Quantcast
ŠalyjeVerslasŪkininkų žiniosTechnikos kiemasSodybaPatarimaiKultūraSveikata Regionai
Bendruomenės
Dievo žodis
Konkursai
Kultūra
Langas
Moters pasaulis
Naujienos
Nuomonės
Patarimai
Šalyje
Sodyba
Sveikata
Technikos kiemas
Ūkininkų žinios
Verslas
Regionai
Alytaus
Kauno
Klaipėdos
Marijampolės
Panevėžio
Šiaulių
Tauragės
Telšių
Utenos
Vilniaus
Rubrika
Lietuviškų šaknų turintys vaikai vasarą praleidžia susipažindami su Lietuva

Alytaus rajone į Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmąją stovyklą susirinko lietuviškų šaknų turintys vaikai iš 14 šalių. Moksleiviai, lankantys lituanistines mokyklas, stovykloje mokosi lietuvių kalbos, tradicijų, apžiūri istorines vietoves. Į tokią stovyklą pasaulio lietuvių vaikus planuojama pakviesti ir kitąmet.

Argentinoje 18 metų gyvenusi Katerina Reissenweber Alytaus Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų batalione Lietuvos kariuomenės techniką išvydo pirmąkart. Kaip ir kiti su ja Lietuvoje stovyklaujantys draugai.

Katerina – ketvirtos kartos lietuvė. Jos proseneliai tarpukariu atvyko Argentiną. Ji lietuvių kalbos pramoko dalyvaudama lietuvių bendruomenės veikloje, pusmetį jos mokėsi Lietuvoje, įgijo Lietuvos pilietybę.

„Šeimoje niekas nekalba lietuviškai, aš vienintelė. Man geriau Lietuvoje, negu Argentinoje. Man namai čia, jaučiuosi gerai“, – pasakoja ji.

Iš 14 šalių lietuviškas šaknis turintys vaikai sukviesti į pirmąją pasaulio lietuvių bendruomenės stovyklą. Kiekviena diena suplanuota. Stovyklautojai lankė istorines vietoves, ėjo į naktinius žygius, bendravo su menininkais.

„Viena iš šios stovyklos idėjų yra, kad jie vėliau kurtų filmus. Kiekvienas, grupėmis, patys pristatytų, kaip savo akimis jie matė Lietuvą, kaip juos pasitiko sutikti žmonės“, – sako stovyklos koordinatorius Povilas Labukas.

Pasaulio lietuvių bendruomenės duomenimis, 47 šalyse veikia apie 230 neformaliojo švietimo lituanistinių mokyklų, jose mokosi daugiau nei 7 tūkstančiai vaikų. Pernai tokių mokyklėlių buvo apie porą šimtų.

„Dar problemos yra kiekvienoje šalyje, aišku, atstumas didelis vaikus vežioti į lituanistinę mokyklą, jeigu ji yra tik sostinėje, kiti gyvena 300–400 kilometrų už sostinės. Dar yra ir patalpų klausimas“, – teigia Pasaulio lietuvių bendruomenės Švietimo komisijos pirmininkė Alvija Černiauskaitė.

Dauguma stovyklautojų lanko lituanistines mokyklas. Šios stovyklos organizatoriai sako, kad jų tikslas – puoselėti lietuvybę

Pasaulio lietuvių bendruomenė stovyklą vaikams, turintiems lietuviškų šaknų, planuoja organizuoti ir kitąmet.

 

Rūta Lankininkaitė

Rekomenduojami video