Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Monika Navickienė: pensijos augs labai sparčiai – vidutinė sieks daugiau nei 500 eurų

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė ketvirtadienį po susitikimo su Prezidentu teigė, kad Vyriausybės prioritetas – mažinti pagyvenusių žmonių skurdą. Todėl žada, kad po 3 metų vidutinė pensija sieks daugiau nei 500 eurų.

Ministrė pažymėjo, kad būtent dėl šios priežasties siekiama didinti ir spartinti pensijų indeksavimą nei dabar numatyta teisės aktuose. „Šiandien Prezidentui buvo pristatytas pensijų keitimo modelis ir pagyvenusių asmenų atstovams. Diskutavome kaip atrodys tas modelis. Akcentavau tai, kad pensijos bus keliamos dviem kryptimis. Viena pensijų kilimo dalis bus nukreipta į spartesnį indeksavimą, t. y. gerinimą ryšio tarp sumokėtų įmokų ir išmokų ir pensijos kils, tiems, kurie mokėjo daugiau įmokų.

Taip pat bus didinamos ir mažiausios pensijos, didinant bazinį dydį. Tokiu būdu ir spartindami indeksavimą, ir didindami bazinę pensiją galėsime pasiekti geriausią rezultatą. Iki 2022 metų pabaigos tikimės skurdo lygį sumažinti iki 25 proc.“ – sakė M. Navickienė.

 Taip pat ji akcentavo, kad pensijų modelis, kuris bus pristatytas rudenį nėra vienintelė priemonė, kurią Vyriausybė nukreipė į pagyvenusių asmenų gyvenimo kokybės gerinimą. „Jau dabar yra vienišo asmens išmoka, kuri lapkričio mėnesį pasieks pirmuosius gavėjus. Nuo sausio mėnesio ši išmoka didės ir pasieks beveik pusę milijono gyventojų. Džiaugiamės, kad ekonominė situacija leidžia šias priemones leidžia įgyvendinti“, – teigė ministrė.

Anot jos, didinant pensijas pirmaisiais metais didesnį poveikį patirs gaunantys mažesnes pensijas. „2024 metais baziniai pensijų daliai iš biudžeto bus skiriama 80 mln. eurų. O iš „Sodros“ dalies spartesniam indeksavimui bus skiriama apie 140 mln. eurų. Tai rodo, kad daug didesnis efektas bus būtent indeksuojamai daliai, tiems, žmonėms, kurie įmokų dėka gaus daug didesnes pensijas.

Tikimės, kad 2024 metais vidutinė pensija pasieks 534 eurus, o vidutinė pensija turint būtinąjį stažą sieks 565,7 eurus. Augimas bus ženklus. Tikimės, kad pavyks turėti ir tolimesnius raidos scenarijus“, – skaičiavo M. Navickienė. Ji teigė, kad tarp vidutinio darbo užmokesčio ir pensijos santykis turėtų siekti 49,3 proc. punkto. „Tačiau jeigu skaičiuosime visas priemones, ir vienišo asmens išmoką, II pensijų pakopos ir šio naujo modelio tada santykis tarp pensijų ir vidutinio darbo užmokesčio turėtų siekti 51,6 proc.“ – sakė ministrė.

Pensijų didinimas neskatins dirbti?

Europos pagyvenusių žmonių federacijos EURAG Lietuvos asociacijos prezidento pavaduotojas, Vilniaus „Bočių“ atstovas Evaldas Židonis teigė, kad pensininkai skirtingai vertina naują pensijų didinimo modelį. „Dauguma mažų pensijų didinimą vertina teigiamai, bet reikia nepamiršti ir kitų pensijų didinimo. Mūsų pensijos dar nepasiveja Europos Sąjungos rodiklių. Šis pensijų indeksavimas ima atrodyti, kaip pašalpos ir pensijos ribos ištrynimas. Juk reiktų skatinti pensijas užsidirbti. O kai pensija nepriklausys nuo stažo tai nemotyvuos ieškoti darbo, ilgiau dirbti. Be to, pensijos plokštėja, vidutinė pensija artėja prie mažos pensijos“, – sakė E. Židonis.

Vilija Mačiulskytė

Rekomenduojami video