Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Piktavaliai Babėnų karjero prieigose atsikrato buitine technika, šiferiu ir padangomis

Įvairaus plauko šiukšlintojams ir gamtos nekentėjams įžūlumo netrūksta. Štai neseniai vietos gyventojai užfiksavo Babėnų karjero prieigose išmestus stambius buitinius prietaisus, šiferį, automobilių padangas ir kitas atliekas. Toks vaizdas iš tiesų šokiravo ne vieną.

Sudėjo netoli konteinerio

Gyventojai informavo, kad Babėnuose, netoli karjero, poilsiavietėje šalia suoliukų ir laužavietės atvežta ir palikta buitinė technika: skalbimo mašina, viryklė, televizorius, taip pat padangos, baldų detalės ir net pavojingas šiferis bei kitos stambiagabaritės atliekos.

„Tikrai liūdna, kad net gražiajame mūsų šile žmonės teršia. Jau kur kur, bet į miškus tempti šiukšlių tikrai nevalia. Labai negražiai kažkas elgiasi, negi sunku nuvežti už katilinės į aikštelę arba į sąvartyną? Juk čia mūsų miesto poilsiavietė, mūsų miškas, mūsų karjeras“, – stebėjosi tokio žmonių piktavališkumo šokiruoti vietiniai.

Baisūs dalykai

Šiukšlyną aptikęs vietos gyventojas Dainius ironiškai pavadino jį „šiuolaikinio meno instaliacija“. Nors iš tiesų pamačius tokį vaizdą pikta darosi.

Pasak Kėdainių miesto Babėnų kvartalo gyventojų bei poilsiautojų, nežinomi asmenys kartais į poilsiavietę atveža ir čia atsikrato nereikalingais daiktais, o aplinkosaugininkai perspėja gyventojus, kad šie pamatę šiukšlintojus nebūtų abejingi ir praneštų tarnyboms.

Šiukšlintojų nepastebėjo

Gyventojai teigė, kad šį kartą šiukšlintojų jie nepastebėjo ir neužfiksavo, tačiau kitąkart užfiksuos ir apie juos būtinai informuos aplinkosaugą.

Aplinkosaugininkai atkreipia dėmesį, kad miškuose, pamiškėse metamos ne tik įvairios buitinės, bet ir stambiosios, taip pat statybinės atliekos, automobilių padangos, plastikas ir kitos šiukšlės. O blogiausia tai, kad ir viena numesta šiukšlė augina atliekų krūvas ir didina taršą.

Prašo reaguoti

Pasak aplinkosaugininkų, poilsiautojai, pastebėję aplinką teršiančius asmenis, pirmiausia turėtų paprašyti jų šiukšles susirinkti. O jei į tokias pastabas nereaguojama, pagal galimybes reikėtų nufotografuoti pažeidėjus, automobilio numerius, užfiksuoti teritorijos koordinates ir pranešti Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo tarnybos telefonu (8 5) 273 2995 arba 112 arba el. paštu info@aad.am.lt.

Tiesa, apie šias šiukšles informacija jau pasiekė miesto seniūniją. Artimiausiu metu sąvartynas bus iškuoptas.

Vykdo reidus

Pagal Administracinių nusižengimų kodeksą už aplinkos teršimą numatytos baudos taikomos pagal išmetamų atliekų kiekį, jų pavojingumą ir užterštos teritorijos statusą. Aplinkos užteršimas nepavojingomis atliekomis gali užtraukti baudą nuo 30 iki 2 400 eurų.    

Aplinkosaugininkai nuolat vykdo prevencinius reidus, atlieka planinius ir neplaninius patikrinimus.

Jei nustatoma aplinkos teršimo atvejų, sklypų savininkai įpareigojami perduoti šiukšles teisėtiems atliekų tvarkytojams, o bešeimininkes šiukšles nurodoma sutvarkyti savivaldybių administracijoms.

Rekomenduojami video