Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Pavasarinę gamtą vis dar žaloja vairuotojų paliekamos atliekos

Kiekvienais metais pavasaris daugumai asocijuojasi su tvarkymusi. Galima pastebėti, kad plovyklose šiltesnėmis dienomis nusidriekia eilės, daugėja besitvarkančių vairuotojų, kurie blizgina ir automobilio saloną, ir išorę.

Visa tai vėliau tampa kalnais atliekų, kurios neretai yra priskiriamos prie pavojingų ir turi būti tvarkomos ypač dėmesingai.

Atliekų tvarkymo įmonės „Ekonovus“ Vilniaus padalinio vadovas Dainotas Dragūnas sako, kad pasitaiko prie konteinerių ar miške randamų automobilių padangų, tačiau tendencija gerėja – pastebima, kad sąmoningumas auga ir taip elgiamasi vis rečiau.

Anot jo, kai kurie žmonės vis dar mano, kad padangų pridavimas kainuoja nemažus pinigus, todėl bando gudrauti, tačiau tai – mitas.

„Pravartu žinoti, jog pirkdami naujas padangas pardavėjui iš karto sumokame už jų sutvarkymą, todėl pardavėjas privalo priimti jas nemokamai. Lygiai taip pat jos turėtų būti priimamos ir automobilių servisuose, kuriuose keičiamos padangos. Šias tvarkas reglamentuoja teisės aktai“, – akcentuoja D.Dragūnas.

Padangas keičiant savarankiškai, jas galima priduoti stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėse. Pasak D.Dragūno, per metus kiekvienam gyventojui nemokamai ten galima pristatyti iki penkių vienetų padangų.

Specialistas atkreipia dėmesį, kad atiduodant perdirbti senus akumuliatorius pirmiausia jokiu būdu jų nereikėtų imtis ardyti. Šią automobilio detalę galima pristatyti į automobilių atliekas tvarkančias įmones, naujų akumuliatorių prekybos vietas. D.Dragūnas primena, kad priduodant akumuliatorius gaunama ir finansinė nauda – nuolaida ar mokestis už pristatytą akumuliatorių.

Perdegusios automobilių lemputės, saugikliai, kuriuos dažnas keičia savarankiškai, neturėtų būti metami į bendrą komunalinių atliekų konteinerį, juos rekomenduojama pristatyti elektronikos atliekas tvarkančioms įmonėms, į elektronikos arba stambiagabaričių atliekų surinkimo aikšteles.

Rekomenduojami video