Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Oficialu: ministerija už pasiskiepijimą siūlo skirti 100 eurų išmoką

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija registravo įstatymo projektą, kuriuo norima įteisinti vienkartinę piniginę išmoką už skiepą nuo COVID-19. Ji būtų išmokėta beveik 300 tūkst. gyventojų.

Vienkartinės išmokos pasiskiepijus vakcina nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) įstatymo projekte numatyta, kad teisę į vienkartinę išmoką turėtų 75 ir daugiau metų sukakęs asmuo, kuris nebuvo pasiskiepijęs iki šių metų rugsėjo 1 d. ir tai padarys iki šių metų gruodžio 1 d.

Žmogui būtų skiriama tik viena vienkartinė išmoka. Teisė į tokią išmoką nebūtų paveldima. Vienkartinė išmoka išmokama būtų mokama šių metų gruodį ir kitų metų balandį. Išmoka būtų išmokama tokiu pačiu būdu, kokiu mokamos „Sodros“ pensijos ir kitos išmokos – pervedant pinigus į kredito įstaigos sąskaitą arba pristatant gyvai.

 Vienkartines išmokas, vadovaudamosi Elektroninės sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinės sistemos duomenimis, skirtų ir išmokėtų „Sodra“. Jai teikti prašymo nereikėtų, nebent valstybės institucijos neturėtų duomenų apie žmogaus pasiskiepijimą (pvz., jeigu jis tai padarė užsienyje).

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija skaičiuoja, kad vienkartinę išmoką gautų apie 271 900 asmenų (2021 m. gruodžio mėnesį – 230 000, o 2022 metų balandžio mėnesį – 41 900). Jų išmokėjimui reikėtų skirti iš viso 27,19 mln. eurų valstybės biudžeto lėšų. Kad išmokos būtų išmokėtos, įstatymą turi priimti Seimas ir jį pasirašyti prezidentas.

Pasiskiepijo nedaug, miršta nemažai Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2021 m. rugsėjo 28 d. bent viena vakcinos doze buvo paskiepyti 62,3 proc. (1 742 132 asmenys), o pagal pilną skiepijimo schemą – 57,6 proc. (1 633 745 asmenys) Lietuvos gyventojų.

75 ir daugiau metų sukakusių asmenų grupei priklausančių asmenų grupės imunizacijos lygis yra gerokai mažesnis nei kitų aukštos rizikos grupių. Šioje grupėje dar turime 80 tūkst. asmenų, kurie nėra paskiepyti ar persirgę COVID-19 (koronaviruso infekcija), nurodoma įstatymo projekto aiškinamajame rašte.

75 ir daugiau metų sukakusių asmenų grupei priklausančių asmenų mirštamumas užsikrėtus koronaviruso infekcija yra virš 10 proc. ir sudarė net 64 proc. visų mirčių nuo COVID-19, kai tuo metu 65–74 amžiaus grupei priklausančių asmenų mirtys sudarė apie 20 proc. visų mirčių nuo COVID-19.

Rekomenduojami video