sezonu.

Esant plikšalai, svarbu pasirinkti saugų greitį, pasilikti daugiau laiko kelionei. Saugus greitis, žinoma, svarbus visais metų laikais, tačiau esant pirmajai plikšalai, jis kritiškai svarbus. Tokiu atveju galima laiku sureaguoti į situacijas, kai gali įvykti eismo įvykis.

Pavyzdžiui, staigiai stabdant priešais važiuojančiam automobiliui, jūs spėsite laiku sureaguoti ir pradėti stabdyti. Stabdymo kelias rudenį ir žiemą yra ilgesnis nei vasarą, todėl būtina tai įvertinti ir koreguoti vairavimo įpročius. 

Ekspertai išskiria ir pėsčiųjų perėjas, žiedines sankryžas. Kai ne tik slidus kelias, bet ir dėl lietaus, nuolatinės prietemos ir akinančių žibintų prastas matomumas, svarbu atidžiai vairuoti artėjant prie pėsčiųjų perėjos.

Gali nutikti ir taip, kad žmogų pamatysite tik visai priartėję prie perėjos, laiku nespėsite nustabdyti ir nepavyks išvengti skaudaus įvykio, todėl čia atidumas ir pakantumas itin svarbūs. Žiedinės sankryžos – dar viena pavojinga vieta, nes, esant slidžiam keliui, kelis kartus pailgėja stabdymo atkarpa, automobilis kitaip valdomas manevravimo metu. Ilgainiui vairuotojai pripranta prie sudėtingesnių eismo sąlygų, tačiau pati pradžia visuomet yra problemiškesnė, kai vėl reikia viską prisiminti ir įprasti.

Maždaug nuo lapkričio antrosios pusės visuomet svarbu atidžiai vairuoti, neskubėti, prisiminti, kad slidūs ruožai gali būti ir iš pirmo žvilgsnio ne itin slidžiame kelyje. Visuomet slidžiau būna ant tiltų, viadukų, saulės neapšviestų kelių ar priemiesčių keliuose.

Rekomenduojami video