Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Metai Alytuje prasidėjo dviem peticijomis

Internetiniame puslapyje peticijos.lt renkami parašai po dviem su Alytumi susijusiomis peticijomis – dėl mokytojų padėjėjų trūkumo Alytaus miesto ugdymo įstaigose ir dėl apšvietimo Dainų slėnio prieigose įjungimo.

Mokyklose ir darželiuose – 628 vaikai su specialiaisiais ugdymosi poreikiais

Po peticija „Dėl mokytojų padėjėjų trūkumo Alytaus miesto ugdymo įstaigose“ sausio 9 dieną buvo surinkta per 200 parašų.

Kreipimosi priežastys – Alytaus miesto savivaldybės taryba atidėjo „Dėl Alytaus miesto savivaldybės švietimo biudžetinių įstaigų didžiausio leistino pareigybių skaičiaus patvirtinimo“ pakeitimo svarstymą neapibrėžtam laikui. Jo esmė – užtikrinti tinkamą specialiųjų poreikių turinčių vaikų ugdymą Alytaus miesto švietimo įstaigose įsteigiant trūkstamus mokytojų padėjėjų etatus.

Alytaus miesto švietimo įstaigose šiais mokslo metais yra 628 vaikai su specialiaisiais ugdymosi poreikiais (540 mokyklose ir 88 – ikimokyklinio ugdymo įstaigose). Iš 628 net 309 vaikai turi didelius, 283 – vidutinius, 29 – labai didelius ir 7 nedidelius specialiuosius ugdymosi poreikius. Pastaraisiais metais vaikų su specialiaisiais ugdymosi poreikiais daugėja, didžioji jų dalis turi judėjimo, intelekto sutrikimo negalią, emocijų ir elgesio bei įvairiapusius raidos sutrikimus, taip pat mokymosi sunkumų.

Trūksta 15,7 mokytojo padėjėjų bei švietimo pagalbos specialistų etato

„Kadangi daugėja tokių vaikų švietimo įstaigose, jų ugdymui reikia daugiau ir mokytojų padėjėjų. Dėl padėjėjų trūkumo sunku užtikrinti vaikų saugumą ugdymo įstaigoje, ugdymo kokybę ne tik šiems vaikams, bet ir kitiems su jais besimokantiems. Darosi neramu, jog jau įvykęs ne vienas incidentas, yra ir fiziškai nukentėjusių vaikų, vienam net lūžusi nosis. O juk mokykloje turi būti saugi aplinka visiems vaikams! Pastebimas ir kitas reiškinys – didėja įtampa tarp tose pačiose klasėse besimokančių vaikų tėvų. Sunku dirbti ir patiems pedagogams. Švietimo pagalbos užtikrinimas yra savarankiška savivaldybių funkcija. Nežiūrint to, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija šios kadencijos laikotarpiu nuosekliai remia savivaldybes ir didina švietimo pagalbos finansavimą mokyklose. Pedagogų padėjėjų klausimo svarbą bei savivaldybių atsakomybę yra akcentavusi ir ministrė J.Šiugždinienė. Alytaus miesto švietimo įstaigos sprendimo dėl trūkstamų etatų įsteigimo laukia nuo 2022 metų rugsėjo 1 dienos. Todėl mums nesuprantamas savivaldybės vadovų bei valdančiajai daugumai priklausančių tarybos narių nenoras padėti ne tik specialiųjų poreikių turintiems vaikams, bet ir visiems kitiems kartu besimokantiems mokiniams ir juos ugdantiems pedagogams“, – rašoma peticijoje. Jos autorius – Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Valerijus Vencius.

Pasirašiusieji peticiją siūlo artimiausiame Alytaus miesto tarybos posėdyje svarstyti ir Alytaus švietimo įstaigose įsteigti negalią ir/ar specialiuosius poreikius turintiems vaikams trūkstamus 15,7 mokytojo padėjėjų bei švietimo pagalbos specialistų etato.

Kurorto gyventojų prašymas jau išgirstas

„Dainų slėnis – galima sakyti, Alytaus širdis. Tikrai nevykęs sumanymas buvo palikti J. Basanavičiaus ir Šilo gatves aklinoje tamsoje, tuo labai nepatenkinti ir gyventojai, ir nesmagu buvo matyti, kaip kartais jau temstant atvyksta autobusu turistai, o juos pasitinka neapšviesta rekreacinė ir lankoma zona“, – sako gyventojų prašymus įjungti gatvių apšvietimą bent iki 22 val. peticijoje apibendrinusi Kurorto seniūnaitijos seniūnaitė Justina Kapučinskaitė-Urbanavičienė.

„Dainų slėnis yra lankytinas objektas mieste, miesto svečiai nori užlipti ant aukščiausio Lietuvoje pėsčiųjų tilto, o šaltuoju metų laiku temsta itin anksti, todėl ir pačius objektus lankyti tampa nepatrauklu ir nepatogu. Prašome bent iki 22 val. vakaro įjungti minėtose gatvėse apšvietimą, juk šiose gatvėse yra įrengti pėsčiųjų ir dviračių takai, kurie žmonėms neprieinami“, – rašoma peticijoje.

Kaip pirmadienį seniūnaitė sakė „Alytaus naujienoms“, Kurorto gyventojų prašymas išgirstas – praėjusį savaitgalį J. Basanavičiaus ir Šilo gatvių apšvietimas buvo įjungtas ir veikė netgi ilgiau nei iki prašytos 22 val. Alytaus miesto savivaldybės darbuotojai informavo, kad apšvietimas dar reguliuojamas.

Beje, rugsėjį pagarsintame Alytaus miesto savivaldybės administracijos parengtame elektros taupymo plane, kalbant apie rekreacines zonas, buvo numatyta, kad „nakties metu nuo 23 valandos vakaro iki 7 valandos ryto bus išjungtas apšvietimas rekreacinėse miesto dalyse, kuriose visai nebūna žmonių: dviračių take aplink Didžiosios Dailidės ežerėlį, gatvėje link Dainų slėnio, Studentų skvere, pėsčiųjų take nuo Sanatorijos iki Medelyno gatvių.“

Kurorto gyventojai pastebi, kad šiuo metu kai kuriose jų gyvenamojo rajono gatvėse, nors jose buvo žadėta palikti šviesti kas 3 apšvietimo lempą, jos nuo 23 ar 24 val. išjungiamos visiškai. Priežastis, kaip tai jiems paaiškinta, dėl senų elektros tinklų dalinio atjungimo galimybės nėra.

Rekomenduojami video