Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuo šiol neįgalumas ar nedarbingumas bus tikrinamas

Baigiasi ramios dienos turintiesiems nustatytą nedarbingumą ar neįgalumą. Nuo rugsėjo 1 dienos įsigalioja nauja tvarka, pagal kurią norint gauti išmokas gali tekti iš naujo atlikti sveikatos ištyrimą, mat kilus pagrįstoms abejonėms dėl asmeniui nustatyto neįgalumo ar nedarbingumo (neįgalumo lygio, laikinojo nedarbingumo ar darbingumo lygio) „Sodra“ tam patikrinti galės pasitelkti nepriklausomus gydytojus specialistus.

173 tūkstančių – tiek gyventojų šiandien mokama šalpos neįgalumo pensija, iš jų – 134,8 tūkst. netekto darbingumo, o 38,2 tūkst. – invalidumo pensija.

Šių išmokų skyrimą reguliuojanti Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) iki šiol tiek laikinam nedarbingumui, tiek ir netektam darbingumui nustatyti iš naujo vertindavo tuos pačius medicininius dokumentus. Nors „Sodra“ ir iki dabar tikrino laikinojo nedarbingumo bei darbingumo lygio nustatymą, tačiau nukreipti asmens papildomam jo sveikatos ištyrimui galimybių neturėjo.

Įsigaliojus naujam įstatymui gyventojo sveikatą iš naujo patikrins nepriklausomi gydytojai specialistai. Konkurso būdu bus atrinktos antrinio ir tretinio lygio gydymo įstaigos, su kuriomis „Sodra“ sudarys sutartis. Šios įstaigos ir vykdys papildomą asmens sveikatos ištyrimą įtartinais atvejais. Patikrinimą organizuos ir finansuos „Sodra“ iš savo biudžeto.

Aigustė Tavoraitė

Rekomenduojami video