Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Naujasis miesto gėlynas – už įspūdingą kainą

Nevėžio pakrantėje neseniai išdygęs naujas simbolis – miesto vardas – sukėlė tikrą diskusijų audrą. Kol dar buvo neapželdintas, jis liko nesuprastas daugelio, esą, tamsus, negražus, kažkam ir kapus priminė. Paaiškinus, kad ten visu šiltuoju sezonu žydės gėlės, kraštiečiams pasidarė ramiau. Tačiau išgirdus kompozicijos kainą, ramybės, tikėtina, gali ir nebelikti.

Tik kompozicija

Kaip paaiškėjo Kontrolės komiteto posėdyje, savivaldybė išleido beveik 10 tūkst. eurų tam, kad Nevėžio pakrantėje sužydėtų Kėdainių vardas.

Tiesa, ši kaina – tik už pačią metalinę kompoziciją.

„Mintis tokią kompoziciją įrengti kilo po to, kai jau buvo įvykęs Gėlynų įrengimo, apželdinimo ir priežiūros konkursas. Po jo liko lėšų, tai galvojame, kur jas panaudoti“, – aiškino administracijos direktorius Arūnas Kacevičius.

Pasak jo, mintį ir idėjos vizualizaciją pateikė savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyrius.

Ir dar investuos

Kontrolės komiteto narė Adelė Štelmokienė, kompoziciją pavadinusi „ragožiu“ suabejojo, kaip jis atrodys, kai atšals.

„Yra minčių apšviesti patį užrašą, įrėminti lemputėmis, uždengti kažkokia plokšte. Na, orientuotasi buvo, kad vaizdas būtų geras iš senamiesčio pusės“, – kalbėjo A. Kacevičius.

Jį papildė ir miesto seniūnas Algirdas Krivičius, kuris sakė, kad nelabai dailų užrašo vaizdą nuo Kauno gatvės galima būtų uždengti kitais augalais.

„Norint uždengti tą negražų vaizdą nuo Kauno gatvės pusės, galima dekoratyviniais krūmais apsodinti, ir nesimatys nei stovo, nei rėmo“, – sakė seniūnas.

Neišbaigtas?

„Man labiau užkliuvo pasakymas, kad parengtas gėlyno projektas, 10 tūkst. eurų sumokėta, tai labai didelė suma, bet be gėlių, tik kompozicija. Tai kokia čia kompozicija, jei ji neišbaigta? – teiravosi ir valdančiosios frakcijos lyderė Nijolė Naujokienė. – Kalbos tokios, kad „galima pasodinti, galima apšviesti“.

O kaip numatyta projekte? Projektas tai turi būti baigtinis, turi būti konkretūs darbai, konkreti darbų sąmata. Jei to nėra, kas patikrins vėliau, ar viskas ten gerai padaryta?

Jau dabar problemos formuojasi, ar taip ir toliau tęsis?“

Administracijos direktorius A. Kacevičius teisinosi, kad projektas apskritai nebuvo atliktas – tiesiog miesto architektai suplanavo, kaip turėtų atrodyti miesto vardo užrašas iš gėlių.

Už 10 tūkst. eurų buvo atliktas, galima sakyti, labai didelio metalinio vazono pirkimas, o gėlės, sodinamos į jį, kainuos atskirai.

Kaip aiškino savivaldybės Žemės ūkio skyriaus vedėja Ieva Lukošienė, tie beveik 10 tūkst. eurų, kurie buvo sumokėti už kompoziciją, atkeliavo iš pernykščio biudžeto.

„Pirkimas buvo atliktas iš Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšų, kurios pernai buvo skirtos Kėdainių miesto seniūnijai sodinti medeliams ir želdiniams. Tos lėšos nebuvo panaudotos ir buvo perkeltos į šiuos metus, ir nuspręsta jas panaudoti būtent šitaip“, – sakė skyriaus vedėja.

„Kėdainiai“

1. Pagal tūrinės kompozicijos „Kėdainiai“ įrengimo darbų sutarties techninę specifikaciją tūrinės kompozicijos gylis yra apie 40 cm, aukštis – apie 2 m, kompozicijos ilgis – apie 20 m.
2. Pasodintos našlaitės kartu su žemėmis ir trąšomis papildomai kainavo apie 1,5 tūkst. eurų. 
3. Po našlaičių birželio mėnesį bus sodinamos kitos gėlės.
4. Papildomas kompozicijoje esančių gėlių laistymas yra numatytas.

Rekomenduojami video