Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Miškų gaisringumas jau minimalus

Rugpjūčio pirmomis dienomis nulijęs gausesnis lietus ir kritusi oro temperatūrą miškams atnešė naudos. Miškininkai džiaugiasi, kad vos prieš keletą dienų Kėdainių rajono miškuose vyravęs labai aukštas – net ketvirtos klasės – miškų gaisringumas krito iki žemiausio lygio – pirmos klasės. Tai reiškia, kad šiuo metu miške kilti gaisrui yra labai maža tikimybė.

Smarkiai krito

Valstybinės miškų urėdijos Radviliškio padalinio (į šį padalinį įeina ir Kėdainių rajono miškai) duomenimis, rugpjūčio 9–12 dienomis mūsų rajono miškuose vyravo pirmos klasės miškų gaisringumas.

Kai tuo metu prieš keletą dienų jis siekė labai aukštą – ketvirtos klasės – miškų gaisringumo lygį. Miškininkai sako, kad gaisringumo lygį taip greitai ir kardinaliai sumaino krituliai – lietus ir nukritusi oro temperatūra.

Visą vasarą ir rudeniop Kėdainių rajono miškai sulaukia daug lankytojų. K. Ališauskaitės-Armalienės teigimu, lankantis miškuose visuomet būtina elgtis atsakingai ir atsargiai.Aut. past.

Pasikeitė kardinaliai

„Mūsų rajono miškai nėra labai degūs, tačiau turime tokių vietų, kuriuose turime būti labai atsargūs. Vienas tokių – Babėnų šilas. Kėdainių rajono miškų masyve šį tašką galėtume pavadinti karštuoju“, – pažymėjo miškininkė, Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos studentė Karolina Ališauskaitė-Armalienė.

Daug lankytojų

Visą vasarą ir rudeniop Kėdainių rajono miškai sulaukia daug lankytojų.

K. Ališauskaitės-Armalienės teigimu, lankantis miškuose visuomet būtina elgtis atsakingai ir atsargiai. Nes, kaip rodo statistika, dažniausiai gaisrus miškuose sukelia neatsargūs poilsiautojai, numetę neužgesintą nuorūką, degtuką arba palikę neužgesintą laužą.

„Miške dabar labai greitai gali užsiliepsnoti sausa žolė, spygliai, dervingos medžių šakelės, sausos samanos. Ypač didelį pavojų miškams kelia juose deginami laužai. Todėl esant sausam ir karštam orui, juos kūrenti miške draudžiama.

Beje, vykdami į mišką poilsiauti, atkreipkite dėmesį į oro ir gaisringumo prognozę, į miške ir poilsio aikštelėse esančias informacijos priemones, vykdykite visus miškininkų nurodymus“, – pabrėžė miškininkė.

Prašo supratimo

Valstybinių miškų urėdija primena, kad priešgaisrinės miškų apsaugos reikalavimų pažeidimas užtraukia įspėjimą arba 30–50 eurų baudą.

Už miško naikinimą arba žalojimą jį padegant arba nerūpestingai elgiantis su ugnimi, taip pat sukėlus kitokį miško gaisrą arba jo išplitimą teks susimokėti 560–1 200 baudą. Taip pat reikės atlyginti ir aplinkai padarytą žalą.

Pastebėjus degančią žolę ar miške kilusį gaisrą, gyventojų prašoma apie tai pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Rekomenduojami video