Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Norėjo atimti pinigus iš mokytojų?

Mokytojai – vieni iš tų, kuriems visuomenė kelia didžiausius lūkesčius ir kurių atlyginimai, deja, dar nėra tokie, kokių mokytojai tikisi ir kokių reikalavo net streikais.

Bent šiek tiek pakoreguoti šią situaciją ir motyvuoti mokytojus nusprendė Kėdainių rajono valdančiosios daugumos politikai, numatę 50 tūkst. eurų šiųmečiame rajono savivaldybės biudžete mokytojų motyvavimo programai, tačiau oponentai, dažnai mėgstantys garsiai deklaruoti savo rūpestį mokytojais, pasišovė dalį jiems numatytų pinigų nurėžti.Julius Lukoševičius pastebėjo, kad ietis politikai laužo dėl vieno iš 13-os Mokytojų motyvacijos programos tikslų./Algimanto Barzdžiaus/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.Pinigus perskirstys metų eigoje

Aistros dėl pinigų mokytojams tarp politikų įsiplieskė paskutiniame rajono tarybos posėdyje svarstant biudžetą, kai paaiškėjo, kad ugdymo įstaigų darbuotojų, kurie šiose įstaigose dirba ne pedagoginį darbą, bei neformaliojo ugdymo įstaigų mokytojų ir šiose įstaigose ne pedagoginį darbą dirbančių darbuotojų atlyginimams numatyti ne visi reikalingi pinigai.

Biudžetas patvirtintas nenumačius pinigų ugdymo įstaigų ne pedagoginių darbuotojų ir neformaliojo ugdymo įstaigų darbuotojų daliai vienuolikto mėnesio ir dvylikto mėnesio atlyginimams, tačiau rajono savivaldybės administracijai užgarantavus, kad šie pinigai bus skirti jau visai netrukus, gavus pinigus iš Finansų ministerijos ir metų eigoje juos surinkus iš tam tikrų mokesčių.

Siūlė nurėžti nuo motyvavimo programos

Opozicijos politikams nepatiko toks savivaldybės administracijos siūlymas.

Valstiečių ir žaliųjų atstovai paragino trūkstamus pinigus minėtų darbuotojų atlyginimams skirti iš karto ir pasiūlė dalį jų paimti iš savivaldybės administracijos direktoriaus fondo ir 30 tūkst. eurų nurėžti iš mokytojų motyvavimo programos fondo. Kitaip sakant, šį fondą pasiūlė sumažinti perpus.

Motyvacijos nereikia?

Rajono taryboje dirbanti švietimietė Gitana Kaupienė netruko sureaguoti į tokį siūlymą.

Pasak jos, mokytojai, galima sakyti, apskritai nėra motyvuojami, o štai čia politikai nori atimti ir tą gana kuklų motyvavimo paketą.

„Manau, būtų visiškai netikslinga dar labiau sumažinti mokytojų motyvavimo programą, ypatingai žinant, kokia yra mokytojų situacija mūsų rajone, koks jų amžius.

Mokytojai visiškai neskatinami. Atlyginimas mokytojams yra mokamas iš valstybės krepšelio, o Mokytojo motyvacijos programa galioja ir neformaliojo ugdymo įstaigoms. Bandote dalinti tą patį obuolį.

Mums reikia jaunų specialistų, paruoštų dirbti su keliais dalykais.

Manau, kad iš šios programos negalima paimti nei cento. Šie pinigai skirti mokytojams, o kur mokytojai, ten mūsų vaikai.

Vaikai, švietimas yra mūsų prioritetas, ne keliai, ne gatvės apšvietimas – nors tai, be abejo, irgi svarbu“, – akcentavo G. Kaupienė.

Be to, ji pridūrė, kad mokytojų motyvavimo programos vienas iš tikslų – pritraukti į regioną jaunų mokytojų.

„Mes tuoj nebeturėsime mokytojų, visi jie palaipsniui išeina į pensiją“, – sakė tarybos narė.

Mokytojų amžiaus vidurkis neramina

Gitana Kaupienė atkreipė dėmesį, kad Kėdainiuose mokytojai nėra motyvuojami. O to žūtbūt reikia, ypač norint pritraukti ir naujų, jaunų mokytojų į mūsų krašto mokyklas./Algimanto Barzdžiaus/ „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.Apie tai, kuo ši programa yra svarbi, ir kad tai toli gražu ne tik vienkartinė kelių dešimčių eurų išmoka mokytojui, pasisakė ir Švietimo skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius.

Jo pateikti skaičiai tik patvirtino G. Kaupienės nuogąstavimus dėl mokytojų amžiaus. Absoliuti dauguma jų yra vyresni nei 50 metų amžiaus, o dalis jau ir pensinio amžiaus.

„Mokytojų motyvavimo programoje yra svarbūs du akcentai.

Pirmiausia, tai programa siekiama prisidėti prie idėjos, kad nuo 2025 metų mokytojo profesija Lietuvoje taptų prestižine, o antra – pritraukti jaunus mokytojus į mokyklas.

Kėdainiuose mokytojų amžius yra pasiskirstęs taip: 5 proc. mokytojų yra 65 metų ir vyresni. 17 proc. – 60–64 metų amžiaus ir 40 proc. 50–59 metų amžiaus“, – informavo skyriaus vedėjas akcentuodamas, kad ši programa yra vykdoma pačiu laiku, nes jaunesnių nei 30 metų mokytojų yra vos 2 procentai.

Į kitus numojo ranka

Paaiškėjo, kad Mokytojo motyvavimo programa – toli gražu ne tik vienkartinė išmoka mokytojams. Programą sudaro 12 priemonių, tačiau „valstiečiams“, matyt, ir jos nepasirodė vertos dėmesio.

„Ietys laužomos dėl mokytojų skatinimo už kryptingą mokytojų veiklą ir pasiektus rezultatus, tačiau dėl kitų eilučių net nekalbama.

O ten yra tokie dalykai kaip išmokos būsto nuomos kompensacijoms, dalies persikėlimo išlaidų padengimas, pedagoginės stažuotės kaštų padengimas, dalinis tarptautinių kvalifikacijos kėlimo kursų kaštų padengimas, dalinis persikvalifikuojančių mokytojų studijų kaštų padengimas ir kiti dalykai.

Štai 13.5 punktas yra apie lėšų skyrimą mokytojų skatinimui.

13.5 punktas kalba apie mokytojų skatinimą už kryptingą pedagoginę veiklą ir rezultatus, už mokinių parengimą olimpiadoms“, – aiškino J. Lukoševičius pridurdamas, kad pernai buvo apdovanoti 108 gabūs mokiniai, o juos ruošė apie 80 mokytojų.

Švietimo skyriaus vedėjo teigimu, mūsų krašto mokyklose tikrai bus daug mokytojų, kurie turėtų ir galėtų būti skatinami pagal minėtą programą.

Galiausiai valdančiųjų balsų dauguma pinigus mokytojų motyvacijos programai šių metų biudžete pavyko numatyti ir rajono pedagogai vis tik bus skatinami.

Eglė KUKTIENĖ

Rekomenduojami video