Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvos link atkeliauja Sibiro anticiklonas: to nematėme kelerius metus

Svarstantiems, kokį gruodį pasitiksime, sinoptikas Naglis Šulija jau turi atsakymą. Pasak jo, temperatūra „privers pasitempti“. Netrukus prireiks ne tik šiltesnių pirštinių, bet ir daugiau atidumo.

„Stebiu dalyką, kurio nemačiau kelerius metus“, – apie sustiprėjusį Sibiro anticikloną įspėja N. Šulija. Sibiro anticiklonas – tai aukšto slėgio sritis, keliaujanti nuo Sibiro per Uralą į europinę Rusijos dalį.

Jos vakarinis pakraštys įprastai siekia ir mūsų kraštus – Baltijos valstybes, Lenkiją, Ukrainą, Baltarusiją. „Tai šalto oro kepurė. <…> Štai prieš keletą savaičių Sibiro anticiklonas pradėjo stiprėti, o prieš savaitę ar daugiau atplukdė mums pirmą šalčio bangą. Dabar tas šaltis keliauja nuo Uralo kalnų link mūsų“, – nurodo sinoptikas.

Temperatūra privers pasitempti Ilgai nelaukęs Sibiro anticiklonas atplukdys šaltesnio oro bangą. Temperatūra iškart „privers pasitempti“ – teks šilčiau apsirengti, teisingai apsiauti.

 „Oras, kaip fizinis kūnas, atkeliauja šaltesnis. Tuomet temperatūra naktimis labai priklauso nuo debesuotumo. Jeigu atsiveria giedras dangus – priešžieminis oro sluoksnis atšąla dar labiau. Debesys žiemą veikia kaip patalai – saugo žemės paviršių. Ten, kur bus pragiedrėjimų gali būti ir 13-15 laipsnių šalčio“, – nurodo N. Šulija.

Ir jau ketvirtadienio rytą šaltukas paspaus rytiniuose šalies regionuose – termometrų stulpeliai nukris iki 10-12 laipsnių šalčio. Penktadienio rytą jis jau pasižnaibys ir visoje Lietuvoje.

 „Kur debesuota, ten bus 8-9 laipsniai šalčio, kur giedra – 15 laipsnių šalčio“, – pažymėjo sinoptikas.

 Naktį iš penktadienio į šeštadienį šalčio likučiai nusės Žemaitijoje. „Orai patikrins, kuris akumuliatorius pasenęs, kas ne to skysčio įsipylė į plovimo bakelį“, – juokauja N. Šulija.

Nauja šalčio banga Kaulus laužantis šaltukas savaitės pabaigoje atsitrauks. Tiesa, neilgam – jau kitą savaitę atkeliaus nauja šalčio banga.

 „Naktimis vėl nukris iki 13-15 laipsnių šalčio. Dienomis to šalčio bus mažiau, bet laukti autobuso sustojime važiuojant į darbą, kaži, ar bus patogu“, – nurodo N. Šulija.

 Šalčio bangos pabaiga prognozuojama gruodžio 8 dieną – po jos ateis šiltesnių orų banga. Tikėtina ir pliusinė temperatūra. O tokie staigūs atšalimai ir atšilimai neturėtų stebinti, mat gruodį šaltesni ir šiltesni orai linkę mainytis.

Rekomenduojami video