Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuvoje – jau antras kiaulių maro židinys šiemet

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) informuoja, kad Lietuvoje fiksuojant vis naujų afrikinio kiaulių maro (AKM) atvejų laukinėje gamtoje, didžiausia tikimybė šiam virusui patekti į ūkius šiemet kyla Telšių apskrityje, o ypač budrūs turėtų būti kiaules auginantys Plungės rajono gyventojai. Antras šiais metais AKM židinys nustatytas Plungės rajone, nedideliame ūkyje, kur savo reikmėms buvo penimos penkios kiaulės, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Įtarimai dėl ligos kilo ūkyje staiga nugaišus vienai kiaulei. Visoms kiaulėms buvo paimti kraujo mėginiai, o nugaišusiai – organai, jie išsiųsti į Nacionalinį maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutą, kuriame visoms kiaulėms patvirtinta AKM diagnozė. Vakar nugaišo dar dvi laikytos kiaulės. Šiandien ūkyje vykdomi ligos židinio likvidavimo darbai. Aplink užkrėstą ūkį nustatytos 3 km apsaugos ir 10 km stebėsenos zonos, apimančios Plungės ir Skuodo rajonų teritorijas, jose vyks kiaulių laikytojų ir jų laikomų kiaulių surašymas, siekiant nustatyti, ar AKM nėra išplitęs už ūkio ribų.

VMVT specialistai pradėjo tyrimą, siekdami nustatyti, kaip AKM virusas pateko į ūkį. Remiantis kelerių metų stebėsenos duomenimis, mūsų šalyje pagrindinis AKM viruso plitimo į kiaulių laikymo vietas šaltinis yra užkrėsta aplinka ir AKM viruso cirkuliavimas šernuose. Naujausi AKM atvejai gaišusiems šernams Plungės rajone buvo nustatyti liepos 23 d., prieš tai birželio 18 d. virusas patvirtintas ir sumedžiotam šernui. AKM atvejų tyrimus atliekantys specialistai pastebi, kad šis virusas Žemaitijoje, o ypač Plungės rajono vietovėse, cirkuliuoja gana aktyviai ir gaišusių šernų skaičiai gali būti ženkliai didesni, bet šernų gaišenų paieška šiose vietovėse nėra labai aktyvi, be to, vasaros metu dėl aukštos žolės ir pan. aptikti gaišenas sudėtinga.

Rekomenduojami video