Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvos ūkininkų laukuose aristokratų delikatesas – baltieji smidrai

Pavasarį visi būname pasiilgę Lietuvoje užaugintų šviežių daržovių, vaisių ir uogų. Šiltėjant orams, lengvėja ir patiekalai lėkštėse. Daržoves dietologai rekomenduoja valgyti visą dieną – pusryčiams, pietums ir vakarienei. Tokiu būdu lengviau bus galima surinkti ir specialistų įvardijamą daržovių kiekį, kuris sudaro apie 400 gramų per dieną. Maistinių medžiagų atsargoms po žiemos papildyti ir reikiamam daržovių kiekiui sumažinti puikiai tinka smidrai. Tai – viena vertingiausių šio metų laiko daržovė, seniau net vadinta aristokratų delikatesu.

„Ko gero, ne vienas yra ragavęs žaliųjų smidrų, tačiau norisi nepamiršti ir visai be reikalo šešėlyje liekančius baltuosius smidrus. Palyginti su žaliaisiais, baltieji smidrai yra švelnesnio, saldesnio skonio, o jų organizmui teikiama nauda nesiskiria nuo žaliųjų smidrų“, – sako Šiaurės rytų Lietuvoje aštuonerius metus smidrus auginantis Simonas Klinavičius.

Pirmąjį baltųjų smidrų derlių S. Klinavičius pristatė į lietuviško prekybos tinklo parduotuves. Tiesa, pirkėjams geriau pažįstami žalieji smidrai – jų sezono metu, kuris tęsiasi iki liepos pradžios, nuperkama apie keturis kartus daugiau nei baltųjų. Tačiau, baltųjų smidrų populiarumas kasmet didėja – jie pelno vis daugiau tautiečių simpatijų.

„Šių daržovių, kaip ir kitų įvairaus lietuviško šviežio derliaus, galima įsigyti įsibėgėjus pavasariui. Nepaisant vėsių orų, ūkininko S. Klinavičiaus dėka, šiemet baltųjų smidrų klientams galėjome pasiūlyti anksčiau nei praėjusiais metais. Šios delikatesinės daržovės derliaus laikas trumpas, todėl džiaugiamės, kad klientai turės kiek daugiau laiko jos paskanauti“, – pastebi Ernesta Dapkienė, lietuviško prekybos tinklo Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Daug naudos, mažai kalorijų

Baltųjų smidrų sezonas prasideda pavasarį, o baigiasi birželį, tad visi mėgstantys šią daržovę turėtų suskubti prisiragauti jos iki valios. Tai padaryti verta, mat smidrai turi itin mažai kalorijų ir labai daug sveikatai naudingų medžiagų.

„100 g smidrų turi vos 20–22 kcal. bei 2,1 g skaidulų, kurios itin naudingos žarnyno veiklai. Šiose daržovėse gausu folio rūgšties, vitamino C, E, B6. Smidrai padeda pasišalinti organizme susikaupusiems toksinams, taip pat mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jie mažina uždegiminius procesus, lėtina senėjimą, taip pat slopina įvairių virusų pasireiškimą, tad įtraukti baltuosius smidrus į savo mitybą yra daugybė priežasčių“, – atkreipia dėmesį S. Klinavičius, pridurdamas, kad skaniausia ir vertingiausia daržovės dalis yra galvutė, mat čia susikaupia daugiausiai maistinių medžiagų.

Rekomenduojami video