Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaSužinok. Augink atsakingaiKultūraPatarimaiSvetur Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sužinok. Augink atsakingai
Sveikata
Svetur
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Naujoji maitinimo tvarka mokyklose vis dar kelia aistras

Po truputį visiems apsiprantant su naujaisiais meniu ir maitinimo reikalavimais mokyklose bei ikimokyklinėse įstaigose, vis dar kyla nemažai neaiškumų ir pasipiktinimų. Kai kurioms Kėdainių mokykloms maitinimo paslaugas teikiančios įmonės „Bruneros“ Kėdainių skyriaus vadovė Vitalija Masevičienė nesupranta, kodėl mokykloje esančioje valgykloje įmonei neleidžiama prekiauti vienokiais ar kitokiais produktais, nors jie atitinka visus nustatytus reikalavimus. Kai tuo metu ugdymo įstaigoje esančio maisto pardavimo aparato veiklos niekas neriboja.

Vaikai rizikuoja sveikata

V. Masevičienė taip pat stebisi, kodėl vaikams leidžiama lakstyti į šalia mokyklų esančias parduotuves ar greito maisto užkandines.

„Toks suaugusiųjų elgesys yra labai neatsakingas. Juk vaikai į šalia esančias prekyvietes lekia dažniausiai neapsirengę, pusnuogiai – taip kyla rizika peršalti ir susirgti. Taip pat prie kai kurių mokyklų yra gatvės, tad norint nubėgti iki parduotuvės ar kokios kebabinės, reikia jas kirsti. O juk vaikai dažnai bėga net nesidairydami. Taip atsiranda dar viena rizika vaikų saugumui – eismo nelaimės“, – situacija baisėjosi „Bruneros“ Kėdainių skyriaus vadovė.

Ji džiaugiasi, kad vis daugiau vaikų renkasi sveikesnį, visavertį maistą.

„Darome viską, kad vaikams būtų ne tik sveika, bet ir skanu. Ieškome vis įdomesnių, įvairesnių, patrauklesnių vaikų mitybai tinkamų gėrimų, konditerijos gaminių, bet vis tiek sulaukiame pasipriešinimo“, – apie pastangas sveikai maitinti moksleivius kalbėjo pašnekovė.

„Bruneros“ Kėdainių skyriaus vadovė Vitalija Masevičienė apgailestauja, kad vos tik sugriežtinus reikalavimus vaikų maitinimui mokyklų valgyklose, šalia dar labiau ėmė „dygti“ kebabinės, kioskeliai. / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

„Bruneros“ Kėdainių skyriaus vadovė Vitalija Masevičienė apgailestauja, kad vos tik sugriežtinus reikalavimus vaikų maitinimui mokyklų valgyklose, šalia dar labiau ėmė „dygti“ kebabinės, kioskeliai. / Algimanto Barzdžiaus nuotr.

Sąmokslas?Daugumos mokyklų bendruomenės sutinka, kad mokyklų valgyklose būtų prekiaujama vaikų mitybai leidžiamais maisto produktais. Tačiau, anot V. Masevičienės, nuoširdžiai liūdina tai, kad kai kurių mokyklų valgyklose iš viso neleidžiama prekiauti vaikų mitybos aprašo reikalavimus atitinkančiais konditerijos gaminiais ar sultimis. Juose nėra hidrintų riebalų, nėra pridėtinių cukrų, yra tinkamas druskos, cukraus kiekis. Tokio draudimo pasekmės pasimato greitai. Šalia mokyklų dygsta nauji kioskeliai, kebabinės.

„Per pastaruosius metus prie „Aušros“ progimnazijos atsidarė trys taškai, kur prekiaujama abejotina produkcija“, – apmaudo neslėpė „Bruneros“ atstovė.

„Galiu drąsiai teigti, kad tuos taškus išlaiko vaikai. Ar tyčia, ar netyčia sutapo, kad kebabinės iškilo dar labiau sugriežtinus reikalavimus vaikų maitinimui mokyklų valgyklose. Tenka apgailestauti ir dar dėl vieno dalyko – kai kurių mokyklų bendruomenės nelabai lanksčiai žiūri į situaciją. Nuolat siūlome vaikų mitybai tinkamais naujai sukurtais produktais, naujovėmis papildyti, atnaujinti patvirtintą mokyklos valgykloje prekiauti leistinų produktų sąrašą. Moksleiviai mėgsta įvairų maistą, naujoves, neradę mokyklos valgykloje, keliauja į prekybos centrus, kioskus, deja, ne visi atsakingi darbuotojai nori tai suprasti. Kartais įtakos demonstravimas ir įstatymų interpretavimas savo nuožiūra ima viršų prieš sveiką protą“, – apgailestauja V. Masevičienė.

Maistu nesiskundžia

Kėdainių LSMU progimnazijos „Aušra“ direktorė Lina Adomaitienė „Rinkos aikštei“ teigė, jog tiek aparate, tiek valgykloje prekiaujama panašiais produktais ir pabrėžia, kad visi jie atitinka reikalavimus.

„Visi progimnazijos patalpose esančiuose maisto pardavimo aparatuose esantys produktai yra sveikatai palankūs, atliekama sisteminga priežiūra, kad neatsirastų netinkamų maisto produktų, – tikino progimnazijos direktorė. – Valgykloje parduodami maisto produktai taip pat yra sveikatai palankūs, o gaminamas maistas – skanus.“

Anot L. Adomaitienės, progimnazijoje vadovaujamasi Lietuvos sveikatos ministro patvirtintu įsakymu „Dėl maitinimo organizavimo ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų socialinės globos įstaigose tvarkos aprašu“ ir įstaigos vidaus tvarkos taisyklėmis.

„Mokiniai, būdami progimnazijoje, nevalgo sveikatai nepalankaus maisto“, – užtikrino vadovė.

Kėdainių LSMU „Aušros“ progimnazijos direktorė Lina Adomaitienė užtikrino, kad mokiniai mokykloje valgo skaniai ir sveikai. / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Kėdainių LSMU „Aušros“ progimnazijos direktorė Lina Adomaitienė užtikrino, kad mokiniai mokykloje valgo skaniai ir sveikai. / „Rinkos aikštės“ archyvo nuotr.

Maisto pardavimo aparato neatsisakysPaklausta apie situacijas, kai vaikai laksto į šalia esančias prekybos vietas, L. Adomaitienė sakė, kad kartu su mokinių tėvais yra susitarta, kad ugdymo proceso metu mokiniai būtų tik progimnazijos teritorijoje.

„Tariamės su bendruomene dėl mokinių neišėjimo iš progimnazijos teritorijos ugdymo proceso metu“, – kalbėjo ugdymo įstaigos direktorė.

Kadangi progimnazijoje ji pradėjo dirbti tik nuo praėjusių metų lapkričio 2 d., tai nuo tos dienos iki šių metų sausio 14-osios, L. Adomaitienės teigimu, nėra gautas nei vienas nusiskundimas progimnazijos valgykloje parduodamo maisto kokybe.

„Pastebime tendenciją, jog mokinių maitinimosi įpročiai gerėja, nes sistemingai vykdomos įvairios priemonės, formuojančios  sveikatą stiprinančius įpročius, vykdomas aktyvus tėvų švietimas“, – sakė progimnazijos direktorė.

Ji taip pat pridūrė, jog dėl maisto pardavimo aparato atsisakymo kol kas svarstyta nebuvo.

Sveikatos specialistai prieš maisto aparatus

Nors minėti aparatai vis dar stovi keliose mokyklose ir atsisakyti bent jau artimiausiu metu jų neketinama, tačiau Kėdainių rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos specialistė, vykdanti visuomenės sveikatos stiprinimą, Aida Butkienė teigia, jog tai, ar užkandžių automatai liks mokykloje, ar jų atsisakys, priklauso nuo pačios mokyklos sprendimo. Šiuo klausimu svarbi yra ugdymo įstaigos vadovo bei tėvų komiteto nuomonė.

„Mokyklose esantys visuomenės sveikatos specialistai prižiūri, kad mokyklose prekiaujami produktai atitiktų reikalavimus, norima, kad nebeliktų, greitųjų maisto produktų. Deja, realybė kol kas kiek kitokia – jei vadovas, tėvų komitetas taip nusprendžia, mes negalime nieko padaryti“, – apgailestavo sveikatos specialistė.

Pasak jos, LR  sveikatos apsaugos ministro 2018 metų balandžio 10 d. įsakyme  „Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos apraše“ yra išdėstyti vaikų maitinimo organizavimo bendrieji reikalavimai. Aprašas nurodo maitinimo organizavimo tvarką, valgiaraščių sudarymo, vaikams maitinti teikiamų maisto produktų kokybės reikalavimus ir kt.

„Yra nurodytos draudžiamos produktų grupės vaikų maitinimui mokyklose. Jų iš tiesų yra daug, pavyzdžiui, bulvių, kukurūzų ar kitokie traškučiai, saldainiai, šokoladas ir šokolado gaminiai, valgomieji ledai, pieno produktai ir konditerijos gaminiai su glajumi, glaistu, šokoladu ar kremu, kramtomoji guma, gazuoti ir energiniai gėrimai ir dar daug kitokių“, – vardijo A. Butkienė.

Tvarka visiems vienoda

Paklausta, ar galimi tokie atvejai, kai mokyklos valgykloje neleidžiama prekiauti kokiais nors produktais, o aparate vaikai be problemų gali jų įsigyti, sveikatos specialistė pabrėžė, kad užkandžių aparatuose prekiaujami produktai taip pat turi atitikti minėto aprašo numatytus reikalavimus.

„Tokių atvejų, kai valgykloje negalima prekiauti neleistinais produktais, o automate galima, neturėtų būti, nes aprašas yra vienodas tiek vieniems, tiek kitiems, – paaiškino pašnekovė. – Tiek mokyklos valgykloje, tiek užkandžių aparatuose neturėtų būti prekiaujama produktais, kuriuose yra dažiklių (E 102, E123 ir kt.), konservantų ir antioksidantų (natrio benzoato, kalio sorbato ir kt.), saldiklių, aromato ir skonio stipriklių,  ir kt. neleistinų produktų.“

Pašnekovė sutinka, kad ne visada viskas su maisto tiekėjais klostosi sklandžiai, tačiau didelių ginčų kol kas nėra buvę.

„Yra buvę keletą  kartų, kuomet teko pareikšti pastabas dėl neatitikties. Į pastabas sureaguojama, pavyksta susitarti. Aišku, iš mokyklas aptarnaujančių tiekėjų būna nepasitekinimų, bet didelių skundų nesame gavę“, – teigė A. Butkienė.

Pavyzdys – šeima

Specialistė atkreipė dėmesį, kad vaikų valgymo įpročiai formuojasi šeimoje.

„Svarbu nuo mažens formuoti teisingus valgymo įpročius. Todėl šeimoje turėtų būti laikomasi sveiko maitinimosi principų. Tada ir mokykloje nekiltų problemų dėl greito maisto ar nesveikų užkandžių“, – kalbėjo pašnekovė.

Be abejo, didžiausia problema, kaip sako sveikatos specialistė, vis dar yra ta, kad jei maistas mokykloje vaikams nepatinka, jie lekia į šalia esančias kebabines, prekybos centrus.

„Mūsų sveikatos specialistai kalba su vaikais ir jų tėveliais apie sveikatai palankesnį maistą, mitybą, teikia sveikos mitybos rekomendacijas. Aš pati esu važiavusi į tėvų susirinkimus darželiuose, kuomet šios įstaigos norėjo pereiti prie vaikų sveikatai palankesnės mitybos. Tuomet buvo keletas priešiškai nusiteikusių ir besipiktinančių tėvelių, – apie siekį šviesti visuomenę pasakojo pašnekovė. – Bet tik tada, kai šeimoje atsiras sąmoningumas, vaikai ir mokyklose pradės valgyti sveikesnį maistą.“

Specialistė džiaugėsi, kad nemažai Kėdainių rajono ikimokyklinio ugdymo įstaigų į vaikų maitinimo valgiaraščius įtraukė daugiau daržovių, vaisių, grūdinių kultūrų ir kitų sveikatai palankių produktų.

Išeitis – švediškas stalas?

A. Butkienė pastebėjo, kad tikrai nėra taip, jog visi vaikai lekia į kebabines, kavines ar dar kažkur ieškoti nesveiko maisto.

„Yra mokyklų, kur tikrai skaniai gaminama. Trijose Kėdainių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose  įdiegtas dalinio švediško stalo maitinimas. Jis labai pasiteisina ir pastebima, kad būtent tose mokyklose vaikai noriau valgo valgyklose ir nebe tiek daug eina pirkti maisto už mokyklos ribų“, – sakė pašnekovė.

Visuomenės sveikatos biuro atstovė įvardijo ir dar vieną priežastį, dėl ko vaikai galimai vengia valgyti mokyklų valgyklose.

„Labai svarbu, kad maistas būtų reikiamos temperatūros ir estetiškai patiektas. Yra mokyklų, kuriose maistas nėra gaminamas, o atvežamas iš kitur. Kol jis vežamas, galbūt kažkiek atvėsta praranda prekinę išvaizdą, o vaikams labai svarbu, kad išsilaikytų tinkama maisto temperatūra ir estetiškai atrodytų“, – sakė pašnekovė.

Tačiau ji, kaip ir prieš tai kalbėjusi progimnazijos direktorė L. Adomaitienė, sutinka, kad apskritai situacija po truputį, bet gerėja.

 

Rasa JAKUBAUSKIENĖ

Rekomenduojami video