Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
NŽT profsąjunga apskundė ŽŪM auditą

Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) profsąjunga Finansų ministerijai apskundė Žemės ūkio ministerijos užsakymu atliktą nepriklausomą, tarpinstitucinį Nacionalinės žemės tarnybos veiklos 2020-2021 m. auditą.

NŽT profsąjungos teigimu, daugiau nei 4 mėnesius trukęs auditas buvo atliktas nesilaikant vidaus audito įgyvendinimo metodikos, nebuvo atsižvelgta į NŽT pastabas ir nesilaikyta objektyvumo principų.

„Dideles abejones ir nuostabą kelia tai, kad išoriniai auditoriai, tarpinstitucinio ir nepriklausomo audito metu buvo įdarbinti Žemės ūkio ministerijoje. Jiems ministerija mokėjo atlyginimus ir gal net priedus už šį  darbą“,– sako NŽT profsąjungos pirmininkas Audrius Gelžinis.

NŽT profsąjunga Finansų ministerijos prašo įvertinti auditą ir pateikti savo išvadas, kurios būtų svarbios rengiant Nacionalinės žemės tarnybos veiklos 2020-2021 m. audito įgyvendinimo priemonių planą.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, remdamasis audito išvadomis, teigė, kad NŽT valstybės jai patikėtą turtą – žemę – valdo neefektyviai. Pasak ministro, įstaigą nuolat persekioja neskaidrumo šešėlis, nerimą kelia neefektyvi NŽT struktūra, lėtas skaitmenizavimo procesas ir kontrolės trūkumas. Jo teigimu, NŽT bus pertvarkyta, nes turi įsisenėjusių sisteminių problemų dėl savo struktūros, skaitmenizavimo trūkumo, korupcijos rizikų.

NŽT profsąjungos pirmininkas A. Gelžinis sako, kad auditas buvo atliktas nesilaikant veiklos auditui keliamų reikalavimų ir rengiant audito ataskaitą visiškai nebuvo atsižvelgta į NŽT pateiktus išaiškinimus.

„NŽT darbuotojai šį auditą vertina kaip neobjektyvų, nekompetentingą ir nekorektišką, – sako A. Gelžinis.

Pasak A. Gelžinio, tobulinti žemėtvarkos procesus, procedūras ir algoritmus būtina, tačiau tai gali padaryti tik Žemės ūkio ministerija, kuri ir yra atsakinga už žemės ūkio politikos formavimą bei teisinės bazės tobulinimą. NŽT nuolat teikia pasiūlymus ministerijai, tačiau jie dažnu atveju taip ir lieka dūlėti stalčiuose.

„Audite suformuluoti kai kurie pasiūlymai, pavyzdžiui, kad privatūs asmenys savo iniciatyva ir savo lėšomis formuotųsi sklypus laisvoje, nesuformuotoje valstybinėje žemėje, išties kelia didžiulę nuostabą“, – sako A. Gelžinis.

Rekomenduojami video