Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ministras K. Navickas: Aristavo pasėlius niokojanti stumbrų kaimenė turi būti suvaldyta

Vadinamajame Aristavo trikampyje, tarp kelių, geležinkelio, tvenkinio ir Kėdainių miesto, užspeista, tačiau auganti stumbrų kaimenė vietos ūkininkams kasmet kelia vis daugiau rūpesčių. Šioje nedidelėje teritorijoje stumbrai įsikūrė atskilę nuo pagrindinės bandos, niokoja pasėlius, o ūkininkai patiria didelę finansinę žalą. Kaip spręsti šią problemą Kėdainių rajone žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas tarėsi su vietos ūkininkais Jonu Talmontu, Rimu Zebarausku ir ŽŪB „Aristava“ vyr. agronomu Virginijumi Navicku.

GPS nuotraukoje puikiai matyti nuolatinis kaimenės judėjimas per tuos pačius Aristavo trikampyje esančius pasėlius, kurie ne tik nugraužiami, bet ir sutrypiami.

„Ūkininkai sėja tikėdamiesi derliaus, investuoja į grūdų džiovykles, daržovių saugyklas, tačiau praėjus stumbrų bandai nebelieka ką nuimti, tad ir visos pastangos bei investicijos perniek. Be to, nesprendžiama problema kompromituoja visą stumbrų valdymo planą ir perspektyvas. Šios bandos suvaldymas yra neišvengiamas prioritetas“, - teigia ministras K. Navickas.

Pasak jo, nelogiška atsisakyti žemdirbystės šiuose derlinguose plotuose, todėl stumbrų kaimenė turi būti mažinama.

Aplinkos ministro patarėjo M. Čepulio teigimu, problema yra ne stumbruose, o tai, kad labai mažoje teritorijoje gyvena labai daug stumbrų, kurie daro žalą ūkininkams. Išeitys – paliegusių, sergančių stumbrų pašalinimas, dalies gyvūnų perkėlimas į kitus rajonus gaudant specialiomis gaudyklėmis. Šiomis gaudyklėmis stumbrus geriausia gaudyti žiemą, į jas priviliojant ėdesiu.

K. Navickas sako, kad Kėdainių rajone susitikimas su aplinkos ministro patarėju M. Čepuliu ir vietos ūkininkais nuteikia viltingai, jog stumbrų populiacijos augimas Aristavo trikampyje bus suvaldytas, o pirmuosius rezultatus pamatysime dar šią žiemą.  Ypač to laukia susitikime dalyvavę ūkininkai.

Stumbrai yra saugomi ir pažeidžiami gyvūnai, nes jų populiacija nėra atsistačiusi, todėl juos draudžiama medžioti.

Rekomenduojami video