Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaKultūraPatarimaiSveikata Regionai
Atskirk pelus nuo grūdų
Bendruomenės
Konkursai
Kultūra
LKBK – mūsų nepriklausomybės šauklys
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ne­tei­sė­ti mig­ran­tai: Aly­taus mies­te – 71, Aly­taus ra­jo­ne – 123

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos va­do­vy­bei ne­tei­sė­tų mig­ran­tų ap­gy­ven­di­ni­mo klau­si­mą te­ko spręs­ti lie­pos 3-iąją, o Aly­taus ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja tai spren­dė lie­pos 5-ąją. Vals­ty­bės sie­nos ap­sau­gos tar­ny­bos pra­šy­mu Dzū­ki­jos sos­ti­nė­je sku­biai su­ras­tos sa­vi­val­dy­bės val­do­mos pa­tal­pos – ad­mi­nist­ra­ci­nis pa­sta­tas ae­ro­dro­me Pir­ma­ja­me Aly­tu­je, Aly­taus ra­jo­ne – taip pat sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­tis bu­vu­sios mo­kyk­los pa­sta­tas Sim­no se­niū­ni­jo­je, Ve­re­bie­juo­se. Šiuo me­tu Aly­taus mies­te ap­gy­ven­din­tas 71, Aly­taus ra­jo­ne – 123 ne­tei­sė­ti mig­ran­tai.

Te­ri­to­ri­ja ap­tver­ta, sau­gu­mą už­tik­ri­na po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai

Aly­taus mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rė Ona Ba­le­vi­čiū­tė lie­pos 3-io­sios anks­tų ry­tą iš Vals­ty­bės sie­nos ap­sau­gos tar­ny­bos ga­vo pra­ne­ši­mą su pra­šy­mu ap­gy­ven­din­ti dau­giau kaip 100 ne­tei­sė­tų mig­ran­tų, ku­rie bu­vo su­lai­ky­ti Lie­tu­vos ir Bal­ta­ru­si­jos pa­sie­ny­je. Tuoj pat bu­vo su­kvies­tas sa­vi­val­dy­bės Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­jos, ku­riai va­do­vau­ja O.Ba­le­vi­čiū­tė, po­sė­dis ir spren­džia­mas klau­si­mas dėl šių as­me­nų ap­gy­ven­di­ni­mo.

„Mes iš kar­to pa­sa­kė­me, kad tiek mig­ran­tų ap­gy­ven­din­ti ne­ga­li­me, nes tam ne­tu­ri­me pa­tal­pų. Mū­sų pra­šy­mas bu­vo iš­girs­tas ir pa­sie­nio tar­ny­ba lie­pos 3-iąją apie 20 va­lan­dą 30 mi­nu­čių at­ve­žė 71 mig­ran­tą į mū­sų pa­rink­tas sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­čias pa­tal­pas – ae­ro­dro­me esan­tį ad­mi­nist­ra­ci­nį pa­sta­tą. Dau­giau mig­ran­tų tik­rai ne­pa­si­ren­gę pri­im­ti“, – sa­kė O.Ba­le­vi­čiū­tė.

Jos tei­gi­mu, sa­vi­val­dy­bės Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­ja ki­tų pa­tal­pų ne­tei­sė­tiems mig­ran­tams pa­siū­ly­ti ne­tu­rė­jo, o mi­nė­tas pa­sta­tas yra kiek įma­no­ma nuo­ša­les­nė­je mies­to te­ri­to­ri­jo­je.


Į kai ku­rių mies­t

o ta­ry­bos na­rių reiš­kia­mą pa­si­pik­ti­ni­mą, ko­dėl dėl mig­ran­tų ap­gy­ven­di­ni­mo vie­tos ne­bu­vo su­reng­tas ne­ei­li­nis ta­ry­bos po­sė­dis, ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rė pa­tei­kė at­sa­ky­mą: „To ne­nu­ma­to Ci­vi­li­nės sau­gos įsta­ty­mas. Lie­pos 2-ąją Vy­riau­sy­bė pa­skel­bė vals­ty­bės ly­gio eks­tre­ma­lią si­tu­a­ci­ją dėl ma­si­nio už­sie­nie­čių ant­plū­džio. Esant eks­tre­ma­liai si­tu­a­ci­jai, spren­di­mus, šiuo at­ve­ju dėl ne­tei­sė­tų mig­ran­tų ap­gy­ven­di­ni­mo, pri­ima sa­vi­val­dy­bės Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ko­mi­si­ja, ku­riai va­do­vau­ja ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rius.“

Ne­tru­kus te­ri­to­ri­ja apie ae­ro­dro­me esan­tį ad­mi­nist­ra­ci­nį pa­sta­tą bu­vo ap­tver­ta, ap­tver­to­je te­ri­to­ri­jo­je pa­sta­ty­ti tu­a­le­tai. Čia at­vy­ku­sius mig­ran­tus pa­si­ti­ko Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pa­rei­gū­nai, ku­rių po aš­tuo­nis ėmė bu­dė­ti die­ną ir nak­tį.

Pa­gei­dau­ja in­ter­ne­to, bet to pa­da­ry­ti ne­ga­li­ma

Ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nia­me pa­sta­te ap­gy­ven­din­ta 50 vy­rų ir 21 mo­te­ris. Mies­to sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos Vie­šo­sios tvar­kos sky­riaus ve­dė­jo, sa­vi­val­dy­bės Eks­tre­ma­lių si­tu­a­ci­jų ope­ra­ci­jų cen­tro va­do­vo dėl ne­le­ga­lių mig­ran­tų Ry­čio Vit­kaus­ko tei­gi­mu, vi­si jie iš Af­ri­kos vals­ty­bių, dau­gu­ma jau­no am­žiaus, gi­mę 1986-ai­siais, 1998-ai­siais, 2000-ai­siais, net 2004-ai­siais: „Jie aiš­ki­na, kad stu­di­ja­vę Bal­ta­ru­si­jos uni­ver­si­te­tuo­se, pa­di­di­nus mo­kes­čius už moks­lą, jie ne­tu­rė­jo pi­ni­gų su­si­mo­kė­ti, tad pa­trau­kę į Eu­ro­pą. Kai ku­rie kal­ba ru­sų, an­glų, pran­cū­zų kal­bo­mis.“

Sa­vi­val­dy­bei te­ko pa­si­rū­pin­ti ap­gy­ven­di­ni­mo są­ly­go­mis – čiu­ži­niais, už­klo­tais, pa­ta­ly­ne, hi­gie­nos prie­mo­nė­mis, van­de­niu. Dviem die­noms jie mai­ti­ni­mui­si tu­rė­jo pa­sie­nio tar­ny­bos iš­duo­tus sau­sus da­vi­nius.

Nuo šios sa­vai­tės pra­džios mig­ran­tams pus­ry­čius, pie­tus ir va­ka­rie­nę tei­kia mies­to ben­dro­vė „Šven­tė jums“, su ku­ria tu­ri su­tar­tį sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja, ši ben­dro­vė mai­ti­no ir sa­vi­i­zo­lia­ci­jo­je dėl ko­ro­na­vi­ru­so sa­vi­val­dy­bės pa­tal­po­se bu­vu­sius as­me­nis.

Lie­tu­vos Rau­do­no­jo Kry­žiaus drau­gi­jos Aly­taus re­gio­no sky­riaus sa­va­no­riai mig­ran­tams iš­da­li­ja „Šven­tės jums“ at­vež­tą mais­tą, aiš­ki­na­si jų po­rei­kius, su­tei­kia in­for­ma­ci­ją rū­pi­mais klau­si­mais.

„Pa­si­rū­pi­no­me, kad jie tu­rė­tų pir­mos pa­gal­bos prie­mo­nių – bin­to, tvar­slia­vos, dez­in­fek­ci­nių skys­čių. Tai per­da­vė­me po­li­ci­jos pa­rei­gū­nams, kad ga­lė­tų su­teik­ti esant rei­ka­lui. Taip pat mig­ran­tams per­da­vė­me hi­gie­nos pa­ke­tus su dan­tų pas­ta, še­pe­tė­liais, šam­pū­nu, mui­lu, nu­pir­ko­me ne­re­cep­ti­nių vais­tų nuo skaus­mo. Kai ku­rie mig­ran­tai ne­tu­rė­jo rū­bų, ba­tų, te­ko mums ge­ra­no­riš­kai pa­si­rū­pin­ti, šių daik­tų ke­ti­na­me vyk­ti ieš­ko­ti į Aly­taus re­gio­no at­lie­kų tvar­ky­mo cen­trą. Jei ra­si­me tin­ka­mų, teks pir­miau­sia dez­in­fe­kuo­ti. Taip pat sa­va­no­riai už sa­vo pi­ni­gus mig­ran­tams nu­pir­ko van­dens, jiems do­le­rius iš­kei­tė­me į eu­rus, kad juos ga­lė­tų per­duo­ti sa­va­no­riams, ku­rie nu­pirk­tų rei­kia­mų daik­tų“, – pa­sa­ko­jo Lie­tu­vos Rau­do­no­jo Kry­žiaus Aly­taus re­gio­no sky­riaus va­do­vė Al­do­na Tu­raus­ky­tė.

Kaip sa­kė R.Vit­kaus­kas, mig­ran­tai gy­ve­ni­mo są­ly­go­mis ir mai­ti­ni­mu ne­si­skun­džia, jų pa­grin­di­nis pa­gei­da­vi­mas tu­rė­ti in­ter­ne­to ry­šį ap­gy­ven­din­to­je te­ri­to­ri­jo­je, ta­čiau to su­teik­ti ne­ga­li­ma sie­kiant už­tik­rin­ti vals­ty­bės sau­gu­mą.

Ko­ro­na­vi­ru­sas nu­sta­ty­tas dviem mig­ran­tams

Su mig­ran­tais yra ben­drau­ja­ma per at­stu­mą, nes jie nuo pat ap­gy­ven­di­ni­mo yra de­šim­ties die­nų izo­lia­ci­jo­je dėl ko­ro­na­vi­ru­so grės­mės, jie iš te­ri­to­ri­jos nie­kur iš­ei­ti ne­ga­li.

Sa­vai­tės pra­džio­je Aly­taus mo­bi­lia­me pa­tik­ros dėl ko­ro­na­vi­ru­so punk­te dir­ban­tys po­li­kli­ni­kos me­di­kai mig­ran­tus ty­rė grei­tai­siais an­ti­ge­nų te­stais ir PGR – mė­gi­niais iš no­sia­ryk­lės. Ko­ro­na­vi­ru­sas kon­sta­tuo­tas dviem mo­te­rims, gi­mu­sioms 1996-ai­siais ir 1999-ai­siais, tai pa­aiš­kė­jo lie­pos 7-osios ry­tą.

Mies­to sa­vi­val­dy­bės gy­dy­to­jo Po­vi­lo Ja­ge­la­vi­čiaus tei­gi­mu, tos pa­čios die­nos po­pie­tę sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­ja or­ga­ni­za­vo jų iš­ga­be­ni­mą į Vals­ty­bės sie­nos ap­sau­gos tar­ny­bos nu­ro­dy­tą gy­dy­mo įstai­gą – Ab­ro­miš­kių re­a­bi­li­ta­ci­jos li­go­ni­nę.

Lie­pos 12-ąją ne­tei­sė­ti mig­ran­tai, gy­ve­nan­tys ae­ro­dro­mo ad­mi­nist­ra­ci­nia­me pa­sta­te, dėl CO­VID-19 in­fek­ci­jos bus ti­ria­mi pa­kar­to­ti­nai.

Pa­si­ruoš­ta pri­im­ti iki 150 mig­ran­tų

Aly­taus ra­jo­ne ne­tei­sė­tų mig­ran­tų ap­gy­ven­di­ni­mui skir­tas sa­vi­val­dy­bei pri­klau­san­tis ne­vei­kian­čios mo­kyk­los Sim­no se­niū­ni­jo­je, Ve­re­bie­jų kai­me, pa­sta­tas. Pir­mie­ji mig­ran­tai čia at­vež­ti lie­pos 5-osios va­ka­re, o, lie­pos 7-osios duo­me­ni­mis, čia jų ap­gy­ven­din­ta 123, iš šio skai­čiaus – 38 mo­te­rys, vie­nas pen­ke­rių me­tų vai­kas, li­ku­sie­ji – vy­rai. Jie – iš Af­ri­kos vals­ty­bių ir Ira­ko, dau­gu­ma – jau­no am­žiaus. Kaip ir ap­gy­ven­din­tie­ji Aly­tu­je, aiš­ki­na stu­di­ja­vę Bal­ta­ru­si­jos uni­ver­si­te­tuo­se, dėl pa­di­din­tų mo­kes­čių už moks­lą bu­vo pri­vers­ti ke­liau­ti į Eu­ro­pą.

Jiems ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės skir­ta­me pa­sta­te su­de­da­mą­sias lo­vas, pa­gal­ves ir mieg­mai­šius pa­rū­pi­no pa­sie­nie­čiai, mai­ti­ni­mą or­ga­ni­zuo­ja sa­vi­val­dy­bė, kaip ir mies­te ra­jo­ne ap­gy­ven­din­tus mig­ran­tus die­ną ir nak­tį sau­go aš­tuo­ni po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai.

Aly­taus ap­skri­ties vy­riau­sio­jo po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to Ko­mu­ni­ka­ci­jos po­sky­rio ve­dė­ja Kris­ti­na Ja­nu­le­vi­čie­nė pa­ti­ki­no, kad iki šiol in­ci­den­tų su mig­ran­tais ne­bu­vo, jie ra­mūs, nu­si­tei­kę tai­kiai.

Kaip sa­kė ra­jo­no sa­vi­val­dy­bės ad­mi­nist­ra­ci­jos di­rek­to­rė Gin­ta­rė Jo­ciuns­kai­tė, bu­vu­sios Ve­re­bie­jų mo­kyk­los pa­sta­te pa­si­ruoš­ta pri­im­ti iki 150 ne­tei­sė­tų mig­ran­tų. Kaip ir Aly­tu­je ap­gy­ven­din­ti mig­ran­tai, jie de­šimt die­nų yra sa­vi­i­zo­lia­ci­jo­je, va­kar, lie­pos 7-ąją, jie tu­rė­jo bū­ti te­stuo­ja­mi dėl ko­ro­na­vi­ru­so.

Kiek il­gai ne­tei­sė­ti mig­ran­tai gy­vens Aly­taus mies­te ir ra­jo­ne, kol kas tiks­liai ne­ži­no­ma, ti­ki­ma­si, kad tik de­šim­ties die­nų izo­lia­ci­jos dėl ko­ro­na­vi­ru­so lai­ko­tar­pį.

Vi­daus rei­ka­lų mi­nis­te­ri­jos Stra­te­gi­nės ko­mu­ni­ka­ci­jos sky­riaus ve­dė­jas Min­dau­gas Ba­ja­rū­nas tvir­ti­no, kad ak­ty­viai ieš­ko­ma vie­tos pa­la­pi­nių mies­te­liui, kai tik ji bus su­ras­ta, čia mig­ran­tai bus ir ap­gy­ven­din­ti, šiuo me­tu svars­to­mos ke­lios vie­tos pa­sie­nio su Bal­ta­ru­si­ja sa­vi­val­dy­bė­se.

Rekomenduojami video