Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Ligoninės priimamąjį užplūdo traumas patyrę kėdainiškiai

Per nepilną šių metų sausio mėnesį į Kėdainių ligoninės Priėmimo skyrių skubios pagalbos kreipėsi daugiau nei šimtas traumas patyrusių pacientų. Nors skaičius nėra mažas, tačiau skyriaus l.e.p. vedėja Vilma Jusevičiūtė „Rinkos aikštei“ teigė, kad tiek praėjusių metų sausį, tiek gruodį situacija buvo panaši, o patirtų traumų pobūdis išlieka toks pat. Įdomu tik tai, kad jas dažniausiai patiria ne sunkiau vaikštantys senjorai, bet aktyvūs vidutinio amžiaus žmonės.

Dažniausia trauma – raiščių patempimai

„Traumų sausio mėnesį buvo tikrai nemažai. Pirmą savaitę, nuo 1 iki 7 dienos, buvo 26 trauminiai pacientai. Nuo 8 iki 14 d. – 61 pacientas, o nuo 15 iki 21 d. – 43 pacientai.

13 d. buvo gausiausiai trauminių pacientų – jų sulaukėme 16“, – vardijo V. Jusevičiūtė.

Tikslių skaičių palyginimui su praėjusių metų sausiu l.e.p. skyriaus vedėja sakė neturinti, tačiau, kiek pati prisimenanti, situacija buvusi panaši, kaip ir šiais metais. 2023-iųjų gruodis taip pat buvo sniegingas, tad ir trauminiu atžvilgiu buvo panašus į šiųmetį sausį.

„Kai iškrenta sniego ir tampa slidūs šaligatviai, tuomet ir padaugėja traumų – oro sąlygos tam labai daug įtakos turi“, – pažymėjo pašnekovė.

Kaip dažniausiai patiriamą žiemos traumą gydytoja įvardijo čiurnos raiščių patempimus.

„Aišku, nemažai būna ir lūžių. Dažniausi iš jų būna blauzdos ir dilbio kaulų lūžiai. Kažkokios neįprastos ar retai pasitaikančios traumos šiais metais neturėjome, visos įprastos“, – sakė medikė.

Dažniausiai traumas patiria ne senjorai, kaip galbūt daugeliui įprasta manyti, bet darbingo amžiaus žmonės. V. Jusevičiūtė

Patiria traumas ir namuose

Priėmimo skyriaus l.e.p. vedėjos teigimu, dažniausiai traumas patiria ne senjorai, kaip galbūt daugeliui įprasta manyti, bet darbingo amžiaus žmonės.

„Daugiau traumų patiria vidutinio, 30–50 m., amžiaus žmonės, nes jie tiesiog yra aktyvesni – daugiau vaikšto, juda, dėl to dažniau susitraumuoja. O senoliai, esant nepalankioms oro sąlygoms ir slidžiam grindiniui, vengia daug vaikštinėti. Turime ir vaikų traumų, tačiau, kaip ir minėjau, didžiausias traumų procentas būna tarp vidutinio amžiaus žmonių“, – kalbėjo medikė.

Kėdainių priėmimo skyriuje, kaip rodo skaičiai, tikrai nėra ramu. O pagrindinėmis to priežastimis V. Jusevičiūtė įvardija skubėjimą, neatsargumą, slidžią avalynę.

„Nemažai kėdainiečių traumas patiria ir namuose: ėjo, paslydo, pargriuvo, susitraumavo. Galbūt su šlapiais batais vaikščiojo ar ant šlapių grindų. Kaip mes sakome, būna traumų ir lygioje vietoje“, – nelaimingų atsitikimų priežastis vardijo gydytoja ir dar kartą visiems priminė seniai gerai žinomas taisykles, kurių reikėtų paisyti norint išvengti traumų žiemos metu: „Rinkitės neslidžią avalynę, eikite mažais žingsniukais šiek tiek sulenkę kojas ir palinkę į priekį, nelaikykite rankų kišenėse, ypač atsargiai lipkite laiptais, tvirtai laikykitės už turėklų, atidžiai stebėkite grindinį po kojomis“.

Rekomenduojami video