Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Miškams sniegas žalos nepridarė

Valstybinė miškų urėdija informuoja, kad gausus snygis gerokai nustekeno Lietuvos miškus. Laimė, Kėdainių žalieji plotai didelės žalos išvengė, o pranešimų sulaukta tik apie pavienius nukentėjusius medžius.

Dešimtys tūkstančių

„Miškuose pažeista apie 20 tūkst. kubinių metrų medienos – tai yra apie 40 tūkstančių medžių. Aiškesniam vaizdui susidaryti, tai būtų apie 100 hektarų plyno miško kirtimo – maždaug 100 futbolo stadionų. Iš pradžių mūsų miškininkai padėjo energetikams pasiekti nutrauktus laidus, seniūnijoms valyti kelius iki atokių kaimų.

Dabar miškininkai snygio padarinius likviduos miškuose, kad pavasarį išvartyti medžiai netaptų medžių kenkėjų židiniais“, – pasakojo Valstybinių miškų urėdijos direktorius Valdas Kaubrė.

Prieš dešimtmetį

Pastarąjį kartą tokia miškininkams daug darbo pridariusi žiema fiksuota prieš daugiau kaip dešimtmetį – dar 2009-aisiais.

Valstybinės miškų urėdijos teigimu, sudėtingą situaciją miškuose lėmė tai, jog krito šlapias, sunkus sniegas, kurio nuo medžių šakų nenupūtė vėjas, tad jam susikaupus lūždavo šakos ar net visi medžiai.

Ypač pavojinga buvo vaikščioti daugelio pamėgtais pušynais – pušies šakos trapios, dėl skėtinės lajos sunkiau atlaiko sniegą. Būtent šių medžių, anot miškininkų, ir lūžo daugiausiai. Lūžo ir beržai, eglės bei kiti silpnesni, palinkę medžiai. Kentėjo jaunesnio amžiaus berželiai, kuriuos sniego svoris lenkė prie žemės – jie greičiausiai gali ir nebeatsitiesti.

Tik pavieniai

Kaip „Rinkos aikštę“ informavo miškų urėdijos atstovė Simona Macijauskaitė, mūsų krašte didelės žalos pavyko išvengti.

„Kėdainių miškams žalos nepadaryta, fiksuoti tik pavieniai nukentėję medeliai. Apie didžiausią žalą pranešė Panevėžio, Šalčininkų, Dubravos, Kretingos, Nemenčinės, Varėnos bei Trakų regioninių padalinių miškininkai.

Tvarkymo darbus planuojama pabaigti iki kovo pabaigos“, – teigė specialistė.

Eglė KUKTIENĖ

Rekomenduojami video