Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Nuėjusios valdžios „dovanėlė“ rajonui – minus pusė milijono

Šėtos vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimui trūksta pinigų – projektą išbrangino laiku nesužiūrėti ir neatlikti darbai

Šėtos miestelyje stringa vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo darbai, nes... trūksta pinigų. Daugiau kaip pusės milijono eurų! Tokią finansinę skylę padarė nuėjusioji valdžia, galimai laiku neatlikusi ir nesužiūrėjusi suplanuotų darbų. Dėl šių priežasčių užvilkintas projektas pabrango daugiau kaip puse milijono. Naujoji rajono valdžia apie šią situaciją jau informavo ir Aplinkos ministeriją, ir Vyriausybės vadovą Saulių Skvernelį. Tiek rajono meras Valentinas Tamulis, tiek savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius suka galvas, iš kur paimti trūkstamas lėšas, kad Šėtos miestelio gyventojai neliktų be nuotekų ir vandentiekio tinklų, o savivaldybei netektų grąžinti pinigų Europos Sąjungai (ES).

Rangovas bankrutavo

Vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimas Šėtos miestelyje yra įtrauktas į bendrą savivaldybės projektą „Vandentiekio ir buitinių nuotekų infrastruktūros rekonstrukcija ir plėtra Šėtos miestelyje, Kunionių kaime bei Kėdainių mieste“, kuriam finansavimas gautas iš ES.

Kėdainių mieste vandentiekio ir nuotekų tinklai buvo sutvarkyti pirmiausia. Bėdos prasidėjo, kai buvo pereita prie naujo darbų etapo – šių tinklų įrengimo Šėtoje ir Kunioniuose.

Tuomet vienas iš rangovų, įsipareigojusių atlikti reikalingus tinklų įrengimo darbus, UAB „Kauno dujotiekio statyba“ bankrutavo, todėl 2017 m. rugsėjo 9 dieną sutartis dėl vandentiekio ir nuotekų tinklų statybos Šėtoje ir Kunioniuose buvo nutraukta.

Šios rangos sutarties vertė siekė 1 mln. 899 tūkst. 750 eurų.

Šėtoje stringa vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo projektas, nes jam dėl praėjusios valdžios neapsižiūrėjimo, o gal ir aplaidumo, trūksta pinigų.

Šėtoje stringa vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo projektas, nes jam dėl praėjusios valdžios neapsižiūrėjimo, o gal ir aplaidumo, trūksta pinigų.

Darbai buvo sustoję ilgamVandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo darbai Šėtoje ir Kunioniuose sustojo nė neprasidėję. Ilgam. Daugiau nei pusantrų metų.

Galiausiai, artėjant rinkimams, dėl šio projekto spaudžiama senoji valdžia sukruto. Buvo pakartotinai paskelbtas konkursas naujam rangovui atrinkti.

2019 m. sausio 4 dieną savivaldybei priklausanti ir už minėtą projektą atsakinga bendrovė „Kėdainių vandenys“ pagaliau pasirašė dvi naujas rangos darbų sutartis su konkursą laimėjusia UAB „Techsis“.

Darbai pabrango daugiau kaip puse milijono

Pasirašytų sutarčių bendra vertė – 2 mln. 458 tūkst. 211 eurų.

Kitaip sakant, po pakartotinio viešojo pirkimo, konkursą laimėjusio rangovo pasiūlyta kaina gerokai viršijo tą, kuri buvo numatyta pirminiame projekte ir sutartyje su pirmuoju konkursą laimėjusiu, tačiau bankrutavusiu rangovu.

Pasirašius sutartis su naują konkursą laimėjusia įmone UAB „Techsis“, įsipareigota jai sumokėti daugiau kaip pusę milijono eurų, tiksliau – 558 tūkst. 461,10 eurų daugiau, nei buvo sutarta mokėti pirmam rangovui – UAB „Kauno dujotiekio statyba“.

Arūnas Kacevičius: „Mes dedame visas įmanomas pastangas, kad projektas būtų užbaigtas be kliūčių ir laiku, o savivaldybė įvykdytų įsipareigojimus Šėtos miestelio gyventojams.“/ A. Barzdžiaus nuotr.

Arūnas Kacevičius: „Mes dedame visas įmanomas pastangas, kad projektas būtų užbaigtas be kliūčių ir laiku, o savivaldybė įvykdytų įsipareigojimus Šėtos miestelio gyventojams.“/ A. Barzdžiaus nuotr.

Panašu, kad nesugebėjimas susitvarkyti, gali atsirūgtiPanašu, kad buvusios rajono valdžios nesugebėjimas laiku įgyvendinti projekto, kuris buvo pradėtas dar 2016 metais ir užvilkintas iki pat 2019-ųjų, gali rajonui skaudžiai atsirūgti.

O keisčiausia tai, kad šitokia milžiniška suma pabrangus nebaigtam projektui ankstesnioji valdžia tai nutylėjo ir nueidama nuo politinės arenos nė nebandė numatyti trūkstamų pinigų, rajono tarybai teikdama tvirtinti šių metų savivaldybės biudžetą.

Štai taip ir išlindo viena iš naujai valdžiai pakištų kiaulių – šių metų biudžetas suplanuotas aplaidžiai nenumačius ir nė neužsiminus, kad trūks daugiau kaip pusės milijono eurų gyvybiškai svarbiam projektui.

Matyt, kaip sakoma, jei jau negavome valdžios, po mūsų nors ir tvanas...

Problemą pamatę, nedelsdami ėmė ieškoti sprendimų

Naujieji rajono vadovai iš karto pamatė šią problemą ir ėmė sukti galvas, kaip ją išspręsti.

Rajono meras Valentinas Tamulis ir savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius kartu su bendrovės „Kėdainių vandenys“ atstovais ne kartą buvo susitikę su bendrovės „Techsis“ vadovais bei atsakingais specialistais ir ieškojo išeičių iš keblios situacijos, kurią paliko nuėjusioji valdžia.

Šiuo metu darbai Šėtos miestelio Sodžiaus gatvėje jau vyksta, tačiau ne taip sparčiai, kaip tikisi gyventojai – projektas, kaip jau minėta, stringa dėl finansavimo trūkumo.

„Kartu su rajono meru bei savivaldybės strateginio skyriaus vedėja, tarpininkaujant Seimo nariui Dariui Kaminskui, kreipėmės į Aplinkos ministeriją ir vykome į susitikimą su kancleriu bei atsakingais specialistais dėl iškilusių problemų, prašydami padidinti projektui skirtą finansavimą.

Taip pat dėl šios situacijos paruošėme ir išsiuntėme dokumentą ministrui pirmininkui Sauliui Skverneliui.

Mes darome viską, ką tik įmanoma padaryti šioje situacijoje, kad darbai nesustotų ir kad gautume trūkstamas lėšas projekto užbaigimui. Ieškome visų įmanomų projekto finansavimo šaltinių“, – „Rinkos aikštei“ sakė Kėdainių rajono savivaldybės administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Laikas prarastas, projektas gerokai pabrango, o pinigų pabrangimui padengti nėra./ J.Gaižiuvienės nuotr.

Laikas prarastas, projektas gerokai pabrango, o pinigų pabrangimui padengti nėra./ J.Gaižiuvienės nuotr.

Panašu, kad trūko kontrolėsA. Kacevičius paklaustas, kodėl susidarė tokia situacija, kokių „namų darbų“ neatliko už projekto įgyvendinimą atsakinga ankstesnioji rajono valdžia, sakė: „Tuo metu, kai bankrutavus vienam iš rangovų buvo tikslinami projekto dokumentai, įsigaliojo projektų finansavimo sąlygų aprašo pakeitimai, į kuriuos vykdantieji projektą neatkreipė reikiamo dėmesio.

Dėl bankrutavusio rangovo ir būtinybės skelbti naują viešąjį pirkimą projekto veikloms įgyvendinti, pasirašytos projekto finansavimo sutarties vertė ženkliai išaugo.

Didžiausią problemą įžvelgiame tame, kad UAB „Kėdainių vandenys“ laiku nepastebėjo, nesužiūrėjo, nekreipė dėmesio į minėtus pasikeitimus ir nebuvo pakankamos kontrolės iš tuometinių savivaldybės vadovų pusės – tokiu būdu projekto užbaigimo ir visi finansavimo klausimai gula ant mūsų – šios valdžios – pečių.“

Vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo Šėtos miestelyje rangos darbai turi būti realiai padaryti per šiuos metus – per 12 mėnesių nuo darbų paskelbimo pradžios. Sutartyje numatyta galimybė pratęsti darbų atlikimo terminą vieną kartą ne ilgesniam kaip 6 mėnesių laikotarpiui.

Vadinasi, vėliausiai iki kitų metų antros pusės šėtiškiai vandentiekį ir nuotekų tinklus jau turėtų turėti.

„Mes dedame visas pastangas, kad tai būtų užtikrinta“, – sako A. Kacevičius.

Laikas prarastas, projektas gerokai pabrango, o pinigų pabrangimui padengti nėra.

Pagal projekto finansavimo ir administravimo sutartį vandentiekio ir nuotekų tinklų įrengimo darbams Šėtos miestelyje buvo suplanuota 1,26 mln. eurų, o pagal rangos sutartį, kurią su nuėjusios valdžios palaiminimu pasirašė savivaldybei priklausanti bendrovė „Kėdainių vandenys“ su UAB „Techsis“, reikalinga suma išaugo iki 1,76 mln. eurų – pabrango daugiau kaip puse milijono.

Būtent tokios sumos reikia, kad darbai būtų sėkmingai įgyvendinti, projektas užbaigtas be kliūčių ir laiku, o savivaldybė įvykdytų įsipareigojimus Šėtos miestelio gyventojams.

 

Kristina KASPARAVIČĖ

Rekomenduojami video