Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Norkaičiuose paukščiai jau laukiami

Norkaitiškiai jau laukia pavasario ir jo pranašų – grįžtančių paukščių. Ant daržinės kaimo gyventojai iškėlė dailius inkilus ir simbolinę paukščius kviečiančią dainą sudainavo. Beliko sulaukti naujų gyventojų.

Vasario 24 dieną senoliai minėdavo Vieversio dieną. Tai vienas pirmųjų į mūsų kraštus grįžtančių paukščių, tikras šiltėjančių orų pranašas. Nors buvo sekmadienis, Norkaičių gyventojai nutarė namus grįžtantiems paukščiukams paruošti iš anksto.

Praėjusią savaitę Norkaičių tradicinių amatų ir etnokultūros centre susirinko nedidelis būrelis vaikų. Centro darbuotojai išdalijo jiems teptukus, dažus ir beliko nudailinti naujutėlaičius inkiliukus, kuriuos sukalė Raimundas Stonys. Vyras mažiesiems paaiškino, kodėl inkiliukų landos skirtingos. Pagal landos dydį galima buvo pastebėti, kad septyni inkilai skirti varnėnams, o vienas – zylutei.

Visus sukvietusios Jurgita Brazauskienė ir Roma Lekutienė padėjo vaikams dažymo procese, paaiškino, kad negalima dažyti prie inkilo esančio pagaliuko, skirto paukščiukui nutūpti. Ant nudažyto plunksnuočiai tiesiog netūps ir inkilas liks tuščias.

Bibliotekininkė Ilona Ambrozienė su vaikais dalijosi naudinga informacija apie paukščius. Po dažymo net pademonstravo, kaip atrodo nuo jau nugaišusio paukščiuko kojos nuimtas žiedas. Vaikai sužinojo, kad suvedus ant žiedo esančius duomenis į internetą galima išsiaiškinti, kada ir kur sparnuotis buvo žieduotas, kokio amžiaus buvo.

Galiausiai, Jolantai Kažukauskienei skambinant kanklėmis, inkiliukus vyrai sukabino ant daržinės. Liko tik sulaukti jų gyventojų.

Morta MIKUTYTĖ

Rekomenduojami video