Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Panevėžio rajone – pirmieji žolės deginimai

Jau atidarytas pernykštės žolės deginimo sezonas. Pirmieji žolės deginimai užfiksuoti Ramygalos seniūnijos Debikonių kaime. Nors žolės degintojams gali grėsti nemenkos baudos, nusikalstama jų veikla fiksuojama kiekvienais metais.

Užsiėmimas – pavojingas

Atėjus pavasariui ir nusistovėjus orams be lietaus, tokie orai dabar ir yra, pernykštės žolės deginimo vajus prasidėjo kur kas anksčiau nei pernai.

Ugniagesiai gelbėtojai bei aplinkos apsaugos pareigūnai nuolat informuoja, kad tokių gaisrų gesinimas atima ne tik labai daug ugniagesių pajėgų, bet ir padaro labai didelių nuostolių gamtai bei turtui: sudega augalai, jų sėklos, žūsta vabzdžiai, gyvūnai, perintys paukščiai bei nuo degančios žolės ugnis neretai persimeta į sodybas, ūkinius pastatus, tokiuose gaisruose žūsta žmonės.

Iškvietimų nebuvo

Panevėžio rajono savivaldybes priešgaisrines tarnybos viršininkas Arūnas Blaževičius naujienų portalui JP teigė, kad kol kas jų tarnybos nepasiekė informacija apie deginamą pernykštę žolę.

„Suvestinėse, kur fiksuojami gaisrai, nemačiau, kad būtų pateikta informacija. Tokia žinia tarnybos nepasiekė. Be to, šiais metais dar nebuvo iškvietimų gesinti degančią žolę. Galiu pasakyti, kad tokių atvejų sumažėjo. Vis daugiau dirbamų laukų ir rečiau pasitaiko apleistų teritorijų, nešienautų plotų. Todėl gal ir tokių gaisrų kyla vis mažiau. Savaime suprantama, bus kas degins pernykštę žolę ir šiais metais, bet nemanau, kad žolės deginimas bus masinis reiškinys“, – aiškino A. Blaževičius ir pasidžiaugė, kad Panevėžio rajono ugniagesiams dabar pakankamai ramus laikotarpis.

Pievas šienauja, o ne degina

Ramygalos seniūnijos seniūnas Valdas Chirv nusistebėjo išgirdęs informaciją, kad jo seniūnijos teritorijoje deginama pernykštė žolė.

„Tikrai neteko girdėti, kad jau deginama žolė. Dabar labai retai kas tai daro. Todėl labai keista girdėti tokią žinią. Pernai pasitaikė vienas kitas atvejis, bet jokiais būdais ne masinis. Seniūnijos gyventojai pievas šienauja, kad išmokas gautų, o degina tie, kurie nešienauja, bet ir išmokų negauna. Po seniūnijos teritoriją važinėju nuolat ir stebiu valdas, bet dar neteko matyti degančios žolės“, – pasakojo seniūnas ir žadėjo nuvažiuoti iki Debeikių.

Teisės aktai

Administracinių nusižengimų kodekse pagal 286 straipsnį dėl aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimo už sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą numatyta administracinė atsakomybė ir gali būti skiriama nuo 30 iki 230 eurų bauda, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 60 iki 300 eurų.

Be to, vengimas imtis priešgaisrinės apsaugos priemonių, pastebėjus savo žemėje ražienų ar nesugrėbtų šiaudų gaisrą, gali užtraukti baudą žemės savininkams, naudotojams ir valdytojams nuo 30 iki 170 eurų. Ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimas užtraukia baudą asmenims nuo 50 iki 300 eurų, juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 350 eurų.

jp.lt

Rekomenduojami video